Subotički i Somborski bulevar građeni mimo zakona

Tokom gradnje dva bulevara, Subotičkog i Somborskog, od 2009. do 2012. godine ondašnja uprava Zavoda za izgradnju grada kršila je Zakon o javnim nabavkama i druge propise i nanela Gradu štetu od više stotina miliona dinara.
Tokom gradnje dva bulevara, Subotičkog (danas Bulevara Evrope) i Somborskog (danas Bulevara patrijarha Pavla), od 2009. do 2012. godine ondašnja uprava Zavoda za izgradnju grada kršila je Zakon o javnim nabavkama i druge propise i nanela Gradu štetu od više stotina miliona dinara.

Ovo su podaci do kojih je došla Budžetska inspekcija Novog Sada koja je prošle godine uradila provere ovih investicija i o tome podnela izveštaj koji će se u petak naći pred odbornicima Skupštine grada. U ovom dokumentu, koji se u skraćenom obliku dostavlja odbornicima i sadrži preko deset strana sitno kucanog teksta, navodi se i da su provere rađene na osnovu zahteva policije i tužilaštva.

Ono što se vidi iz ovih podataka je da su tadašnja uprava ZIG-a, kao i celokupna gradska uprava prekršili niz zakona, prvenstveno onaj o javnim nabavkama. Takođe, primetno je i da tadašnja vlast ništa nije preduzimala da ispravi propuste ili čak naplati štetu od izvođača radova koji su kasnili sa radovima, a umesto toga im je plaćala dodatne ugovore, uglavnom na osnovu aneksa ugovora.

Budžetska inspekcija pronašla je niz nepravilnosti u ugovorima koje je ZIG potpisao 2009, 2010. i 2011. godine o izgradnji Subotičkog bulevara na delu od Ulice Kornelija Stankovića do Rumenačkog puta sa preduzećima "Europak" iz Jajinaca, "Vojvodinaput-Bačkaput" i "Put-invest" iz Sremske Kamenice.

Inspekcija je utvrdila da je ugovor sa "Europakom" vredan skoro 146 miliona dinara potpisan uz kršenje Zakona o javnim nabavkama jer nije poštovan rok za žalbe, da obaveštenje o izboru ponuđača nije okačeno na Portal javnih nabavki, a isti zakon je prekršen i prilikom potpisivanja ugovora sa istom firmom za dodatne radove u vrednosti od oko 31 miliona dinara na istoj deonici jer nije dostavljena ispravna ponuda i pri tome ugovor je potpisan pošto su radovi već završeni. Konstatovano je i da je "Europak" probio rok za izvođenje radova za 48 dana, a da ZIG nije u skladu sa ugovorom naplatio penale od oko 17,7 miliona dinara, ali je zato istoj firmi platio dodatne troškove radova od 9,7 miliona dinara bez dokumentacije da su ti radovi i bili urađeni.

Isti propusti su konstatovani i kod ugovora sa "Vojvodina-Bačkaput" koji je vredeo skoro 242 miliona dinara za osnovne i još 34 miliona za dodatne radove. Propusti se beleže i u ugovorima sa "Europakom" koji su potpisani septembra 2010. godine u vrednosti od 222,5 miliona dinara, kao i u aprilu 2011. godine u vrednosti od 60,8 miliona dinara za dodatne radove.

U ovom drugom slučaju budžetska inspekcija je utvrdila da je izvođač počeo sa radovima čak dve nedelje ranije nego što je sporni ugovor i potpisan, znači pre završetka javne nabavke.

Dokumentacija potvrđuje da su rokovi na ovom delu Subotičkog bulevara bili probijeni, jer je prvobitno trebalo da budu gotovi 9. juna 2011, a završeni su tek 15. oktobra 2011. Inspekcija je konstatovala i da tadašnja uprava ZIG-a nije naplatila penale za 126 dana u visini od 36 miliona dinara, ali je sa druge strane platila dodatnih 5,6 miliona dinara "Europaku" zbog "greške u obračunu".

Prilikom kontrole ugovora sa "Put-investom" ustanovljeno je da ponuda nije bila ispravna prema odredbama Zakona o javnim nabavkama i da sam ugovor nije mogao ni da bude potpisan u visini od 243 miliona dinara, jer ZIG nije imao opredeljena sredstva u toj visini, nego samo 62 miliona. Takođe, ZIG je ovoj firmi platio 22 miliona za nepredviđene radove, bez dokaza kojim bi se ti radovi opravdali.

ZIG takođe, kršeći Zakon o javnim nabavkama, potpisuje ugovor o dodatnim radovima u vrednosti od 60,9 miliona dinara i opet izostavlja da naplati penale za kašnjenje u vrednosti od 30,4 miliona dinara. Sve ukupno, samo za ove radove, na ovom delu Subotičkog bulevara, kako je ustanovila budžetska inspekcija, uprava ZIG-a je na osnovu nenaplaćenih penala i plaćanja dodatnih troškova bez validne dokumentacije nanela štetu budžetu od 92,8 miliona dinara.

U izveštaju budžetske inspekcije koji će dobiti odbornici Skupštine grada, slične ili iste nezakonite greške su konstatovane u ugovorima o gradnji Somborskog bulevara od 2009. do 2012. godine, koji su potpisani sa "Borovica transportom" i "Put-investom". Inspekcija pri tome konstatuje da su radovi koštali daleko više od predviđenog prema projektima i to za više stotina miliona dinara.

U izveštaju se vidi da je inspekcija kontrolisala i radove na "Đačkom igralištu" koji su dodeljeni "Put investu" uz niz propusta u postupku javne nabavke, kao i razne ugovore o raznim radovima na gradskim ulicama. Svuda je primetno kašnjenje u radovima i to da ZIG nije naplaćivao kaznene penale, ali jeste plaćao nepredviđene troškove.

Kontrola je rađena i u Gradskoj upravi za komunalne poslove koja je trebalo da kontroliše ZIG.

Budžetska inspekcija je tako ustanovila niz propusta u radu Uprave, koja nije davala saglasnosti na finansijske planove ZIG-a za period od 2009. do 2012. godine, nisu upozorili Gradsko veće da Program uređenja građevinskog zemljišta nije sačinjen tako da se vidi koliko se novca planira za svaku investiciju i uopšte nisu kontrolisali rad ZIG-a.

O ovom obimnom izveštaju odbornici neće raspravljati na Skupštini grada, nego će im biti dostavljen u sklopu dnevnog reda.

Povodom dela podataka koje je konstatovala budžetska inspekcija, Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv bivšeg direktora ZIG-a Borislava Novakovića i još tri osobe pod sumnjom da su oštetili Grad za četiri miliona evra pribavljajući korist preduzeću "Borovica transport" prilikom izgradnje Subotičkog bulevara. Pored Novakovića istraga se vodi i protiv Mirjane Dejanović, bivše v. d. direktorke, Dragane Živković koja je bila pomoćnica direktora za finansije i Zorana Bojovića, bivšeg rukovodioca u Zavodu koji je tamo radio dok je direktor bio Vladimir Jelić iz SPO-a.

  • Toma

    25.03.2015 13:25
    podsetnik
    Bajatović: Skočiću s mosta ako ne počnu radovi na Žeželjevom mostu
    "ukoliko uskoro ne nastave radovi na izgradnji tog mosta."

    Tanjug | 26. 09. 2014.
  • Ja novosađanin nerođeni

    25.03.2015 08:47
    j*** mi se koja je stran(k)a
    Neverovatno kako su ovi komentatori novosađani pokvarena bića. Pravdaju krađu upitnom rečenicom "Šta se vi izgradili za 3 godine makar i nelegalno?".
    Verovantno sami kradu pa im to normalno.
    I "dođoši" im krivi a sami su isti, eventualno al sigurno su im babe i dedovi duvali u sijalice.

    Moral dno dna.
  • Dejan

    25.03.2015 07:20
    kao neko ko koristi te bulevare,mogu samo reci HVALA sto su izgradjeni... a posto je ovo sad politicka igra,pitam ove SNS prevarante:"Sta ste vi izgradili? Legalno? Ili nelegalno? Sta?"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti