U Ribolovačkom savezu Vojvodine smenili mastera ekologije i postavili sekretaricu na mesto direktora

Nakon što je prošle godine rukovodstvo Ribolovačkog saveza Vojvodine smenjeno, u ovom savezu ponovo se vodi bitka za vodeće pozicije i to, kako kažu dosadašnji v.d. direktora i ribočuvari, na "nezakonit način".
U Ribolovačkom savezu Vojvodine smenili mastera ekologije i postavili sekretaricu na mesto direktora
Foto: 021.rs
Naime, na sednici Nadzornog odbora doneta je odluka o smeni v.d. direktorke Marije Vlajkov, ali tu odluku nisu potvrdili svi članovi odbora.
 
Kvorum koji je potreban za donošenje odluka podrazumeva četiri prisutna člana, dok je ovoj sednici prisustvovalo samo tri. Tim povodom reagovali su i članovi NO koji nisu prisustvovali sednici i koji su podneli prigovore zbog neregularnog održavanja sednice.
 
"Po statutu Ribolovačkog saveza, da bi uopšte sednica mogla da se održi, potrebno je da prisustvuje četiri člana. Pošto ovaj uslov nije bio ispunjen, smatram da sednica nije ni održana, a odluke koje su nelegalno donete su pravno ništave. Molim direktora gospođu Mariju Vlajkov da ne postupa po nelegalno donetim odlukama i ignoriše ih. Zahtevam da se podnese prijava nadležnim organima za pokušaj prevare od strane troje članova nadzornog odbora. Takođe, molim da se moja primedba prosledi u APR kako bi se onemogućilo protivzakonito registrovanje nelegalnih odluka", navodi se u primedbi jednog člana Nadzornog odbora u koju je 021 imao uvid. 
 
Na istoj sednici na mesto direktora postavljena je dosadašnja sekretarica Saveza, Zvezdana Đurđević. Kako kažu u Ribolovačkom savezu, Đurđević je bila zaposlena na poslovima tehničkog sekretara, a bila je i sekretarica bivšeg direktora i njegovog udruženja.
 
U saopštenju za javnost Ribolovački savez Vojvodine naveo je da je unutrašnjom revizijom, koja je pokrenuta u proteklih godinu dana utvrđeno da iz Saveza nedostaje brojna oprema i tehnika, kao i milionski iznosi sa računa iz perioda bivšeg rukovodstva.
 
"Uz pomoć i svih drugih veza građenih godinama, na iskonstruisanoj sednici Marija Vlajkov je smenjena, a na mesto direktora postavljena je sekretarica, sa dva cilja – da se povuku sve tužbe protiv lica umešanih u korupciju i da se račun firme isprazni i dovede do blokade, samim tim i do gubitka voda i do gašenja firme, jer bi time apsolutno uništili sve tragove. Ova lica su više puta iz firme iznosila dokumenta, o čemu postoji i video zapis, ali čak ni tada Sud nije reagovao. Prošle nedelje brzom intervencijom sprečeno je još jedno uništavanje dokumenata koje su pokušali da izvrše članovi NO i sekretarica", navodi se u saopštenju.
 
Na istoj sednici odbijeno je da se Oliver Adžić postavi na mesto šefa ribočuvarske službe i master ekologije Marija Vlajkov je premeštena na mesto referenta, koje zahteva IV stepen stručne spreme.
 
Zbog ovih dešavanja ribočuvari i volonteri okupili su se danas u prostorijama Saveza kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo, a kako su objavili na društvenim mrežama, u prostorije su "upali" Zvezdana Đurđević, Miroslava Laslo, advokati i nepoznate osobe. 
 
 
Vlajkov: Nadzornom odboru u interesu moja smena zbog pokrenute unutrašnje revizije
 
Marija Vlajkov, koja se još uvek vodi kao v. d. direktora RSV kaže za 021 da je cela procedura sastanka koje se odigrao bila "protivstatutarna i protivzakonita, te, samim tim, neodrživa na sudu".
 
"Sednica nije sazvana kako treba, nije vođena kako treba, postoji gomila propusta, a velika je šansa da tonski zapis te sednice nećemo nikad videti, jer je član Nadzornog odbora Miroslava Laslo odnela diktafon koji je snimao sednicu, a zapisnik sačinjava Zvezdana Đurđević koja je njihovom odlukom postavljena na mesto direktora. Nemam ništa protiv moje smene, ali u firmi imamo stručna visokoobrazovana lica sa iskustvom, ali eto nadzorni odbor je smatrao da je bolje da postavi sekretaricu sa srednjom školom. Direktor mora da ima bar pet godina iskustva na rukovodećim pozicijama u sferi ribarstva, mora da dostavi program nadzornom odboru pre postavljanja na mesto direktora, a ti uslovi nisu ispunjeni. Nikakav konkurs nije bio sproveden. Moja smena i njeno postavljanje nisu čak bili ni tačke dnevnog reda sednice Nadzornog odbora", objašnjava Vlajkov. 
 
Dodaje da su ti članovi Nadzornog odbora podneli krivičnu prijavu protiv nje i postojanje te prijave iskoristili kao obrazloženje za njenu smenu. 
 
Kako navodi, Nadzornom odboru je u interesu njena smena, jer je dolaskom na mesto direktora pokrenula unutrašnju reviziju i podnela krivične prijave upravo protiv tih članova Nadzornog odbora koji su glasali za njenu smenu i bivšeg direktora Dušana Jovanovića.
 
"Način isplaćivanja apanaže Nadzornom odboru je nezakonito određen. Nadzorni odbor određuje platu direktora, a Nadzornom odboru pripada 20 odsto plate direktora. Faktički oni sami sebi određuju apanažu. Njih sam obavestila da ću isplatu apanaže stopirati do daljneg dok ne dobijemo rezultat te krivične prijave. To njima naravno nije odgovaralo. Apanažu nisu dobijali od februara", kaže sagovornica 021.
 
Ističe da još uvek nema nikakve informacije o krivičnim prijavama koje je podnela i da ceo proces traje više od godinu dana. 
 
 
Priča i da su od tada do danas sazvane i održane tri skupštine i da su sve izglasale razrešenje članova Nadzornog odbora i smenu bivšeg direktora sa mesta predsednika Izvršnog odbora, ali da je bilo nemoguće da ih do kraja sprovedu jer je, kako navodi, bivši direktor odneo pečat.
 
"Na te odluke oni su donosili tužbe i dobijali na sudu, uprkos činjenici da mi nismo mogli da sprovedemo odluku zato što je direktor odneo pečat. Mi smo prijavili policiji da je on otuđio pečat, izašli pred sud i rekli da je pečat otuđen pa zbog toga nismo mogli da sprovedemo promene u APR-u, a sudija nam je rekao da ga ne interesuje i da su to naše interne stvari", navodi Vlajkov.
 
Tužbu su dobili i od Dušana Jovanovića koji je tražio privremenu meru koja bi zaustavila sve promene u Agenciji za privredne registre. Međutim, Vlajkov kaže da on sam krši tu meru koristeći pečat za slanje dopisa.
 
"Ja sam to prijavila sudu i sada imam informaciju da na pisarnici suda te prijave nema. Ako se zaista ispostavi da su ti podnesci nekim čudom nestali onda ćemo podneti krivičnu prijavu protiv NN lica zaposlenog na pisarnici suda. U APR-u smo isto podneli podnesak kako bismo odustavili njihove izmene", naglašava Vlajkov.
 
Zaključuje da, ukoliko Nadzorni odbor uspe u svojoj nameri, to može da znači kraj firme.
 
"Njima nije u interesu da se uradi revizija, njima nije u interesu da se ovi postupci završe. Oni su postavili sekretaricu zato što je ona voljna da svoj potpis stavi na obustavu tih procesa i da sebe zavede kao jedinog pravog vlasnika firme, što joj daje mogućnost da firmu i proda ako želi", smatra sagovornica 021. 
 
Adžić: Oni su izbačeni i nemaju prava da donose odluke o nama
 
Ribočuvar Oliver Adžić, koji je prošle godine kao uzbunjivač i pokrenuo smenu bivšeg rukovodstva zbog neregularnosti, kaže za 021 da su odluke donete na sednici Nadzornog odbora nezakonite, neodržive, kao i da očigledno "mogu da se obore na bilo kom sudu", ali ističe da to iziskuje mnogo vremena.
 
"Njima treba jako malo vremena samo da maznu još nešto novca sa računa, mislim da im je to osnovni motiv. Drugi motiv je da upropaste firmu, jer time dobijaju mogućnost da izbegnu pravdu to jest reviziju koja bi pokazala koliko su do sada ukrali", naglašava Adžić i dodaje da ovakve "nezakonite radnje" ne moraju da se poštuju. 
 
"To ne možemo da dopustimo. Oni su izbačeni i nemaju pravo da donose odluke o nama. Oni koji budu legalno izabrani ako odluče da mi ne radimo dobro, neka nas ugase. Ali ovi neće. Ne možemo da dozvolimo da preuzme sredstva neko ko će jednim provlačenjem kartice da nam skine sva sredstva da mi nemamo za plate. Pošto se lopovi sa naših voda raduju svemu ovome, džaba se raduju, zato što ipak kolege rade", izričit je Adžić. 
 
 
Sagovornik 021 kaže da je prošle godine izašao u javnost zbog nelegalnog trošenja novca, ali i onim što su po njemu još "teže zloupotrebe", odnosno saradnje sa ribokradicama. Smatra da je smena rukovodstva koja se desila 2019. pobeda, jer su uspeli da dobiju godinu dana kada su mogli da pokažu da je "moguće da se radi bolje i da firma napreduje".
 
"Tih godinu dana smo bili pušteni, dobro smo odradili i sada već mnogo smetamo bivšem rukovodstvu. Oni su od početka plašili kolege da ćemo mi da upropastimo firmu, kako nećemo da imamo za plate, kako će oni dobiti otkaz. Mi smo dokazali suprotno, za sve je bilo novca i još je i ostalo", zaključuje Adžić. 
 
Miroslava Laslo, koja je, po navodima Marije Vlajkov, vodila spornu sednicu Nadzornog odbora, ne slaže se sa ocenom da je sednica održana neregularno. Kako kaže za 021, samim tim što su na sednici bila prisutna tri od šest članova odbora, ista je važeća jer oni čine "prostu većinu". Po pitanju krivične prijave protiv v.d. direktorke nije želela da se izjašnjava, budući da je, kako navodi, postupak još uvek u toku.
  • Imperija

    02.07.2020 13:46
    dođoši
    U firmi u kojoj radim više od decenije - kao student generacije ja sam sekretarica a drugi sa "kupljenim" i "uvezenim" diplomama su na funkcijama. Nema mesta i funkcija za rođene Novosađane...
  • Dragan

    02.07.2020 08:56
    Mafija
    Ribocuvari nama ne trebaju, svakako nista ne rade, gori su od ovih lopova sto mrezare, za sitne pare zatvaraju oci klasika. Uskoro cete svi ostati bez posla jer ribe vise nece biti u dunavu i kanalima, treba da vas je sramota klosari jedni
  • horor Sprdija

    30.06.2020 12:56
    sasvim normalno za drzavu u kojoj se najvise gledaju emisije tipa Zadruga zurka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti