Muke s vodom meštana Liparija i Torina, problem stara seoska mreža

Stanovnici naselja Torine i Liparije, u Ledincima, mesec dana imaju problema sa vodom.
Muke s vodom meštana Liparija i Torina, problem stara seoska mreža
Foto: Pixabay
Problem sa vodosnabdevanjem ova dva naselja je taj što su povezani na staru seosku mrežu, sagređenu pre više decenija, koju niko ne održava, dok se nova mreža tek gradi.

Kako su se za 021.rs požalili pojedini stanovnici Torina i Liparija, problem sa vodom imaju već nedeljama.

"Ovde ima nekoliko desetina kuća, nekad su ovo bile vikendice, ali su sada cela naselja. Nije možda svaka kuća legalna, ali odavno ljudi ovde žive i svi su povezani na vodovod. Gradila se mreža ovde još tamo od sedamdesetih godina i tu oko 2010. godine je prestala da bude pod nadležnošću Mesne zajednice 'Ledinci' i preuzeo ju je JKP 'Vodovod i kanalizacija'. Oni su pre nekoliko meseci počeli radove na gradnji nove vodovodne mreže i od tada imamo problema. Ne samo da su ulice čije smo betoniranje ili asfaltiranje uglavnom sami platili ili uradili, preorani na pojedinim mestima, nego imamo i nestašice vode", požalila se redakciji 021.rs jedna od stanovnica.
 
Meštani ovih naselja nisu imali vode po nekoliko dana, a prema saznanjima 021.rs, problem sa vodosnabdevanjem posledica je više faktora, koji se sada rešavaju gradnjom nove mreže. 
 
Nakon što je ViK pre desetak godina preuzeo seosku mrežu, stanovnicima je prestala naplata vode koju je do tada radila mesna zajednica. Naplata nije moguća jer, iako je Vodovod sagradio potrebna četiri vodomera, do danas nije urađen popis, tako da gradsko preduzeće nije preuzelo održavanje postojeće vodovodne mreže. Problem u Liparijama i Torinama je i što za postojeću seosku mrežu u velikom delu ne postoje ni dobri planovi, a takođe ugrađivane su razne cevi i druga oprema koja uglavnom ne odgovara standardima. 
 
Vodovod je opet, kako saznajemo, zbog poziva građana, kao i ranije, slao ekipe da saniraju postojeća oštećenja, ali je bilo potrebno vreme da se utvrdi šta je problem i zbog čega nije bilo vode. U JKP "Vodovod i kanalizacija" za 021.rs navode da su u junu ove godine započeli radove na izgradnji sekundarne vodovodne mreže u naseljima Liparije i Torine u Ledincima, a podizvođač radova je "Bulevar Coop d.o.o".
 
"U Liparijama trenutno postoji stara seoska mreža koja će biti ugašena kada se izgradi legalna mreža i zakonska je obaveza svih potrošača-domaćinstava iz tog naselja da se na istu priključe. Problemi u vodosnabdevanju koje su građani naveli nisu bili izazvani ovim radovima već je u pitanju bilo zagušenje na starom cevovodu koje je otklonjeno. Pretpostavljamo da usled čestih havarija i dotrajalosti mreže dolazi do zagušenja na nestandarnim profilima što je u nekim situacijama jako teško (gotovo nemoguće) detektovati", kažu u ovom preduzeću.
 
Oni su dodali i da će, kada radovi budu gotovi, saobraćajnice i putevi u Liparijama i Torinama biti vraćeni u prvobitno stanje.
  • Pokojni Toza

    25.08.2022 06:41
    A lepo je
    Kad trošiiš a ne plaćas nikom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti