Novosadske agencije dobijaju milione iz budžeta, a ne rade ništa

Stambena agencija i Agencija za energetiku Novog Sada godišnje dobijaju milione iz budžeta, a niko ne zna čemu služe niti zašto su osnovane.
Stambena agencija i Agencija za energetiku Novog Sada godišnje dobijaju milione iz budžeta, a niko ne zna čemu služe niti zašto su osnovane.

Agencija za energetiku ima četvoro zaposlenih, a na plate se izdvaja oko 4.500.000 dinara. Prosečna zarada je blizu 60.000 dinara. Agencija ima i sedam članova UO kojima mesečno sleduje po 18.000 dinara.

Stambena agencija ima deset zaposlenih i četiri člana UO. Godišnje na plate odlazi čak 12.000.000 dinara, jer svakom ide po 120.000 dinara, a četiri člana UO mesečno dobiju po 33.000 dinara.

Predsednik Udruženja za zaštitu prava potrošača "Prosperitet", Radomir Ćirilović, kaže da je postojanje ovih agencija neopravdano, jer se njihove nadležnosti prepliću sa gradskim upravama, javnim preduzećima i Gradskim većem.

"Agencija za energetiku iz budžeta grada godišnje dobija sedam miliona dinara, a imaju samo projekat za edukaciju dece o štedljivim sijalicama. Osim toga, Toplani izdaju licencu za distribuciju toplotne energije, iako postoji Gradska uprava za komunalnu delatnost, koja se time bavi", kaže Ćirilović.

Direktor Agencije za energetiku Branislav Bandić tvrdi da je postojanje Agencije opravdano, jer je stručni tim napravio mnogo projekata. "Agencija aktivno učestvuje u pripremi i realizaciji projekata koji se odnose na unapređenje energetske efikasnosti, upotrebu obnovljivih izvora energije i zaštitu životne sredine", kaže on za Blic.

Sa druge strane Stambena agencija je preuzela poslove nekadašnjeg Fonda za solidarnu stambenu izgradnju i Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda. Međutim, upravo su službe zadužene za stambena pitanja primer kako četiri slična tela mogu da opstaju, jer se nadležnosti Stambene agencije prepliću sa Komisijom za stambene poslove i Gradskom upravom za urbanizam i stambene poslove, kao i sa ingerencijama JP "Urbanizam".

Stambena agencija je za pet godina postojanja započela izgradnju jedne zgrade i to za socijalne stanove u Kisačkoj, za koju je izdvojeno 118.000.000 dinara. Radovi na zgradi su još u toku i očekuje se da će biti gotova za godinu dana.

  • 18.08.2015 09:01
    sindikat
    iz upravnog odbora agencije za solidarnu stambenu izgradnju izbaceni su 2010e predstavnici sssns. Do tada gradjeno je 80 do 100 stanova godisnje. Od tada nista.U pitanju je ogroman novac i zato su sklonjeni predstavnici jedinog reprezentativnog sindikata u NS kao nepozeljni svedoci
  • Manjina 57

    14.08.2015 21:55
    Pre 5-6 godina na osnovu nekog zakona agencije su rasle kao gljive posle kiše, osnovane su na stotine po celoj Srbiji. Nikada nisam čuo da su nešto pametno uradile, a i šta bi, kada njihove poslove i pre, a i danas rade razne državne i lokalne uprave. Nije mi jasno, kako ova "napredna" vlast nije udarila po njima; možda su postavili svoje direktore?
  • 14.08.2015 16:13
    ovdasnji
    pitajte osnivaca ds a trazite ukidanje od sns

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti