Ulični svirači ponovo u podzemnom prolazu

Iako je pre dva meseca uličnim sviračima zabranjeno da rade u donjem delu podzemnog prolaza u centru Novog Sada, oni su ponovo na istim lokacijama i redovno sviraju.
Iako je pre dva meseca uličnim sviračima bilo zabranjeno da rade u donjem delu podzemnog prolaza u centru Novog Sada, oni su ponovo na istim lokacijama i redovno sviraju.

Kako za 021 potvrđuju iz "Poslovnog prostora", koji izdaje nekoliko lokala, ovo preduzeće nije donelo raniju odluku o zabrani sviranja, s obzirom na to da svirači rade na javnoj površini. Radnik obezbeđenja podzemnog prolaza Slaven R. kaže za 021 da je sviračima moralo da bude dozvoljeno da se vrate u prolaz i da sviraju iz istog razloga, ali pod uslovom da ne prave veliku galamu.

"Ja ne mogu sam da im zabranim da sviraju, mogu samo da kontrolišem da li prave probleme. Morate da razumete da ovde rade ljudi i da im buka smeta, a smeta i prolaznicima. Kada bude bilo toplije, vrata svih objekata će biti uglavnom otvorena i biće im još teže da rade ako neko glasno svira deset metara od objekta", objašnjava ovaj radnik.

On dodaje da su reakcije i žalbe građana bile česte, ali da se sviračima, među kojima je i poznati Novosađanin Nikola di Bari, ne može zabraniti da borave na javnoj površini dok god ne uznemiravaju građane. Ove navode potvrđuju za 021 i iz "Poslovnog prostora" i dodaju da su zbog žalbi građana ukazali na problem radniku obezbeđenja, a da žalbe imaju i pojedini korisnici objekata.

"Za natpis o zabrani sviranja uličnim sviračima, koji je bio postavljen na ulazu u pothodnik, pretpostavka je da ga je postavio samoinicijativno neko od zakupaca ili korisnika objekta", objašnjava za naš portal direktor ovog preduzeća Zoran Jovčić.

Da ulični svirači imaju potrebu da sviraju u podzemnom prolazu tvrdi i Slaven, koji kaže da se jedna grupa okupi već oko sedam ujutru kako bi što pre počela da zarađuje, a da je interni dogovor između svirača bio da se smenjuju na nekoliko sati. Međutim, taj dogovor pojedini krše, zauzimajući najatraktivniju lokaciju i po nekoliko sati, zbog čega su drugi primorani da sviraju na manje prometnim lokacijama u pothodniku.

"Nikola i njegov kolega dolaze prvi i sviraju najduže. Potom odlaze na kratko i vraćaju se na istu lokaciju, gde sviraju do kasno uveče. Zbog toga drugi svirači ne mogu da zarade koliko njih dvojica i sviraju na drugoj strani pothodnika, što ponekad izazove međusobne svađe", kaže Slaven i dodaje da će za sada svirači boraviti u prolazu, ali samo dok ne prave buku i probleme prolaznicima.

Podsetimo da je pre dva meseca osvanuo natpis u pothodniku kojim se zabranjuje sviranje uličnim sviračima. Oni su potom kratko svirali na Trgu slobode, da bi se vratili u podzemni prolaz u Ulici kralja Aleksandra. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • 06.04.2015 19:01
    Ne prija svima ista muzika. A i ne prija svima da prolazi pored nekoga ko očekuje da dobije novac.
  • Viktor

    06.04.2015 14:35
    Ovo je definitivno nešto što je grad propustio da
    - Prvo, da bi imao tezgu na ulici moraš da prođeš neku regulativu i da imaš nekakav papir. Zašto isto ne važi i za ulične muzičare? Zašto grad to ne bi regulisao i od ovako divlje situacije obezbedio lokacije i kontrolisao broj uličnih muzičara? Čisto sumnjam da u pomenutom obližnjem Parizu ne postoji nekakva regulativa za te poslove. Ja, recimo, ne slušam gusle. Poslednja dva meseca, kad god je lep dan, celo radno vreme ih slušam. I ne - ne radim u butiku, niti u državnoj firmi. I da - dekoncentriše. I jeste - davao sam mu pare uz molbu da pređe na svoj drugi instrument - frulu. Ali ne mogu svaki dan. Ne mogu ja da ga finansiram, a on me ustvari ucenjuje. I garantujem da taj i ne zna da svira gusle kako treba. E sada - ili on, ili onaj klinac koji zavija uvod u "Ederlezi" i to par stihova i to satima. Kao kontrast tome - pre desetak dana, jedan čovek verovatno u svojim pedesetim, sa sedom kosom i bradom, je tako dobro svirao na gitari i pevao temu iz "Balkan ekspresa". Zatim je jedna prelepa devojka svirala serenadu u G major-u, na harmonici - Mala noćna muzika V.A.Mocarta u 22h uveče, po ciči zimi! Kažite sad vi meni - zašto ne skloniti one koji NE UMEJU DA SVIRAJU i razdvojiti "remećenje javnog reda i mira" od "uličnog muzičara"!!? Mi u suštini nemamo probleme sa uličnim muzičarima, nego sa onima koji to zloupotrebljavaju.
  • Па сад

    06.04.2015 14:20
    Па сад
    Једна ствар је кад неко прође поред њих на 10-15 секунди једном или две пута дневно, а друга ствар је кад једне те исте песме изнова и нанова слушаш цео дан сваки дан. Има их неколико добрих, а има их и лоших. Треба то некако адаптирати, да се ови добри не мешају са оним пијаним гитаристима што се само дераче и скрнаве ми (а вероватно и другима који их слушају) Азру, Пинк Флојд и остале и да не сметају људима. Није свако улични свирач, јер нпр. онај декица са фрулом и гуслама, комплет у ношњи, који има огроман репертоар није исти као и ови. Они момци, који су се летос појавили као неки бенд су исто јако занимљиви, онај двојац који је често и код факултета такође. Дефинисати некако да улични свирач мора да зна да свира, да зна и да пева ако се тиме бави, да има широк репертоар и то неговати некако да не сметају осталима, измештајући их у Дунавски парк нпр. или тако негде. Гомила метропола тако функционише, нису сви начичкани около, већ само у одређеном делу и не може да свира свако коме дуне на памет, већ само они који знају.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.