Da li je Novi Sad najpoželjniji grad za život u Srbiji?

Svako od nas ima određene parametre po kojima formira svoje idealno životno okruženje - naselje u kojem stanuje, zgradu u kojoj poseduje stan, posao na kojem radi, pa i prijatelje kojima se okružuje.
Da li je Novi Sad najpoželjniji grad za život u Srbiji?
Foto: 021.rs

Ipak, posedovanje stana, naročito u današnje vreme, nije toliko jednostavan cilj za dostizanje, kada su na svetsko tržište nekretnina umnogome učestvovali pandemija, rat između Ukrajine i Rusije, te i sama inflacija, koja je proistekla iz prethodno navedenog sukoba.

Život u većim gradovima, poput Beograda, u našoj zemlji može biti veoma opterećujuć, naporan i isuviše brz za neke ljude. Upravo se oni tada odlučuju na promenu lokacije, naročito ukoliko se još uvek nisu skućili, zasnovali porodicu ili na bilo koji drugi način vezali za Beograd. 

Osim što brojne kompanije nude mogućnost rada od kuće ili povremenih dolazaka u kancelariju, veliki broj kompanija sve više otvara svoja predstavništva i u Novom Sadu, u kojem je život manje skup, manje zahtevan i manje užurban u odnosu na život u Beogradu. 
 
Grad prepun atraktivnih sadržaja, prirode koja očarava posetioce, sadržaja kojima će biti zadovoljni posetioci svih generacija, čine da ovaj grad sve više i više privlači nove posetioce i domaće, ali i strane goste, koji se odlučuju da neko vreme provedu u Novom Sadu, a neki od njih se odluče i na korak kupovine nekretnina u ovom mirnom vojvođanskom gradu.
 
Šta to Novi Sad čini toliko privlačnim i posebnim?
 
Različita novosadska naselja vam omogućavaju da sebi obezbedite onakav stil života kakvom težite - bilo da je ono što želite gradska vreva, veliki broj mesta za šoping i noćni izlazak ili, pak, mirniji, ušuškani, porodični kraj, u kojem imate pristup prirodi, zelenilu, reci, ali i vrtićima i školama. 
 
Osim toga, Novi Sad je poprilično dobro saobraćajno povezan, te vam neće biti potrebno dosta vremena da iz jednog dela grada dođete do drugog, a do određenih delova grada ćete moći i, lagano, da stignete pešice ili prevoznim sredstvima kao što su bicikl ili električni trotinet.
 
  
 
Ako govorimo o različitim zanimljivim lokacijama, mestima za opušteniji život, povećanoj potražnji za zakupom nekretnina, kao i kupovini istih, kulturni centar Vojvodine sve više deluje kao veoma prijemčiva lokacija. Baš zato povećana prodaja stanova Novi Sad čini poprilično interesantnim i dobrim gradom za život i ista je ovaj grad stavila na visoko rangirano mesto na listi konkurentskih gradova, makar kada su u pitanju iznajmljivanje i kupovina stanova. Svojom bogatom ponudom, Novi Sad je postao veoma poželjan grad za život, kako zbog svojih lepota, tako i zbog mirnijeg života, koji nudi svojim stanovnicima.
 
Koje su novosadske četvrti najprivlačnije?
 
Novo naselje predstavlja jedno od najmirnijih novosadskih mesta za život. Nalazi se izvan gradskog centra, te je saobraćajna buka nešto sa čime se nećete previše susretati, ukoliko se odlučite da kupite stan u ovom delu Novog Sada. Svi oni koji žele da budu u centru se, najverovatnije, neće odlučiti za kupovinu nekretnine u ovom delu grada. Svakako, postoje opcije za svačije potrebe. 
 
Ono što je dodatna pogodnost Novog naselja jeste to da, iako nije u centralnom delu grada, uz kratku vožnju automobilom ili biciklom, možete stići do samog centra u kratkom vremenskom periodu. Još jedna od velikih pogodnosti je postojanje velikog broja obrazovnih ustanova (predškolskih ustanova i osnovnih škola), kao i dosta lepo uređenih zelenih površina, te je ovaj deo grada svakako pogodniji za porodice sa decom, koja će moći da uživaju u prirodi i provode svoje slobodno vreme u mirnom i uređenom delu grada, naročito pogodnom za decu.
 
Svojevrsna mešavina kulturnih znamenitosti i savremenih trendova i ideja predstavlja Grbavica, deo Novog Sada u kojem možete pronaći skoro pa sve što vam je potrebno, i kad su u pitanju kulturni sadržaji, ali i oni edukativni i zabavni. Osim Rimokatoličke crkve svetog Roka, na ovom podneblju postoji i dvorac Eđšeg, kao i sportsko društvo Eđšeg-jedinstvo. 
Između ostalog, u ovom delu grada možete posetiti i neke od najboljih rok kafića u celom gradu, u kojima se često prave dobre rok svirke. Još jedno od važnih obeležja Grbavice predstavlja i natkrivena Limanska pijaca, koja odlikuje širokim asortimanom, raspoređenim na preko 330 tezgi i pedesetak prodavnica, u kojima svako može pronaći ono što mu je potrebno (u pitanju su, uglavnom, poljoprivredni i mešoviti proizvodi).
 
Jedna od najpopularnijih četvrti Novog Sada je Liman, koji se sastoji iz četiri dela, dok je u planu i izgradnja petog dela ove novosadske četvrti. Liman je od centralnog gradskog dela Novog Sada udaljen svega desetak minuta, a nije daleko ni od samog izlaza na reku. Samim tim, bilo da želite da izađete sa društvom u šetnju ili provod, bilo da želite sami ili sa porodicom da izađete u šetnju do reke, kako biste uživali u uređenim i prostranim zelenim površinama, neće vam biti potrebno mnogo vremena, niti ćete gubiti vreme na gužve u saobraćaju. Kroz Liman cirkuliše veliki broj ljudi, a nekretnine su u ovom delu grada među najtraženijim u celom Novom Sadu.
 
Ukoliko volite različite istorijske i kulturne znamenitosti, Stari Grad za vas ima sve što vam je potrebno. Šetajući ulicama ovog dela Novog Sada, moći ćete da vidite različite građevine, koje odlikuju arhitekturom nekih ranijih dana, a pored toga ćete moći i da posetite različita zdanja i verske objekte. 
 
S obzirom na to da u ovom delu grada ima više građevina, samim tim postoji i manje zelenih površina za boravak i uživanje u prirodi, što i jeste zamerka onih koji vole blizinu reke i zelenih površina. Naravno, u blizini postoje pešačke i zelene zone, poput Dunavskog parka, u kojem se možete odmoriti, jer isti predstavlja svojevrsnu oazu mira i užitka.
 
Imajući u vidu sve što je prethodno navedeno, uz napominjanje da su cene nekretnina u Novom Sadu niže nego u Beogradu (i kada je u pitanju zakup stanova i kada je u pitanju kupovina nekretnina), jasno je zašto Novi Sad sve više privlači pažnju domaćih i stranih kupaca nekretnina, koji biraju ovo mirnije, ležernije, opuštenije podneblje kao svoje novo mesto prebivališta.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti