Oštrije kazne u Novom Sadu, 25.000 dinara za nesavesno držanje pasa i bacanje smeća po ulici

Kazne za stvaranje deponija i bacanje smeća mimo kanti, vođenje ljubimaca bez povoca, nečišćenje izmeta i uništavanje tartan staze na keju uskoro će biti 25.000 dinara za svakog građanina koji krši lokalne komunalne propise.
Oštrije kazne u Novom Sadu, 25.000 dinara za nesavesno držanje pasa i bacanje smeća po ulici
Foto: 021.rs
Kako je ranije najavio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, veće kazne za pomenute komunalne prekršaje trebalo bi da motivišu građane da poštuju propise, a samim tim održavaju čistoću javnih površina u Novom Sadu. Shodno ovim najavama, dolazi do izmena četiri gradske odluke koje definišu obaveze prema javnim površinama, a time i do pooštravanja kazni za kršenje propisa.
 
Kada je reč o domaćim životinjama, menja se odluka o držanju ljubimaca u pogledu visine kazne za, recimo, vođenje pasa i mačaka bez povoca, nečišćenje izmeta sa javnih površina, nenošenje pasoša koji pripadaju ljubimcima (a u kojima se nalaze se i podaci o vakcinaciji životinje), kao i nenošenje kese za izmet ili uvođenje životinja bez transportera u javni prevoz.
 
Kazne za nesavesne građane do sada su bile 8.000 dinara. Nakon što odbornici skupštine grada usvoje izmene odluke, kazna će iznositi 25.000 dinara. Kazna čiji se iznos ne menja tj. ostaje 8.000 dinara odnosi se na kršenje zabrane hranjenja i pojenja životinja na javnim česmama, bunarima i javnim površinama.
 
Za pravna lica, umesto 30.000 dinara kazna će biti 150.000 dinara za iste prekršaje. Odgovorno lice u preduzeću platiće 25.000 dinara umesto 10.000 dinara, a preduzetnik 75.000 dinara umesto 15.000 dinara.
 
 
Kad je reč o javnim površinama na keju - poput tartan staze, za bilo kakvo uništavanje ovih površina sledi kazna u iznosu od 25.000 umesto dosadašnjih 8.000 dinara.
 
Menja se i odluka o održavanju javne higijene u gradu. Kazna takođe raste sa 8.000 na 25.000 dinara u slučaju kada građani stvaraju divlje deponije i bacaju smeće mimo korpi, peru vozila na javnoj površini, pale otpad ili na drugi način uništavaju javne površine.
 
 
I promenom odluke o obavljanju komunalne delatnosti održavanja zelenih površina povećane su određene kazne sa 8.000 na 25.000 dinara za građane. Tako od sada 25.000 dinara iznosi kazna za skidanje plodova i cvetova sa drveća, šiblja i cvetnih gredica, bacanje i paljenje otpada, skidanje, uništavanje ili oštećenje putokaza, znakova i sličnih natpisa, premeštanje klupi, kanti za otpad i rekvizita sa dečijih igrališta, loženje vatre, paljenje stabala ili lišća itd. 
 
U ove kazne spada i uvođenje domaće životinje na Štrand ili pranje veša i drugih stvari na gradskoj plaži i igranje loptom na Štrandu van prostora koji su za to određeni. Ceo spisak prekršaja pogledajte u galeriji.
 
Za iste prekršaje, pravna lica će biti kažnjena sa 150.000 dinara, odgovorno lice u pravnom licu sa 25.000 i preduzetnik sa 75.000 dinara.
 
 
Takođe, izmenjen je i deo odluke koji se odnosi na nepropisno parkiranje na zelenoj površini i od sada će se smatrati da je odgovorna ona osoba koja je vozilo parkirala. Ukoliko nije poznato ko je vozio, odgovornim se smatra vlasnik vozila i njemu će biti napisana kazna. Iznos kazne za parkiranje na zelenoj površini nije izmenjen.
 
Kazne opravdane ili ne?
 
Kako je 021 nedavno pisao, u periodu od godinu dana je samo šestoro građana kažnjeno jer nisu savesno postupali sa svojim životinjama. Reč je najčešće o slučajevima kad vlasnici ne čiste izmet za svojim psom na javnim površinama ili kada pse šetaju bez povoca ili brnjice. Nevladin sektor smatra da povećanje kazni neće dovesti do veće savesti vlasnika životinja jer je sankcionisanje ovakvih prekršaja retko.
  • laki

    08.04.2021 20:48
    tragikomedija
    Izgleda niko u RS još nije čuo za kamere.
    Tehnologija je toliko uznapredovala da može da identifikuje lica i noću a ne danju.
    Naravno, zaostajemo jedno 50 godina, samo strpljenja.
  • Sux

    04.01.2020 04:17
    Ovaj Realan lik nema pojma majke mi... Decko ti od pudlice napravis agresivnog psa, od avlijanera, a nije svaki pas isto dresiran.. Imam staforda 9 godina.. Nikad nikog nije napao. Naravno cuva svoju teritoriju, a pusti ne poznato dete u dvoriste moze da ga jasi.. Tako da bi te zamolio da ne lupetas gluposti. Ispadas glup jako.. Zz
  • Zoki

    25.11.2019 10:06
    nista cudno.
    Ja ne zelim da vredjam nikoga u mojoj ulici i beli i tamni ljudi istresaju svoje fekalije iz creva redovno a mi pricano o psima Zasto se ne uvede zakon . Ako tvoje dete izadje u wc I izvrsi nuzdu ispred necije kuce pa se posle ta fekalija zalepi za cipele i za gume automobila 60 000 dinara da plati.Plus sto neciji konji oprljase ulici tim istim fekalijama .Zasto da oni ne plate nego samo vlasnici pasa ,ovo su veci zagadjivaci .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti