Potpisan protokol o saradnji Galerije Matice srpske i bečkih muzeja

Protokol o saradnji između Galerije Matice srpske i Saveza umetničko-istorijskih muzeja u Beču potpisan je u petak u Beču.
Ministarka kulture Maja Gojković je naglasila da će produbljenje saradnje Galerije Matice srpske i Saveza kulturno-istorijskih muzeja kroz razmenu stručnjaka, razmenu umetničkih dela i priređivanje zajedničkih izložbi, značajno doprineti ukupnim odnosima u domenu kulture, imajući u vidu tradiciju, značaj i ugled ovih ustanova u Srbiji, odnosno Austriji.
Za narednu godinu planirana je izložbu na kojoj bi se prikazala epoha secesije kroz jedno delo Gustava Klimta iz kolekcije Saveza kulturno-istorijskih muzeja, slike "Bečlijka" Paje Jovanovića iz Galerije Belvedere i Ženski portret rad Paje Jovanovića iz kolekcije Galerije Matice srpske, kako bi se kroz dela iz tri muzeja, dvojice znamenitih slikara srpske i austrijske kulture prikazala tri ženska portreta kao odlika epohe secesije.
Direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski i direktorka Umetničko-istorijskog muzeja Sabina Hag u Beču su potpisale i Protokol o saradnji na odabranim projektima u istraživanju, konzervaciji i prezentaciji muzejskih kolekcija i muzejskoj edukaciji za period 2023 - 2026. godine.
 
Protokolom su predviđeni, između ostalog, razmena znanja i stručnjaka, istraživanje veza u kolekcijama, pripreme izložbi i pratećih muzejskih programa namenjenih različitim kategorijama publike, kao i saradnja na izradi zajedničkih projekata koji su usmereni ka evropskim fondovima u oblasti kulture.
 
Cilj ovog protokola je produbljivanje već uspostavljene saradnje u oblasti muzejske edukacije i konzervacije umetničkih dela između Galerije Matice srpske i Umetničko-istorijskog muzeja u Beču.
  • aq7

    18.11.2022 20:49
    Bilo bi dobro da kroz ovaj vid saradnje sacuvamo kulturno istorijsko nasledje Austrougarskih Srba poput Nikole Tesle i drugih,koji su jedan deo svog skolovanja proveli u Becu...
    Takodje,postoji i mnogo Srba, vecinom iz BIH,koji se skoluju ili su se skolovali u Becu,verovatno sada tamo i rade,a sa Srbijom nemaju veze, pa bi bilo dobro da uspostavimo saradnju sa srpskom dijasporom koja je iz nekih razloga otudjena od Srbije, i na taj nacin pokusamo da povecamo broj obrazovnih ljudi koji bi znanjem i iskustvom iz inostranstva mogli da pomognu Srbiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti