Gradi se novi naftni terminal u Sremskim Karlovcima

Izgradnja novog naftnog terminala kompanije "Naftachem" počela je u Sremskim Karlovcima.
Radove je danas obišao predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i istakao da ova investicija pokazuje da i naše domaće kompanije posluju vrlo uspešno, a da je naša dužnost da ih podržimo.
 
Reč je o investiciji vrednoj 12 miliona evra. Ova kompanija posluje na tržištu 16 godina i zapošljava 250 radnika.
 
"Ova investicija značajna je ne samo za Sremske Karlovce već i za celu Srbiju u delu transporta i skladištenja nafte. Pokrajinska vlada nastaviće da podržava razvoj domaće privrede kroz mehanizme Razvojne agencije Vojvodine i u delu zapošljavanja i u delu nabavke najsavremenije opreme", kazao je Mirović.
 
"Na ovom mestu nalazila se močvara, a danas, znanjem i iskustvom radnika gradimo naftni terminal po najvišim svetskim standardima, u kom ćemo skladištiti benzin i evro dizel za sopostvene potrebe i potrebe drugih multinacionalnih kompanija", istakao je direktor kompanije "Naftachem" Drago Papić.
 
Terminal za skladištenje i pretovar naftnih derivata imaće kapacitet od 23.000 metara kubnih, a u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine urađen je i elaborat o proceni uticaja na životnu sredinu. Procenjeno je da ovaj objekat neće imati većeg uticaja na životnu sredinu kao i da su predviđene mere za sprečavanje potencijalnih katastrofa. Eventualno zauljena voda, navodi se, neće se ispuštati za vreme kiše, ispuštanje vode biće kontrolisano i to nakon potpunog pražnjenja kanalizacije posle kiše. Voda se zatim prečišćava i onda ispušta u Dunav. 
 
Biće omogućen i pristup za vatrogasna vozila kao i rezervoar za protivpožarnu vodu. 
 
Budući da je dizel gorivo zapaljivo i isparljivo, kao takvo može da zagađuje vodotokove, prodire u tlo i štetno deluje na biljni i životinjski svet. Da bi se smanjila emisija pare usled pretakanja i skladištenja biće, navedeno je u studiji uticaja, korišćeni rezervoari sa plivajućom membranom i zatvoreni sistem pretakanja. 
 
Opasni otpad koji će neminovno nastajati prilikom pranja i čišćenja podleže proceduri upravljanja opasnim otpadom, što znači da će morati da se sakuplja u adekvatne posude koje se mogu dobro zatvoriti i predavaće se na dalji postupak ovlašćenom operateru.
 
Završetak radova na novom terminalu planiran je za novembar ove godine.
  • Pravdoljub

    12.09.2019 09:32
    Karlovci, ekološki grad
    Da li je to ona firma koja je obećala da će zaposliti Karlovčane, pa onda zapošljavala iz drugih gradova a ljude prijavljivala na adrese u Karlovcima. Oni koji su svojevremeno bacali drvlje i kamenje na ovu ekološku bombu kupljeni su za sitne pare, uglavnom tako što im je neko iz porodoce dobio posao baš u Naftahemu. Jedino dobro za Karlobčane je to što Dunav teče nizvodno pa će stradati ljudi u Čortanovxima i dalje...
  • Lala

    11.09.2019 13:28
    Zar nije logicno da tako nesto radi NIR ?
    Opet se "zasluzni" ugradjuju
  • Majmuni

    11.09.2019 11:49
    Mogli ste da nađete pogodnije mesto za tu ekološku bombu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti