Galerija Matice srpske proslavila 175 godina rada

Galerija Matice srpske svečano je proslavila 175 godina rada.
Na Svečanoj sednici prisutnim gostima obratili su se dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministar kulture i informisanja Republike Srbije.
 
Nakon govora, kolegama, saradnicima i prijateljima dodeljena su jubilarna priznanja.
 
Gojković je ocenila da je ta ustanova jedna od najaktivnijih na domaćoj i regionalnoj kulturnoj sceni, i da kontinuitet njenog trajanja govori o uspešnom ispunjavanju misije očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta.
Dodala je da je u toj ustanovi u čijoj su kolekciji dela koja datiraju od 16. veka do danas, moguće "videti veran prikaz nastanka i razvoja umetničke scene, i u isto vreme turbulentne istorije srpskog naroda".
"O tome govore i brojna remek-dela istaknutih umetnika kao što su Кatarina Ivanović, Djura Jakšić, Paja Jovanović, Uroš Predić, Sava Šumanović, Milan Кonjović, Petar Lubarda i mnogi drugi. Zahvaljujući njima i ostalim segmentima svoje kolekcije, Galerija Matice srpske svrstava se među najistaknutije i najprepoznatljivije muzeje u regionu", rekla je Gojković.
 
Prema njenim rečima, jedinstvenost te ustanove se ogleda i u tome što čak trećinu kolekcije čine pokloni i zaveštanja, uobličeni u poklon-zbirke koje nose imena svojih darodavaca, medju kojima je i Sava Tekelija na osnovu čijeg je zaveštanja i nastala Galerija.
 
Povodom 175. godišnjice Galerije Matice srpske, Ministarstvu kulture dodeljena je Srebrna jubilarna plaketa, a ministarki Gojković Srebrna jubilarna medalja, dok je Jubilarnu medalju dobila pomoćnica ministra za zaštitu kulturnog nasledja i digitalizaciju Danijela Vanušić.
  • Новосађанин

    16.10.2022 06:44
    Апсурд из шупљине празнине
    Тијана Палковљевић, Драган Станић и...Маја Гојковић?! Пронађи уљеза?
  • Novisadka

    15.10.2022 13:49
    Koji kriterijum
    je primenjen za dodelu jubilarne plakete gdji Gojković?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti