I dalje zamrznut štrajk u "Hlebu", radnici čekaju plate

Štrajk koji su počeli, pa zamrzli radnici preduzeća "Hleb" i dalje je na snazi u fazi minimuma procesa rada, pošto je oko stotinu njih dobilo nešto novca koji im se duguje.
Štrajk koji su počeli, pa zamrzli radnici preduzeća "Hleb" i dalje je na snazi u fazi minimuma procesa rada, pošto je oko stotinu njih dobilo nešto novca koji im se duguje.

Njima je u fazama nekoliko puta isplaćeno po 10.000 dinara zaostalih putnih troškova, koji im se duguju u ukupnom iznosu od oko pet miliona dinara. Kako za 021 kaže predsednik sindikata radnika u "Hlebu" Milan Ljubanović, iako je rečeno da će radnici potpuno obustaviti rad ukoliko im se putni troškovi ne ispune u celosti, nastaviće da rade i sa isplaćenih dve trećine ukupnog iznosa.

"U poseti nam je bio inspektor rada, obavili smo razgovor i rečeno nam je da moramo i dalje da poštujemo minimum procesa rada - to je 80 odsto naše proizvodnje. Ostao je još celokupan dug za naše plate od oko šest miliona dinara, koji bi mogao da se namiri ako jedan zainteresovani kupac za naš pogon preuzme posao i isplati nas do kraja narednog meseca, a postoje naznake. Obećano nam je da će nam to utorka biti isplaćeni putni troškovi u celosti, pa sada čekamo i radićemo", kaže Ljubanović.

Kako kaže, ne nada se da će situacija biti bolja kada se isplate dugovanja, te da će se sve vratiti na staro. "Međutim, mi nećemo dozvoliti da se sa nama ovako postupa", kaže on.

Podsetimo da se oko stotinu radnika ovog uglednog proizvođača pobunilo zbog ogromnih dugovanja koje firma ima prema njima. Radnici tri i po meseca nisu dobili plate, a preduzeće je u velikim problemima jer ne može da naplati celokupan iznos koji mu korisnici duguju. Jedan od većih dužnika je, inače, PU "Radosno detinjstvo", čiji vrtići, kao i novosadske bolnice, dobijaju prehrambene proizvode iz "Hleba" i u slučaju minimalnog procesa rada.

Situacija nije bila nimalo bolja po radnike kada se pročulo da će ova poznata firma krajem godine možda otići u stečaj. Više o problemu OVDE. (Gorica Nikolin)

  • Inspektor Višekruna

    16.10.2015 17:51
    Minimum procesa rada 80%
    Inspektori, redovno objašnjavate radnicima koji štrajkuju da moraju da ispoštuju minimum procesa rada. Dobro, to je po zakonu.
    A gospodi prosvetarima, koji redovno štrajkuju protivzakonito, nepoštujući minimum procesa rada, ništa, a đake su teško oštetili.
    Prosvetari, što ne pitate koliku platu ima fakultetski obrazovan inžinjer u lošoj firmi kao npr. ovoj i većini drugih?
    Da se suočite sa zastarelom tehnologijom, nebezbednim uslovima za rad, a odgovorni ste pred zakonom ako se nešto desi.
  • voja

    16.10.2015 16:15
    Razlog
    Živeo 5. oktobar!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.