SEĆANJE: Žiksa - urbani heroj Novog Sada

Legenda novosadskog rokenrola Željko Đurđevac Žiksa (1963) preminuo je na današnji dan, 26. juna, 2012. godine.
Žiksa je svirao usnu harmoniku i bio je frontmen kultnog novosadskog sastava Sing sing singers, jednog od najpopularnijih gradskih bendova u drugoj polovini osamdesetih godina. Pamte se čuveni nastupi Žikse, Bobe, Baje i Pikija u "Bambusu" u Kisačkoj, gde je više ljudi ostajalo ispred kafane, nadajući se da će moći da uđe u prostoriju gde sviraju Singersi. Sastav je to koji je na poznatom Omladinskom festivalu u Subotici osvojio drugo mesto.
 
Naravno, neizostavno je bilo i muziciranje sa Gagom, Janom, Bogdom, Petrijom u Vojvođanskom bluz bendu. Bio je tu i Cocasion, a u novom veku udružio je snage sa mlađim novosadskim kolegama, pa se pridružio bendu Šinobusi, gde je svirao usnu harmoniku. 
 

Singersi - Baja, Piki, Žiksa i Boba
 
"Bilo je i prethodnika Žiksi, ali, kao što sve kuvarice sveta znaju, ako hoćeš da ulepšaš supu koju spremaš, moraš dodati malo soli, a Žiks je bio so u svim bendovima u kojima je svirao - bilo je mnogo lepše i zabavnije s njim. Uzgred, usna harmonika se nekad u Novom Sadu jednostavno zvala muzika, tako se taj instrument zvao", pričao je o Žiksi za 021.rs nekadašnji muzički urednik na Radio Novom Sadu Anđelko Maletić Čupko. 
 
Sing sing singersi i Vojvođanski bluz bend, u kojima je Žiksa nastupao, bili su okosnica za pojedine bendove sa novosadske scene. Jedan od njih je i sastav Šinobusi, kojem se Žiksa pridružio 2007. godine, učestvujući u stvaranju dva albuma ovog benda.
 
 
"Imali smo tu čast da je Žiksa svirao sa nama sve do svoje smrti. Proveli smo pet nezaboravnih godina, prošli smo čitav Balkan, odsvirali veliki broj koncerata. Stvarno nam je čast da smo svirali sa njim, bio nam je stariji kolega i dobro smo funkcionisali zajedno", prisetio se Milan Korać iz Šinobusa, koji su svoj album "Nebo od skaja" posvetili upravo Žiksi.
 
Jedni Žiksu pamte kao "jednog od arhetipskih urbanih junaka Novog Sada", drugi se sećaju njegove neverovatne energije i priče kada je u "Bambusu", u pesmi "Halter boogie", pevao kako mora da vidi što pre "šta drži čarape", dok njegova tadašnja devojka "otkida na tu stvar". 
 
 
 Žiksa i Baja
 
Žiksa je nekoliko godina proveo i na Radiju 021, radeći kao muzički urednik. 
 
Zbog svog karaktera bio je izuzetno voljen, a zbog svog talenta poštovan. Žiksa je, jednostavno, bio legenda ovog grada. 
 
Sahranjen je na groblju u Titelu.
  • Dobrica

    12.07.2019 21:48
    Bilo
    Umeli smo do ujutru uz jednu akustaru i usnjak
  • generacija 1963

    28.06.2019 13:07
    Energičan, optimista, vedar, muzikalan, dobar drug, talentovan - sve je to bio Žiksa, i šteta je da je otišao, a imao je samo 50 godina. Nećemo zaboraviti tvoje nastupe i tvoju vedrinu! RIP Žiksa
  • Limanoid

    27.06.2019 23:47
    Žiksa je istinska legenda NSa i jedan vedar i pozitivan lik kakav se retko sreće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.