Novosađani na poternici zbog alimentacije

Najčešća krivična dela begunaca od pravde, za kojima traga policija u Južnobačkom okrugu su krađe, nasilje u porodici, a veoma često pojavljuje se i neplaćanje alimentacije.
Najčešća krivična dela begunaca od pravde, za kojima traga policija u Južnobačkom okrugu, godinama su ona iz klasičnog kriminala u nadležnosti osnovnih sudova, odnosno krađe, nasilje u porodici, pokušaji ubistava i razbojništva, a veoma često pojavljuje se i neplaćanje alimentacije.

"Naša osnovna delatnost je traganje za osobama za kojima su raspisane poternice koje raspisuje sud, odnosno centralne poternice, kojih imamo u proseku tri dnevno. Tu su i lokalne poternice na zahtev policijskih službenika koji nekog potražuju zbog razgovora, a nisu ga pronašli nakon poziva, kao i "raspisi" za nestalim licima, uglavnom, maloletnicima koji ne poštuju autoritete staratelja, kao i starijih lica s psihičkim problemima", kaže šef grupe novosadske Policijske uprave za potražnu delatnost Dejan Gajin.

Centralne poternice većinom se raspisuju radi izdržavanja kazne zatvora i to naredbom Višeg i Osnovnog suda u Novom Sadu, kao i sudova u Bačkoj Palanci, Vrbasu i Bečeju, uz napomenu da se poternice ne raspisuje po prebivalištu nedostupnog okrivljenog, nego po mestu postupanja suda.

Drugi vid rada operativaca Kriminalističke policije je pronalaženje begunaca kad je postupak u toku, a kad okrivljeni ne dolazi na glavne preterse pa zbog neodazivanja sud ne može da donese pravosnažnu odluku. Takođe, ako begunac od pravde pokuša da pređe granicu, ili je otkriven prilikom legitimisanja, na primer, u saobraćaju, u prevozu železnicom ili na bilo kojem javnom mestu, u sistemu će se odmah primetiti da postoji poternica.  Isto tako, ako je neko osuđen na pravosnažnu kaznu, a nije se javio na izdražavanje, sud donosi naredbu o dovođenju i rešenje o određivanju pritvora, koju područna policijska ispostava pokuša da reši. Ali, ako ga ona ne pronađe, sud raspisuje poternicu u kojoj se navode kompletne generalije. Tu spadaju podaci o tome na koliko je osoba osuđena, zbog kojeg krivičnog dela, kao i u koju ustanovu treba da ode.

"Međunarodne poternice se raspisuju za lica za koje postoje operativni podaci da su van naših granica. Mi ih iniciramo, ali ih ne raspisujemo. Za to je potrebna dokumentacija, saglasnost suda, rešenje o sprovođnju istrage, pravosnažna presuda, uverenje o državljanstvu, izvod iz kaznene evidencije, otisci prstiju. Zahtev se šalje Interpolu, a Ministarastvo pravde kontroliše papire i daje saglasnost da li će se za tim licem raspisati međunarodna poternica. Kad pronađemo osumnjičenog, a pronađemo ih, ekstradicioni pritvor može trajati do godinu", objašnjava Gajin.

Prema njegovim rečima, ponekad se dogode situacije poput onih u filmovima, pa im je tako jedan osumnjičeni nedavno pokušao da pobegne skokom sa balkona, ali se tom prilikom teže povredio.

On kaže da taj posao pronalaska osoba sa poternica zahteva dug operativni rad. "Često dugo pratimo osumnjičene. Na kraju i njima lakne kad se oslobode stresa. Ipak, oni sve vreme paze da ih neko ne prepozna i zaziru od ljudi. Na kraju, život u ilegali je skup, i jedno vreme se obično finansira uz pomoć ortaka ili familije, ali to kratko traje i posle toga oni su primorani da do novca dođu činjenjem novih krivičnih dela, a to ne može da potraje", zaključuje Gajin

  • Biljana Kolar Erakovic

    17.11.2015 18:29
    Dokle će ova država zlostavljati očeve?Imali zakona za majke?Pišite malo o majkama koje koje po sudskoj odluci očevima brane vidjanje dece.Nijednoj majci koja neda kontakt detetu sa ocem netreba dati alimentaciju .Svesna sam da je alimentacija za dete i da će njemu biti uskraceno njegovo pravo na izdržavanje.Otac neda alimentaciju to je krivično delo ,a majka može da radi šta hoće .Pa to je čist, školski primer, psihičkog nasilja nad decom .
  • Dejan Pavlović, Udruženje očev

    17.11.2015 07:42
    Naslov je ... NA POTERNICI ZBOG ALIMENTACIJE!
    Pitam se, da li je ovaj tekst posvećen neplatišama alimentacije (ovo je nepostojeći izraz u pravu, koristi se mesečno izdržavanje)i na koji način ste ovim tekstom dali na značaju tih par slučajeva koji su na poternici jer nisu platili svoje obaveze (Inače, u ogromnom procentu se mesečno izdržavanje plaća, a pojedine neplatiše kvare sliku). A da li su na poternici i oni roditelji koji su i koji i dalje onemogućavaju svojoj deci da viđaju drugog roditelja, koji imaju konačne presude gde su izgubili roditeljsko pravo, koji imaju osušujuću krivicu a ne daju decu. Da li su na poternici i oni koji su podneli lažne tužbe (dokazane na sudu) protiv bivših supružnika za pedofiliju nad sopstvenom decom ili za nasilje u porodici? Zgražavajte se malo i nad ovakvim stvarima koje su možda daleko od vas... ili moćda i nisu, ali postoje!
    Od celog teksta, svih kategorija begunaca, vi izdvojite, radi senzacionalizma (a niste mi delovali tako) neplatiše alimentacije, svaka vam čast!
  • -

    17.11.2015 07:29
    -
    Procentualno - alimentacija je visoka, iako to jesu tvoja deca. Mora od necega covek da zivi.
    Ne opravdavam neplacanje alimentacije, ali ovo su suve cinjenice i nije ni svaki slucaj isti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti