Šesnaest godina od NATO bombardovanja

Novi Sad i Srbija danas obeležavaju 16 godina od početka NATO bombardovanja.

Novi Sad i Srbija danas obeležavaju 16 godina od početka NATO bombardovanja.

Tokom 78 dana vojne intervencije, tadašnja SR Jugoslavija je bombardovana svakodnevno, a, prema i do danas nepotvrđenim podacima, nastradalo je oko 1.000 pripadnika Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije, kao i 2.000 do 4.000 civila, a više od 10.000 je ranjeno.

Novi Sad je pretrpeo najveću štetu u odnosu na druge gradove u tadašnjoj Jugoslaviji. Ostao je bez sva tri mosta preko Dunava, pri čemu izgradnja novog Žeželjevog mosta do danas nije završena.

Država nikada nije saopštila tačan podatak o broju pripadnika Vojske i MUP-a iz Novog Sada koji su poginuli, a nezvanične informacije govore da ih je bilo do 20. Civilne žrtve su poznate i to su Oleg Nasov koji je poginuo 1. aprila kada je srušen Varadinski most i Milan Bajić koji je nastradao poslednjeg dana bombardovanja, u dvorištu svoje kuće od šrapnela iz Rafinerije.

Podsetimo, bombardovanje je počelo 24. marta nešto pre 20 časova, kada su prve bombe pale na policijsku stanicu na Klisi, a potom na kasarnu "Jugovićevo".

U narednih 11 nedelja vazdušnih napada srušena su sva tri mosta: Žeželjev, Most slobode i Varadinski most, potpuno je uništena zgrada Televizije Novi Sad na Mišeluku, na Rafineriju je palo oko 200 bombi, oštećena je zgrada Banovine i TV toranj na Fruškoj gori, a projektil je uništio i jednu zgradu na Detelinari kod Tozine škole u kojoj je živelo 80 porodica. Tada je 40-ak ljudi povređeno.

Bombe su padale i po Klisi, Šangaju, Vidovdanskom naselju, Sremskoj Kamenici ...

  • 24.03.2015 21:42
    http://x.vukajlija.com/var/products/posters/201503/719519/da-li-devojka-treba-u.jpg
  • Vukovar

    24.03.2015 19:43
    odjebi JNA
    Pa kako bi tek kmecali da su vas sravnili kao vi Vukovar. I Svabe su kmecale i kmece zbog bombardovanja Drezdena, ali ko im je kriv, ko zavede svijet u crno, crno mu se pise!
  • secanja na detinjstvo

    24.03.2015 14:44
    Nazalost Novi Sad jeste pretrpeo najvecu stetu. Ovo treba da nas podseti kako izgleda vodjenje lose politike i koliko stete moze biti naneseno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti