Ekspresna suđenja posle protesta u Novom Sadu, svedočenja policije "uverljiva", okrivljeni bez šanse da se brane

"Vidim gde sve ovo vodi, vidim da je namešteno. Pogledaj me u oči i kaži da li si zaista video da ja nešto bacam prema Gradskoj kući", rekao je jedan okrivljeni za narušavanje javnog reda i mira na protestu u Novom Sadu, obraćajući se policajcu koji je na suđenju bio svedok optužbe.

Prekršajni sud u Novom Sadu doneo je ukupno 18 presuda zbog narušavanja javnog reda i mira na protestu u Novom Sadu, koji je održan 8. jula.

Od toga je 13 demonstranata osuđeno, a pet oslobođeno odgovornosti. U pitanju su novčane kazne prosečnog iznosa od 50 hiljada dinara, dok je jedan osuđeni zamenio novčanu kaznu za zatvor, jer nije imao novca da plati, navodi se u presudama koje je objavio Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Na svih 18 suđenja glavni i jedini svedoci optužbe bili su policajci koji su tog dana radili u civilu i bili, po njihovim rečima, zaduženi da posmatraju dešavanja i izdvajaju iz mase osobe koje su kršile zakon. U većini slučajeva, sudija je cenio izjave policijskih službenika koje su uglavnom tumačene kao  "uverljive" i "nepristrasne".

S druge strane, izjave okrivljenih su tumačene kao "nesigurne" i "način da se izbegne kazna".

Tako je bilo i u slučaju okrivljenog koji je tvrdio da je "sve namešteno". On je na saslušanju tvrdio da je šetao sa drugom i devojkom i da su se u jednom trenutku razdvojili. Naglasio je da je pokušao da se "izvuče" iz mase i da nije bacao kamenice na Gradsku kuću. Rekao je da je u ruci držao flašu kisele vode koju je "uredno bacio u kantu za smeće". Nasuprot njemu, policajac je prvo tvrdio da "ne može da se opredeli koje je lice zaustavio", te da ne može da precizira "gde je zaustavio okrivlljenog", ali da mu je bio specifičnog izgleda, pa da ga je zato zapamtio. Rekao je i da nije siguran šta je okrivljeni bacio ka Gradskoj kući. Uprkos svemu tome, zaključak suda je da je svedok, odnosno policajac, bio "jasan, uverljiv, siguran u ono što je govorio i nije menjao iskaz". Okrivljeni je kažnjen novčanom kaznom od 50 hiljada dinara.

Jedan okrivljeni tvrdio je da je dobio četiri udarca pendrekom iako se nije opirao hapšenju, već je legao na pločnik kada je video da policija ide ka njemu. I u ovom postupku je policajac tvrdio da nije siguran gde se okrivljeni nalazio kada ga je izdvojio iz mase, a sud je "utvrdio" da su njegove izjave bile "jasne, precizne i nedvosmislene".

Novčanu kaznu od 50 hiljada dinara platio je i okrivljeni koji je tvrdio da do Trga slobode nije ni stigao, već da su ga policajci priveli kod kafea "Petrus" i da ga je jedan službenik uhvatio za vrat i gurnuo na izlog, nakon čega su, navodno, još dva policajca dotrčala do njega, oborila ga na beton i krenula da ga udaraju pendrecima. Izjava policijskog službenika je, i u ovom slučaju, našla da je izjava policajca u civilu jasnija i preciznija.

Da je dobio udarce pendrekom u predelu leđa i karlice tvrdio je još jedan okrivljeni, koji je osuđen uprkos tome što je imao jednog svedoka koji je tvrdio da nije bacao kamenice niti bilo šta slično na Gradsku kuću niti učestvovao u nasilnim događanjima te večeri, jer je, još jednom, policajac pokazao više samouverenosti pri davanju izjave.

Novčanu kaznu od 57 hilljada dinara dobio je i jedan od učesnika protesta koji je na suđenju tvrdio da je član Srpske napredne stranke (SNS) i da je čak prikupljao glasove za tu stranku, pa i da je bio na njihovoj listi za izbore. Ova odbrana je, smatrao je sudija, "izneta u cilju izbegavanja prekršajne odgovornosti", a iskaz policajca bio je jasan i nedvosmislen.

Odgovornosti je oslobođen jedan od demonstranata čije je hapšenje snimio reporter 021 na terenu, a koji je izjavio da ga je, dok je bežao iz mase, napala neuniformisana osoba koja je izašla iz pasaža kod Hotela Vojvodina i da su, nakon što ga je on oborio, došli policajci i počeli da ga "udaraju pendrecima".

Jedan od učesnika protesta koji je priveden, a koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je njegovo suđenje odloženo, te da će se voditi u redovnom postupku, zahvaljujući njegovom advokatu. On je ispričao za 021 kako je izgledalo ročište.

“To je bukvalno išlo po principu kadija te tuži, kadija ti sudi. Dovedu policajca koji nije ni učestvovao u tvom hapšenju i onda on svedoči protiv tebe. Konkretno, taj policajac koji je svedočio protiv mene je rekao da me je prepoznao po šorcu koji sam nosio. Recimo, ja sam bio umotan u zastavu Srbije i to on nije primetio kao nešto karakteristično, već moj šorc koji je bio vrlo uobičajen”, priča jedan od privedenih za 021 i dodaje da on čak u vreme kada je navedeno da je izvršeno hapšenje (21h), nije bio u centru, već je došao oko 22 časa, kada je završio sa poslom.

Čitav proces suđenja ocenjuje kao nepošten jer se "automatski prihvata svedočenje policajca" bez ikakve prilike da osumnjičeni pozovu svoje svedoke ili da se pregledaju video zapisi koji su načinjeni od strane samih građana illi oni koji su napravljeni kamerama koje su postavljene u okolini.

Podsetimo, protesti u Novom Sadu trajali su nekoliko dana, a samo su 8.7. bili nasilni, prilikom čega je razbijen ulaz u zgradu Radio televizije Vojvodine. Razbijeni su i prozori na prostorijama Srpske napredne stranke, a na Gradsku kuću su bacane kamenice i molotovljevi kokteli. Veliki broj građana je priveden. Za sada je poznato da je protiv jednog učesnika protesta podneta i krivična prijava zbog nasilničkog ponašanja i navodnog pozivanja na napad na Gradsku kuću, iako snimci pokazuju, a svedoci tvrde da on nije učestvovao u nasilju. Nezvanično, oko 10 krivičnih postupaka je pokrenuto protiv učesnika u protestu.

Snimci koje su napravili predstavnici medija i građani pokazuju da je u više slučajeva privođenja policija upotrebila silu, a nepoznato je da li će neko od građana nad kojima je primenjena sila tužiti policiju.

CINS je objavio priču o suđenjima demonstrantima u Beogradu i Novom Sadu, kao i presude u vezi sa protestima. Opširnije o tome čitajte OVDE.    

  • Jovan

    29.07.2020 14:32
    @Подбарац
    Isto na cemu i ti Cvorovicu. Gde ti je brat Djura? Ode vam "podstanar"-spijun za Pariz.
  • Подбарац

    29.07.2020 11:25
    @Jovan
    На чему си ти патолошки ђиласоиду?
  • B

    28.07.2020 23:18
    Pitanje
    Sta bi se desilo sa sudijom koji bi odbio da osudi demonstranta protiv kojeg je policajac "ubedljivo" svedocio? Sta bi se desilo sa botovima koji imaju zutu groznicu i Djilas/Soros sindrom - svuda im se prividjaju "zuti", Djilas i Soros, kad bi prestali da lazu, prvo sebe, a onda i ostale? Da li bi u trku promenili stranu ako UDB-a i strane sluzbe zakljuce da je Vucic potrosen i da ga treba menjati, kao sto su zakljucili za Slobu posle bombardovanja? Rektalni alpinizam su kod Vucica uvezbali do perfekcije, zasto da to ne iskoriste?
    Politicki sistem je problem. "Demokratija" je uvreda za zdravu pamet. "Sloboda govora" je besmislena jer ogromna vecina ljudi ne zna o cemu prica. Sistem vrednosti je temeljno urusen i elita pazi da se slucajno ne uspostavi ponovo.
    Nacije koje upadnu u demokratsku klopku nemaju puno sanse da se izvuku. Glasali, ne glasali, bunili se, ne bunili, isto vam je - elite iz senke odredjuju i ko ce biti na vlasti i kuda ce se drustvo kretati, maznjavajuci usput masne pare i prebacujuci ih na egzoticne destinacije. Policija, sudstvo, mediji i drustvene organizacije su samo sluge i lakeji postojeceg poretka. Najgori vladaju, poslusnost se ceni, korupcija je opsta i ne samo materijalna. Ko god proba da se suprotstavi, bice zgazen bez milosti i upravo u ovom lezi kljuc za tamnicu (ne, necu dalje pojasnjavati)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti