Direktor "Vojvodinašuma": Mi smo samo izvršioci posla na Šodrošu, za seču označeno 140 stabala

Izvršni direktor za šumarstvo "Vojvodinašuma" Marko Marinković kaže da su oni samo izvršioci posla na Šodrošu na osnovu projekta pripremnih radova za izgradnju mosta.
Direktor "Vojvodinašuma": Mi smo samo izvršioci posla na Šodrošu, za seču označeno 140 stabala
Foto: 021.rs
"U pitanju je sada građevinska parcela na kojoj mi nemamo ingerencija, već smo u ulozi izvršilaca posla. Ona je sada u rukama države. Za seču je označeno 140 stabala koja su određena u saradnji sa Inistitutom za nizijsko šumarstvo i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode", naveo je Marinković za Dnevnik.
Prema dokumentaciji, to jest projektu pripremnih radova za izgradnju ovog mosta, na osnovu kojeg je i izdata privremena građevinska dozvola, u pitanju je jedna vrsta automatizma – takozvano privođenje građevinske parcele nameni. Dakle, nije u pitanju izgradnja samog mosta, već priprema gradilišta za njegovu izgradnju.
Ono što se može videti iz privremene građevinske dozvole koju je izdalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture 15. septembra prošle godine, a na osnovu lokacijskih uslova izdatih 10. marta iste godine, jeste da određenom broju parcela na bačkoj i sremskoj obali bi trebalo da budu izgrađeni pristupni putevi i tri privremena čelična mosta sa kojih će se graditi budući četvrti most preko Dunava u Novom Sadu.
 
Od obaveznih uslova kojih izvođač (CRBC) i investitora (Koridori Srbije) moraju da se pridražavaju tokom pripremnih radova, između ostalih, jesu uslovi za zaštitu zelenila koje je izdalo je JKP „Gradsko zelenilo” i to 1. marta 2022. godine.
 
Posebne uslove za zaštitu životne sredine izdao je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine 28. februara 2022. godine, dok su posebni uslovi zaštite prirode izdati od Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu prirode 7. marta iste godine.
 
Ujedno, Ministarstvo zaštite životne sredine 4. marta prošle godine, izdaje rešenje po kojem nije potrebna procena uticaja na životnu sredinu pošto su u pitanju privremeni radovi.
 
Na sremskoj obali gradilište je već uređeno i podignut je privremeni čelični most, a sada je počelo uređenje gradilišta i sa bačke strane.
 
Samo rešenje predviđa izgradnju ukupno 395 metara pristupnih puteva širokih šest metara, izgrađenih uglavnom od tucanika, na površini od 2.370 kvadratnih metara.
 
Privrmeni most iz tri segmenta, od koji će dva biti izgrađena na bačkoj obali, biće dug 838 metara, širok sedam metara, sa stubovima na svakih devet metara.
  • ZX

    24.03.2023 17:45
    Redosled
    Kako se stvari odvijaju "Vojvodinašuma" će uskoro da promeni ime u "VojvodinaBEZšuma".
  • Alex

    24.03.2023 08:58
    Pise "Vojvodinasume", al' cita se "Saharasume".
    Vise zaposlenih nego stoletnih stabala po Vojvodini.
  • M NS

    24.03.2023 07:56
    NS je sad samo suma od betona
    Tuzno , ali kad novosadjani spavaju sto se betonizacije tice i sad je kasno. NS je sto se zelenila tice trajno unisten i sad je shuma od betona!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti