FOTO: Pojedini pasaži u centru Novog Sada zaključani i preko dana

Pojedini pasaži u centru Novog Sada zaključavaju se tokom noći i vikendom, dok su neki od njih zatvoreni za prolaz tokom celog dana.
FOTO: Pojedini pasaži u centru Novog Sada zaključani i preko dana
Foto: 021.rs
Pasaži u kojima se nalaze kafići obično se zatvaraju oko 23 časa, dok se oni u kojima su prodavnice i zanatske radnje zaključavaju najkasnije do 21 čas. Prolazi u kojima se nalaze stambene zgrade i u kojima nema lokala, često su zaključani i tokom dana.
 
Iako se u njima nalaze stambene zgrade i lokali u privatnom vlasništvu pasaži su, baš poput i ulica, javni prostor pa, po pravilu, ne bi trebalo sprečavati kretanje građana kroz njih.
 
U važećoj planskoj dokumentaciji Grada jasno su utvrđeni svi javni prostori, pa tako i javna dvorišta, odnosno prolazi. Takođe su pobrojane i parcele, pa ne postoji dilema oko toga šta je privatno, a šta javno. Dvorišta iz Zmaj Jovine i Dunavske imaju javni karakter, jer međusobno povezana sa ostalim javnim površinama, to jest ulicama i trgovima, čine celinu, u pogledu uređenja i korišćenja.
 
Napomena: Crvenom bojom su obeležene javne površine
 
Po svim propisima, javne površine su dobro svih građana i svima treba da bude omogućen pristup i korišćenje. Odlukom o uređenju Grada Novog Sada iz 2017. godine zabranjeno je svako ograđivanje, zatvaranje i onemogućavanje pristupa javnim prostorima ili njihovo uzurpiranje.  
 
Takođe, postavlja se pitanja bezbednosti, jer ukoliko su kapije zaključane, a samo pojedinci imaju ključeve, onemogućava se i pristup hitnim službama. 
 
Stanari zgrada i vlasnici nekih lokala, nekad i nesvesno, bespravno prisvajaju javne prostore, pa, po dogovoru, dvorišta zaključavaju u određeno vreme. Ponekad i na drugi način sprečavaju kretanje građana kroz pasaže jer ih koriste kao parkirališta, magacine i privatna dvorišta.
 
Sa druge strane, vlasnici lokala u pasažima za 021 kažu da nisu svesni da je prolaz vlasništvo grada, s obzirom na to da su oni ti koji održavaju, kako ih nazivaju "dvorišta". Naime, prema rečima vlasnika lokala, iako plaćaju javnim preduzećima održavanje, kod njih niko ne ulazi da čisti, menja rasvetu i obavlja druge poslove redovnog održavanja.
 
Takođe, oni se žale da kada ostave otključane pasaže, budu izloženi krađama. U jednom pasažu u Zmaj Jovinoj preduzetnici su morali da unajme noćnog čuvara nakon što je iz nekoliko bašta ukraden nameštaj, a iz jednog lokala televizor. U pasažima u Dunavskoj imaju sličan problem, budući da je nedavno pokušana provala u jednu od radnji.
 
Kako vlasnici lokala kažu, praksa zaključavanja traje već godinama, jer nisu svi u mogućnosti da plaćaju noćne čuvare, a kada se pasaži ostave otključani "tada je mračno i skupljaju se narkomani ili omladina koja pije i obija radnje".
 
Iz Grada do danas nisu odgovorili na pitanja 021 o zatvaranju i održavanju pasaža u centru.
  • NStulip

    09.01.2019 18:56
    @NemanjaN
    Mozete konverzijom u privatno vlasnistvo (zgrade) prevesti zemljiste POD zgradom. Zemljiste uz zgradu je javna povrsina i to sto vi to zovete dvoristem ne znaci da je vase. To ne mozete prevesti u privatnu svojinu.
    Ovde se inace koristi jedna rupa u zakonu. Kapije kojima se prilazi tim povrsinama su postavljene u prolazima "kroz" zgrade, a taj deo jeste vlasnistvo zgrade. Tu se nekad pod automatizmom uspostavljala sluzbenost prolaza, onda je 90.ih prestalo... Dok god gradski pravobranioc ne zahteva i ne uspostavi sluzbenost prolaza zgrade imaju pravo da postave kapiju. Time prakticno vrse uzurpaciju javne povrsine ali ko je kriv gradu sto na to ne reaguje. Pravobranioci sede i ko zna sta rade....
  • @/

    08.01.2019 19:24
    tema
    Što se tiče teme ona je uzurpacija javne svojine. Blokiranje javnih parking mesta spada u istu i ne može se parking smatrati svojim samo zato što "živim blizu", "tu ja uvek parkiram" i sl...
    Tretiranje javne svojine kao svoje uprkos drugačijim propisima i bez obzira na potrebe drugih ima svoje ime i to je taj civilizacijski diskurs o kojem je reč.

    Ad Hominem koriste ljudi koji nemaju argumente
  • @/

    08.01.2019 18:16
    haha
    Ček, ček, zamera se upotreba reči bidon a i sami je koristite kao bočicu za vodu za bajs. Stvarno smešno.
    FYI reč bidon označava generalno posudu za vodu. Nije teško pogledati u knjige.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.