Posle kupanja u Dunavu obavezno tuširanje

Redovne analize na javnim plažama u Novom Sadu, Futogu i Begeču pokazuju da je kvalitet dunavske vode za kupanje i rekreaciju nešto bolji nego prethodne kupališne sezone, kada je tek svaki treći uzorak zadovoljavao propisane norme.  
Redovne analize na javnim plažama u Novom Sadu, Futogu i Begeču pokazuju da je kvalitet dunavske vode za kupanje i rekreaciju nešto bolji nego prethodne kupališne sezone, kada je tek svaki treći uzorak zadovoljavao propisane norme.

Doktor Emil Živadinović iz Centra za higijenu Instituta za javno zdravlje Vojvodine izjavio je za Radio 021 da se, na osnovu analiza urađenih tokom proteklog meseca, pokazalo da dve trećine ispitanih uzoraka odgovara takozvanoj 2.klasi. Kako kaže, od početka kupališne sezone, voda na Štrandu kontroliše se svakodnevno, dok se na Bećarcu, Oficircu, Šodrošu i plažama u Futogu i Begeču uzorci uzimaju jednom nedeljno.

S obzirom na to da sve više sugrađana, sa dolaskom letnjih dana, traži mesto za rashlađivanje pored reke, doktor Živadinović podseća na zdravstvene mere kojih bi se trebalo pridržavati - da se ne vode kućni ljubimci na plažu, ne ostavlja otpad i opušci u pesku, zatim da je poželjno koristiti zaštitne kreme i nositi adekvatnu garderobu, izbegavati kontakt sa vidljivim otpadnim materijama i obavezno je tuširanje po izlasku iz vode. Kupanje je rizičnije na "divljim" plažama, jer tamo ne postoje sanitarni uslovi da bi se garantovala zdravstvena bezbednost kupača.

Od početka kupališne sezone, na oglasnoj tabli Štranda svakodnevno se objavljuju rezultati analize kvaliteta vode. (D.B)

  • exit

    19.06.2011 07:51
    eu nam ne dozvoljava da joj izvezemo šargarepu i krompir koji se pere u dunavu, pa pričati o nekakvom kvalitetu vode je....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti