FOTO: Pojedini stanovnici Novog Sada gde god vide zgodno mesto, tu smeće "posade"

Novosađani se ne ustežu da ostave svoje kese sa smećem mimo kontejnera, pa tako to čine i na simsu, uz drveće, kao i u ulazu, ispred kućnih vrata.
Nijedno od pomenutih "alternativnih rešenja" nije novo za stanovnike Novog Sada. Problem deponije u blizini Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" prisutan je godinama, a nije otklonjen jer je najbliži kontejner udaljen oko 150 metara, što je pojedinim građanima "predaleko" za pešačenje. Oni koji ne žele da im se kese sa smećem osećaju u stanu, iste izbacuju ispred ulaza, gde smetaju komšijama, često se izlivajući po spratu. Smeće na simsu je već ređa pojava, ali i dalje prisutna.
 
"Čistoća" obilazi, građani i dalje bacaju
 
Kako za 021 navode u "Čistoći" povodom svakodnevnog formiranja male deponije kod Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj", kontejneri koji su namenjeni za upotrebu na ovom kraju, gde su ulice dosta uske, nalaze se na Trgu republike, oko 150 metara od Ulice Zlatne grede. Razlog za nepostavljanje kontejnera na pomenutoj lokaciji je, obrazlažu u preduzeću, uski kolovoz i gusto parkirana vozila, pa nije moguće ući kamionom za pražnjenje kontejnera u tim uslovima.
 
"Ukoliko je građanima teško da hodaju 150 metara kako bi bacili smeće u kontejner, onda je pitanje da li je moguće da se na drugačiji način reguliše odlaganje otpada u ovom kraju grada. Stanari pomenutih ulica mogu da koriste kontejnere u neposrednoj blizini, ali umesto toga, kako smo već konstatovali, pojedinci bacaju smeće na ulicu i tako svakodnevno prave neprijatne scene i male deponije", kažu u "Čistoći" i dodaju da radnici Službe javne higijene dva puta dnevno obilaze ovu lokaciju, iako im to nije u opisu posla. Međutim, neophodno je jer je reč o strogom centru Novog Sada i "nedopustivo je da na tom mestu bude ruglo".
 
 
Stvar vaspitanja
 
Kada je reč o odlaganju smeća na drugim pomenutim lokacijama, logično je da komunalno preduzeće nije nadležno. Kako je 021 i ranije pisao, stvar je vaspitanja, higijene i savesti da li će građani bacati smeće kroz prozor, ostavljati za ispred ulaza ili, kako se vidi, na simsu.
 
U slučaju stanara koji smeće ostavljaju ispred vrata, jedan građanin se godinama bori da ovu praksu promeni u svojoj sredini. Kako kaže za 021, prijavljivao je nesavesne komšije komunalnoj policiji, koja je stanare upozorila da "to više ne rade", ali uzalud.
  • Vojvosadjan

    11.02.2017 23:14
    @g
    Da ne ulazim dublje u temu, to sam cinio vec i znas i sam. Reci cu samo jedno.. sa ulicarima samo ulicarski i djonom. Naravno da te necu pustiti u svoju kucu da udjes i da me isamaras a pritom da ti zahvalim. Kad ti neko kaze da treba da se lecis, da si bolestan, da si psiho.. pa kako drugacije nego prvo lepo a ako ne uspeva onda se okrenes i odes. Ako te pritom on i dalje vredja, sta drugo.. Ćale, relax take it easy.. nisam ja kriv zbog tvoje disfunkcije ;) Pogledaj kroz prozor starino :))
  • Pićuka

    11.02.2017 15:50
    Zoohigijena treba da pohvata sve te koji prave đubre po ulicama i pravac u azil za pse u Šangaju.
  • G

    11.02.2017 14:18
    @Vojvosadjan - razumem da jako ne volite što ste uhvaćeni u laži odnosno da jako ne volite što se neko drznuo da VAMA tako savršenom protivreči. Navikli ste kroz vaš bedni život da pretnjama nasiljem svojoj okolini postignete suprotno, a sada vam je neko uzdrmao "kavez", toliko da se trudite da ga pratite na svakoj temi i argumente zamenite uličarskim rečnikom koji vam je bez ikakve sumnje veoma blizak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti