Branislav Guta Grubački: Ne može se protiv neodgovorne vlasti boriti nekakvim hipi komunama

Važno je šta se dešava u Novom Sadu jer je on slika i prilika cele Vojvodine, ali i Srbije, rekao je Branislav Guta Grubački u susret tribini "Gari u ogledalu - kuda dalje Novi Sade?".
Branislav Guta Grubački: Ne može se protiv neodgovorne vlasti boriti nekakvim hipi komunama
Foto: 021.rs
Na tribini će govoriti pojedinci koji su bili deo protesta na Šodrošu od septembra 2020. godine - muzičar Igor Lečić (Milan Dog), glumac Radoslav Milenković, novinari Branka Opranović, Željko Bodrožić i Igor Mihaljević, kao i Grubački iz organizacije "Novi optimizam". Planirano je da se publici obrate i aktivistkinje Olivera Radovanović i Vera Šoti.
Kako kaže Grubački za 021, potrudili su se da na javnoj debati koja se održava 24. oktobra u Radio kafeu, okupe ljude iz novosadskog i vojvođanskog miljea.
 
"Ideja tribine je da se problematizuje trenutna situacija na celoj društvenoj sceni, a sa akcentom na Novi Sad. Trudiću se da se ne završi bez nekog inicijalnog stava o tome kude ide ovaj grad. To će biti kvalifikovana rasprava hladne glave sa znamenitim Novosađanima i gostima ovog grada", rekao je on za 021.rs.
Dodao je i da kada je nastajao slogan "Novi Sad na vodi? Vidi Gari, ne može!", mogao je da se iskoristi i za mnogo više tema i za svako "nepočinstvo ove vlasti".
 
"Kada smo krenuli da pričamo o ovoj temi pojavile su se i grupacije iz opozicionih redova koje su pokušali da diskriminišu naš rad. Mi smo kao društvo stigli u fazu gde ispada da je sada svejedno ko organizuje nešto jer se podrazumeva da to radi sa dobrom namerom, a pitanje je da li je taj organizator kredibilan i da li ima neku vrstu kontinuiteta u svom radu", dodao je Grubački.
 
Pominjući nedavna dešavanja na Šodrošu, kaže da je bitno da javnost prati samo kredibilne izvore, ali i da se ne sme lako trošiti energija građana zato što se ona veoma teško skuplja i "niko nema ekskluzivno pravo da uzurpira određene teme".
 
"Došli smo u stanje gde je važno napraviti nekakav performans ne bi li se mediji primili i to preneli, a bez želje da se stvar artikuliše do kraja. Za mene je artikulacija ozbiljna organizacija koja će moći sutra da preuzme odgovornost od neodgovorne vlasti. Ne može se protiv jake i neodgovorne vlasti boriti ad hoc, raznim hipi komunama ili jednokratnim akcijama koje nemaju za cilj da se zaista artikuliše grupa ljudi u političkom smislu koja će biti stvarna alternativa ovom sistemu", naglasio je Grubački.
 
 
Grubački je ranije rekao da je pre dve godine počelo prikupljanje potpisa podrške građanima koji su ustali protiv ilegalne izgradnje Novog Sada na vodi, a čitava kampanja praćena je porukom "Novi Sad na vodi? Vidi Gari, ne može!".
 
"Novi Optimizam smatra da je potreba iskazivanja zajedništva oko ovakvih, za sve građane ključnih, tema, suštinski prioritet te da je svaka vrsta podela krajnje neodgovorna. Više od 6.000 prikupljenih potpisa podrške dokaz su da je format 'Vidi Gari, ne može!' primerena i vrlo novosadski organizovana kampanja antirežimskog delovanja u Novom Sadu. Pokret apsolutno podržava sve građane i građanke trenutno okupljene na protestima na Šodrošu. Smatramo da je zajedništvo i solidarnost presudna u borbi protiv planiranog urbanističkog zlodela i beskompromisno pozivamo na odgovornost režim, investitore i sve donosioce nakaradnih odluka", kaže Grubački.
 
Tribina pod nazivom "Gari u ogledalu - kuda dalje Novi Sade?" održava se u ponedeljak 24. oktobra u Radio kafeu sa početkom u 18 časova.
  • cure

    22.10.2022 21:45
    po komentarima
    se vidi da se kanalizacija izlila.....
  • Singrrrr

    21.10.2022 19:31
    Drns...
    Dobro pitanje, ali kada su gradjeni Limani... zar se od tada nije nista promenilo... i sta nam je od prirode danas jos ostalo? Most da, ali ne preko mrtvih zivotinja i biljaka.
  • Drns

    21.10.2022 14:40
    Samo da pitam...
    Na čemu su građeni limani, mislim šta je bilo pre zgrada tamo. Pitam za prijatelja inače.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti