Izabran projektant javne garaže u Šafarikovoj

Javnu garažu u Šafarikovoj ulici projektovaće novosadska kompanija "DBA", a posao je vredan gotovo 15 miliona dinara.
Izabran projektant javne garaže u Šafarikovoj
Foto: 021.rs

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) je krajem prošle godine dodelila ugovor za tehničku dokumentaciju preduzeću "Đorđe Bajilo Architects", koje je bilo jedini ponuđač na javnoj nabavci. 

 Ova kompanija će projektovati garažu na mestu sadašnje okretnice GSP-a zajedno sa "Arhitektonsko građevinskim institutom" iz Novog Sada, Geodetskim biroom "NS geodet", te beogradskim preduzećima "Home plan" i "TVI".

"DBA" ima rok od 180 dana da obavi posao.
 
Izgradnja ove garaže najavljuje se već dve godine, a projektovanje su kočili imovinsko-pravni odnosi.
 
Kako smo ranije objavili, u tenderskoj dokumentaciji se navodi da se garaža mora graditi na osnovu rešenja datog u arhitektonskom konkursu iz maja 2008. godine. Budući objekat od oko 9.500 kvadrata će imati podrum, suteren i četiri sprata, sa oko 300 parking mesta, dok su ulazi predviđeni iz Šafarikove i Pavla Papa.
 
Sadašnje arhitektonsko rešenje garaže izabrano je pre 10 godina, nakon što su tadašnji Zavod za izgradnju grada i kompanija "Matijević" na međunarodnom konkursu za projekat hotela Centar i garaže izabrali rad arhitekte Branislava Mitrovića. Hotel je načelno sagrađen prema nacrtu, ali nije sve do kraja ispoštovanu, pa se izgled objekta razlikuje u odnosu na planirani, zbog čega se postavlja pitanje da li će i u slučaju garaže biti određenih odstupanja.
 
Grad je bio raspisao i javnu nabavku za projektovanje javne garaže ispod zelene površine kod Banovine, ali je taj tender odložen, o čemu možete da čitate OVDE.
  • garage

    11.01.2019 13:38
    DBA je ... čija prćija ??
  • Seka Persa

    11.01.2019 11:35
    @Aufiderzen

    Zvonim o P&R godinama. Hvala ti što nastavljaš.
    (Ne vredi nam. Ovo što sedi po gradu nije kročilo dalje od Crne Gore ili je voženo od A do B pa nije susrelo pojam P&R. Ooo...i nemaju kako da se ugrade. P&R služi SAMO gradjanima).
  • aufiderzen

    11.01.2019 07:33
    U Nemačkoj, u gradu po broju stanovnika kao Novi Sad ima bar 5 garaža po minimum 100 parking mesta na 200 metara od pešačke zone, 10-tak garaža sa po 20tak mesta. Ali je zato sat parkinga 2,5€. Isto tako, na početnim stanicama linija tramvaja (grad ima laki šinski prevoz) postoje besplatna parkirališta, tzv. Park&Ride (P&R). P&R ne postoje samo na početnim stanicama, u nekim slučajevima su i bliže gradu da bi ljudi došli za 15-20 minuta u centar grada. P&R je besplatan, ali je potrebno platiti kartu za prevoz koja je oko 2,5€. Za ljude koji rade u gradu (imaju mesečnu) ili se zadržavaju duže od 2-3 sata ovo je dobra alternativa parkingu u centru. Tramvaji u toku dana idu uglavnom na 5-6 minuta.
    Dobra mesta u Novom Sadu za P&R su BIG parking, Tempo parking, kod Ž. stanice. Buduće lokacije na primer na Futoškom putu oko Bulevara Evrope, ili u blizini kružnog toka Bul. Evrope, patrijarha Pavla i cara (kneza) Lazara. Odličan parking u centru su Promenada i Merkator (prva dva sata besplatno), na 15 minuta do centra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti