Pucnjave postale svakodnevica Novog Sada, policija tvrdi da je manje kriminala

Statistika novosadske policije, koja po prvi put u skorijoj istoriji nije organizovala tradicionalnu novogodišnju konferenciju za medije kako bi se pohvalila rezultatima svog rada, pokazuje da je u 2017. godini bilo manje kriminala u Novom Sadu.
Pucnjave postale svakodnevica Novog Sada, policija tvrdi da je manje kriminala
Foto: 021.rs

Njihovi podaci pokazuju ne samo da je bilo manje krivičnih dela, nego i da je veći procenat rešenih slučajeva.

Ipak, građani više vole da veruju svojim očima pa tako svako ko živi u Novom Sadu može da  posvedoči da se godina za nama završava s uverenjem da su pucnjave i sačekuše svakodnevica vojvođanske prestonice. Dovoljno je setiti se samo da ni posle više od mesec dana nije rasvetljeno ubistvo Marka Markuša (29) koji je nedavno izrešetan pored automobila nedaleko od hotela "Sajam". Ko je i zašto izrešetao ovog mladića poznatog po brojnim krivičnim delima i dalje je misterija.

Ovo međutim nije jedino nerazjašnjeno ubistvo u ovoj godini jer je početkom juna u ulici Vase Stajića u svom stanu ubijen 63-godišnji Vladimir Šumanovac, a o ovom zločinu policija se do danas nije oglasila.

Treba pomenuti i pucnjavu u klubu "The End" početkom oktobra kada je ubijen Milan Pribaković (29) i ranjen je R.S (31) iz Novog Sada. Policija je tada saopštila da je osumnjičen za ubistvo Stefan Stefanović (25) iz Novog Sada, ali da je u bekstu, dok je uhapšen Vuk T. (24) osumnjičen da mu je pomogao.

Ostala ubistva su rešena, kao na primer ubistvo Spasoja Milićevića (63) na Limanu, za šta je osumnjićen Nebojša Tubić zvani Žabac (57). Kada spominjemo Žabca ne treba zaboraviti i da je povezan sa slučajem sukoba dve kriminalne grupe koji traje duže od godinu dana, a povezan je i sa do danas nerazjašnjenim ubistvom Teodore Kaćanski krajem novembra prošle godine.

Naime, Žabac je navodno bio žrtva ranjavanja od strane Gorana Cvijetića (41) 2012.godine, a pomenuti osumnjičeni je proletos otet od kriminalne grupe na Detelinari. Optužnica podignuta u oktobru tereti Gorana Kovačevića zvanog Goranac (43), policajca Dalibora Bogdanovića zvanog Boća (40), Nenada Stevića (39), policajca iz Obrenovca Vladicu Rakića (36) i Božidara Bosnića (51) za Cvijetićevu otmicu. O ovoj grupi se čulu u januaru kada je kod škole "Đura Đaničić" usred dana pucano na džip u kome je bio Niko Uskoković zvano Skole (37), koji je tom prilikom ranjen i koji je kum Goran Kovačevića.

Ovo je samo mali deo kriminalnih aktivnosti koje su se dešavale u Novom Sadu među kojiam je bilo i hapšenja trgovaca kokainom, više pucnjava sa ranjenima, ali i pucnjava kada nije bilo povređenih, pukušaja ubistva u strogom centru grada, paljenja vozila, pljački menjačnica, zlatara, pošta i razna druga kriminalna dela. Bilo je i slučajeva kada je osumnjičeni stradao u sukobu sa policijom.

Sve ovo i mnogo toga što nije pobrojano svakako neće ni potvrditi ni demantovati statistiku policije, jer kakava god ona bila i kojim god medijima se predstavila, o stanju bezbednosti najbolje govori šta o tome misle građani, a to je da se na ulicama grada prečesto dešavaju pucnjave i druga kriminlna dela.

A da policija nije spremna da govori o tome, najbolje ilustruje upravo ono što je pomenuto na početku teksta i što treba ponoviti - posle skoro dve decenije novosadska policija nije imala novogodišnji prijem za medije kada se govori o rezulatima rada, već je svoju statistiku prosledila medijima.

  • Trt

    01.01.2018 14:19
    @nadja

    Auu bruke od nepismenosti i za školu "Đura Daničić" i za ostale kafe kuvarice u Jovinoj.
  • nadja

    31.12.2017 22:12
    policija
    Bravo sto imas hrabrosti dase ovako izrazavas.Cestitam ti ,upravu si Novosadska policija navodno smanjila ,suzbila kriminal.Ma koga oni lazu.?Kriminal je ogroman ubistva,pljacke,droga ,prevare i to sve u velikom stilu.Neznam Honda kako nisu nasli Koje ubio Tijanu,KO puca po podbari,u velikom ritu,limanu,Futogu,Detelinari.U velikom ritu neizlaze jel se navodno nemesaju gdesu romi.A ti gospodine koji pises engleski i velis tosu dodosi,kupi tebi naucare pa pogledaj,ili idi kod ocnog Dr.Joel nevidis stase desava u gradu Novi Sad.per nego Sto odgovoris,recicu ti jasam Novosadanka ,i TU rodena,odrasla,skolovalase upravo u skoli Dura Danicic ,radila u Zmaj Jovinoj.Ali sad kada cujem procitam u mediji Sta pise ,zgrozim SE.Jel To vise nije onaj Novi Sad per 50 god.
  • "Dodjos"

    31.12.2017 20:34
    @Дођош
    Ne znam gde vidis svadju, ocigledno ti ovo vidis kao svadju kad je spominjes. Nego gde su argumenti? Kakve veze sad ima voznja bicikla sa ovim? I (kompjutersku) pismenost koju spominjes, a cinis greske? Mada ja se na te greske ne obazirem na ovakvim mestima. Takodje i sam pravim greske i nemam nameru da na ovakvim mestima pazim na to. Sto se tice engleskog, znam ga prilicno zbog posla kojim se bavim, a svejedno i dalje stoji moja izjava da pokusavas da se napravis pametan pisuci na engleskom. Ne treba mi cestitka od tebe posto znam da nije iskrena i ne brini, nikome ne ostajem duzan.
    Pitam jos jednom tebe i tebi slicne, gde su argumenti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti