Nestašica utrogestana, leka koji koriste trudnice

Lek utrogestan, koji sprečava kontrakcije i mogućnost spontanog pobačaja u trudnoći, trenutno ne može da se pronađe ni u jednoj državnoj apoteci u Novom Sadu, ali ni u Beogradu.
Nestašica utrogestana, leka koji koriste trudnice
Foto: 021.rs
Ovaj lek od 100 mg i 200 mg moguće je pronaći samo u pojedinim privatnim apotekama, ali na recept ga je teško dobiti. Naročito od 200 mg, koji je i traženiji.
 
Informaciju o nestašici ovog leka dobili smo od čitaoca sa Novog Beograda, koji je utrogestan za svoju trudnu suprugu na kraju morao da kupi u jedinoj privatnoj apoteci koja ga je imala.
 
"Obišao sam desetak privatnih apoteka tražeći utrogestan od 200 mg, za koji sam imao recept. Svuda su mi rekli da je nestašica i da leka jednostavno nema. U državnoj apoteci na Novom Beogradu mi je otvoreno rečeno da poseduju samo utrogestan od 100 mg, ali da ne mogu da mi ga daju na recept, već samo da ga prodaju. Na moje pitanje zašto, farmaceutkinja mi je prosto odgovorila - zato što je nestašica", navodi ovaj građanin.
 
Kako za 021 navodi pomoćnica direktora "Apoteke Novi Sad" za zdravstvenu delatnost Jelena Lopatić, državne apoteke u Novom Sadu već duže vreme nemaju utrogestan jer nemaju finansijska sredstva da ga nabave.
 
"Naše apoteke nemaju utrogestan mesecima, a nema ga skoro nigde u gradu", navodi Jelena Lopatić.
 
Kako smo se uverili, lek je moguće pronaći u pojedinim privatnim apotekama u Novom Sadu, u slobodnoj prodaji, a ređe na recept.
 
Kako se vidi u javno dostupnoj dokumentaciji, Republički fond za zdravstveno osiguranje krenuo je u potragu za dobavljačima ovog leka 5. decembra 2018. godine, a na spisku za dostavu leka ove godine je i Apoteka Novi Sad. Nabavka je trajala dugo jer su se rokovi za dostavljanje ponuda produžavali. Sporazumi sa dobavljačima konačno su zaključeni krajem januara, cela procedura okončana ove sedmice, a izabrani dobavljač za lek utrogestan je firma "Farmalogist".
 
Moguće je da će, uzimajući u obzir ove okolnosti, uskoro početi isporuka leka, ali u "Farmalogistu" nisu još uvek za 021 pojasnili trenutnu situaciju. Ni u Agenciji za lekove nismo dobili objašnjenje i uputili su nas da zovemo u ponedeljak.
  • bojan stankovic

    15.02.2019 20:53
    za sijalica
    Hvala ne treba mi utrogestan.Nasli smo u Niškoj apoteci.Posaljite nekom ko ne moze da nađe.
  • mirjana

    10.02.2019 15:56
    I u privatnim apotekama moze da se podigne na recept. Takodje moze da se izda doza od 100mg ako je prepisan od 200. Ne znam sta je tu sporno.
    Ko nema recept moze da kupi.

    Isto su uslovi i u drzavnim i u privatnim apotekama, ne znam cemu nipodastavanje privatnih. Pa nemamo svi mame i tate na funkciji pa da radimo u državnim!
  • bojan stankovic

    09.02.2019 21:42
    za sijalica
    Hvala sto poklanjate , ako mozete posaljite mi postexpresom na adresu:postrestant.18430 Kursumlija;da preizmem u posti...ja placam troskove ...hvala..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti