Antifašistički front: Otkriveno još pet zločinaca na spisku nevinih žrtava za spomenik na Limanu

Antifašistički front 23. oktobar (AF23X) upozorio je da su istoričari istraživačkim radom pronašli još pet ustaških zločinaca koji se nalaze na spisku spornog spomenika koji se gradi na Limanu.
Antifašistički front: Otkriveno još pet zločinaca na spisku nevinih žrtava za spomenik na Limanu
Foto: 021.rs
Kako podsećaju, veliki broj Novosađana se s razlogom protivi tom spomeniku, "simbolu revizionizma i relativizacije zločina" počinjenih u Drugom svetskom ratu od strane fašističkih zločinaca i njihovih saradnika i izjednačavanja zločinaca i žrtava.
Pet novootkrivenih "nevinih žrtava" koje su istoričari pronašli na zvaničnom spisku, priloženom uz zvaničan zahtev za podizanje spomenika, jesu Daniel Petar, Krković Mirko, Lederer Petar, Lerik Antal i Rabik Antun.
Kako ističu iz AF23X, istoričari su utvrdili da su svi oni učestvovali u pljačkanju, zlostavljanju i ubijanju civila, čime su odgovorni za ratne zločine, za šta su neki od njih, poput Daniela Petra i zvanično osuđeni na smrt.
 
"Zaista bi posle ovih novih saznanja istoričara i broja ustaša na spisku zločinaca trebalo na tabli postaviti i natpis na hrvatskom jeziku da se slavljenici ovih 'nevinih žrtava' ne osećaju zapostavljeni", navodi u svom apelu AF23X.
 
Antifašisti su ponovo pozvali građane da budu u pripravnosti da brane grad jer se radovi "izgleda, nastavljaju pored svih naših apela, upozorenja pa i molbi".
 
Podsetimo da je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao da će se više puta odloženi radovi na završetku spomenika na uglu Ive Andrića i 1.300 kaplara konačno završiti do 26. decembra. Dokle se stiglo sa postavljanjem spomenika možete saznati u našem odvojenom tekstu OVDE.
  • Vlada

    19.12.2022 17:16
    @Pitanje

    Još jednom, za ekipu sa ultrajeftinim ulaznicama: ne postoji nijedna verzija događaja u kojoj će bilo koji naprednjački projekat ovde biti dobrodošao.
  • Pitanje

    19.12.2022 13:52
    I opet namerna zamena teza i podmetanje nečijeg narativa zarad sebične promocije. Ne postoji nikakav "spisak nevinih žrtava za spomenik" tako da nije nikakav "front" mogao otkriti zločince u njemu. Izmišljen je nepostojeći razlog i onda se bune i protestuju protiv sopstvene izmišljotine.
  • Jovica

    19.12.2022 12:28
    Re: Gajgerov krojač
    U Princ Eugen su regrutovani svi Nemci sa prostora Vojvodine. Ne samo dobrovoljci. Ako si Nemac, moras u rat.
    Nije bilo: necu, mama bolesna, ja sam pacifista i ostalo...
    Nemci su regrutovali u Banatu, Madjari u Backoj, Hrvati u Sremu... Svako na "svojoj" teritoriji.

    To sam nedavno procitao u nekoj knjizi, ne mogu sada da se setim naziva nema sanse...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti