Svedočila osoba čija je baka ubijena u raciji

Suđenje osumnjičenom nacističkom ratnom zločincu Šandoru Kepiru nastavljeno je danas u Budimpešti svedočenjem osobe čija je baka ubijena tokom racije u Novom Sadu 1942. godine.
Suđenje osumnjičenom nacističkom ratnom zločincu Šandoru Kepiru nastavljeno je danas u Budimpešti svedočenjem osobe čija je baka ubijena tokom racije u Novom Sadu 1942. godine.

Svedok, profesor istorije, koji je zahtevao da mu se ne otkriva identitet, rekao je da su njegovu baku ubile trupe pod Kepirovom komandom.

On je dodao da je imao deset godina kada je sa porodicom nateran da se javi u vojni sud u Novom Sadu, dok je u kući ostala njegova bolesna baka, javlja agencija AFP.

"Kada smo se vratili kući našli smo tragove krvi, delove kostiju i mozga. Moj ujak je vikao pola sata "ubili su mi majku"", ispričao je svedok.

Porodica je kasnije saznala da je telo ubijene starice jedno vreme bilo ostavljeno na ulazu u kući, ali nikada posle toga nije nađeno.

Sudsko veće je odlučilo da se nastavak suđenja odloži do 20. juna kada će biti određen datum nastavka.

Presuda se očekuje početkom jula.

Kepiro (97) je jedan od poslednjih osumnjičenih nacističkih zločinaca koji je živ. On se tereti da je učestvovao u masakru više od 1.200 Srba i Jevreja u Novom Sadu od 21. do 23. januara 1942. godine.
  • Nsadista

    17.06.2011 11:37
    Zločin i kazna
    Sve nacije kriju svoje zločine, bez izuzetka.
    To mu dođe kao neka opšta ljudska osobina. Ne opravdavam, samo konstatujem.
  • 17.06.2011 11:34
    Nadam se da ce da zivi jos sto godina, da trune u zatvoru! go*no nacisticko!
  • staracstol

    17.06.2011 07:44
    svi moraju da robijaju
    Ovaj ko i neki naši zaslužuju da gore u paklu i to jako. Tuga je da nema nikakvih komentara, možda i jeste deo problema što smo zarad nekih "viših ciljeva" uspeli da razvijemo toleranciju na gadluk, psihopatologiju i zlo, jer bože moj, jeste da su ubijali al nek prvo odgovaraju njihovi pa će mo onda mi da razmislimo o našim. Svako ko je u stanju da muči i ubija nekog samo zato što je drugo bilo šta je šljam i otpad koji treba uklanjati iz društva jer ako imaš razumevanja za one što po Telepu pišu "nedamo Patka" moraš imati razumevanja i za one što "nedaju Kepira" Ja se samo nadam da će mo se osvestiti i početi zajedno da radimo i stvaramo neku bolju zemlju za našu decu. Od viših ciljeva samo fukara ima koristi a narod patnju i bol.
    Sve gramatičke greške su namerne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti