FOTO: Ovo su najuspešniji novosadski komunalni policajci, uskoro dobijaju pojačanje

Dragana Magovčević i Jovan Brborić najučinkovitiji su komunalni policajci u proteklih pet godina, koliko ova služba u Novom Sadu deluje, a uskoro će dobiti pojačanje u vidu 17 novih policajaca.
Dragana Magovčević i Jovan Brborić najučinkovitiji su komunalni policajci u proteklih pet godina, koliko ova služba u Novom Sadu deluje, a uskoro će dobiti pojačanje u vidu 17 novih policajaca.

Najčešće probleme zadaju im osobe u pijanom stanju, naročito u ugostiteljskim objektima gde dolazi do agresije i neprijatnosti, a najistaknutiji policajac Jovan Brborić, koji je u službi od samog osnivanja, kaže da im u takvim situacijama pomaže redovana policija.

"Uvek postoje problemi kada se radi sa ljudima, jer postoji i jedna i druga strana. Nije lako ispisati nekome kaznu u današnje vreme kada znamo da svi živimo teško. Srećemo se svakodnevno sa raznim ljudima. Bilo je i krivičnih dela nad nama samima, napad na službeno lice, ali bitno je da se sve uradi na zakonit način", navodi on.

Dragana Magovčević ističe da u okviru svoje nadležnosti rade zauzeće javne površine, najčešće oko pijaca. "Pružamo asistenciju komunalnoj i tržišnoj inspekciji, gledamo da ugrožene socijalne slučajeve ne kažnjavamo, ali tu smo da preventivno delujemo kako ne bi došlo do prekršaja", kaže ona i dodaje da kontrolišu i da li kućni ljubimci imaju povoce i vrećice.

Komunalna policija je postala servis građana, koji im se najčešće obraćaju zbog kućnog reda u stambenim zgradama što je preuzela od policije, kaže načelnik Komunalne policije Milan Laketić.

"Zatim su to razna zauzeća, poštovanje odredbe koja reguliše kućne ljubimce i sve druge odluke koje donese Skupština grada u kojima je komunalna policija ovlašćena da primenjuje odrebe. Nije represija glavna uloga komunalne policije, već i prevencija, u čemu uglavnom beležimo uspeh", navodi Laketić.

Sledeće godine uvodi se smenski rad po svim kvartovima, čime će se omogućiti da komunalci budu vidljivi kako bi im se građani lično obraćali, a ne samo preko telefona, najavio je član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković.

Krajem prošle godine, 17 novih policajaca je bilo na obuci, a u prethodnih nekoliko dana položili su prvi deo. Nakon položenog drugog, praktičnog dela, imaće uslove da konkurišu za posao, a Laketić ističe važnost pojačanja ove službe.

Otkad postoji, komunalna policija imala je više od 65.000 prijava, reagovala je u skoro 50.000 slučajeva, a izrekla oko 20.000 različitih kazni. Trenutno ima 54 policajaca, od čega su tri rukovodioca i 51 komunalni policajac, a poslove iz svoje nadležnosti obavljaju stalnim prisustvom na terenu tokom 24 sata. (Suzana Stojićević)

 

 

Dragana Magovčević i Jovan Brborić najučinkovitiji su komunalni policajci u proteklih pet godina, koliko ova služba u Novom Sadu deluje, a uskoro će dobiti pojačanje u 17 novih policajaca.

 

Najčešće probleme zadaju im osobe u pijanom stanju, kao i u ugostiteljskim objektima gde dolazi do agresije i neprijatnosti, a najistaknutiji policajac Jovan Brborić, koji je u službi od samog osnivanja, kaže da im u takvim situacijama pomaže redovana policija.

 

"Uvek postoje problemi kada se radi sa ljudima, jer postoji i jedna i druga strana. Nije lako ispisati nekome kaznu u današnje vreme kada znamo da svi živimo teško. Srećemo se svakodnevno sa raznim pijanim ljudima, bilo je i krivičnih dela nad nama samima, napad na službeno lice, ali bitno je da se sve uradi na zakonit način", navodi on.

 

Dragana Magovčević ističe da u okviru svoje nadležnosti rade zauzeće javne površine, najčesće ko pijaca. "Pružamo asistenciju komunalnoj tržišnoj inspekciji, gledamo da ugrožene socijalne slučajeve ne kažnjavamo, ali tu smo da preventivno delujemo da ne dođe do prekršaja", kaže ona i dodaje da kontrolišu i kućne ljubimce da li imaju povoce i vrećice.

 

Komunalna policija je postala servis građana, koji im se najčešće obraćaju zbog kućnog reda u stambenim zgradama što je preuzela od policije, kaže načelnik Milan Laketić.

 

"Zatim su to razna zauzeća, poštovanje odredbe koja reguliše kućne ljubimce i sve druge odluke koje donese Skupština grada u kojima je komunalna policija ovlašćena da primenjuje odrebe. Nije represijna glavna uloga komunalne policije, već i prevencija u čemu uglavnom beležimo uspeh", navodi Laketić.

 

Sledeće godine uvodi se smenski rad po svim kvartovima, čime će se omogućiti da komunalci budu vidljivi kako bi im se građani lično obraćali, a ne samo putem telefona, najavio je član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković .

 

Krajem prošle godine, 17 novih policajaca bili su na obuci, u prethodnih nekoliko dana položili su prvi deo. Nakon položenog drugog, praktičnog dela, imaće uslove da konkurišu za posao, a Laketić ističe važnost pojačanja ove službe.

 

Otkad postoji, komulana policija imala je više od 65.000 prijava, reagovala u skoro 50.000 slučajeva, a izrekla oko 20.000 različitih kazni. Trenutno ima 54 policajaca, od čega su tri rukovodioca i 51 komunalni policajac, a poslove iz svoje nadležnosti obavljaju stalnim prisustvom na terenu tokom 24 sata. (Suzana Stojićević)

 

  • Ivan

    11.11.2015 19:40
    Sta su komunsalci
    Komunalci su postali oni ljudi koji nemaju petlju za pandura, a ipak su malo kurazniji od poštara!
  • Centarac

    11.11.2015 09:16
    nonsense
    Stice se utisak da je ovaj clanak napisao neko ko nikada nije imao kontakt sa komunalcima ili kao da je narucen text za ulepsavanje stvarnosti(zbog clanstva u EU).
    Maltretiranja i kazne vaze samo za one koji vec ionako placaju sva svoja potrazivanja prema drzavi.A oni drugi sto imaju nakog pobratima ,rodju,zemu ili sl. i koji su navikli da krse zakone i dalje se ponasaju bezobrazno i bahato,jer su bezbrizni.Uvek im neko "sredi",da prodju nekaznjeno.
    E sad ako je svhra komunalaca "da gule kozu sa ledja" narodu,i time pune svoj budzet,onda su sto posto isplativi.
  • 10.11.2015 19:37
    što više to gore
    primetio sam da se povećanjem broja komunalnih policajaca stanje komunalnog nereda u gradu povećava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti