Opet protest taksista?

Deo novosadskih taksista za sredu planira protestnu vožnju ulicama grada.
Deo novosadskih taksista za sredu planira protestnu vožnju ulicama grada.

Da li će do toga doći znaće se nakon sastanka taksista u utorak, kaže za Radio 021 Nenad Vranešević iz sindikata zaposlenih u taksi udruženjima. On napominje da je razlog nezadovoljstva taksista cena taksi prevoza, od 40 dinara za  kilometar i početak vožnje, koju su nedavno usvojile gradske vlasti. "Nije uvršteno čekanje, noćna, vikend tarifa i tako dalje", kaže Vranešević.

Milan Paunović iz Strukovnog udruženja taksi preduzetnika kaže da ekonomski najnižu cenu treba da odrede stručnjaci na osnovu analize, a ne predstavnici gradskih vlasti na osnovu proizvoljne procene. On objašnjava da samostalno povećanje cene usluga u odnosu na propisani minimum nije realno, jer vlasnici dispečarskih centara propisuju cene niže od onih koju taksisti mogu da izdrže, kako bi privukle više korisnika. "A sa druge strane, taksi preduzetnik koji koristi te usluge, nema ekonomsku cenu, ne može redovno da održava auto, ne može da plaća redovno poreze, jer ako plati porez 15.000 i doprinos, onda nema struju da plati. I to tako prebija što neredovno održava auto i neredovno plaća porez, kako bi preživeo", objašnajva Paunović.

On dodaje da su od gradskih vlasti tražili da dobiju analizu na osnovu koje je utvrđeno 40 dinara za pređeni kilometar i početak vožnje, ali da je nisu dobili. "Nisu oni ni utvrđivali, oni su lupili to. Oni nama kad bi dostavili tu stručnu analizu, u kojoj piše stvarno da je ekonomska cena 40 dinara, mi tu ne bismo više imali šta da se bunimo. Ali oni su to odbili. Odbili su čak i zapisnik sa sednice da nam dostave, iako je to informacija od javnog značaja, nastala u radu državnog organa", kaže Paunović.

Zbog toga će iz ovog udruženja zatražiti intervenciju republičkih organa, a nakon prikupljene dokumentacije razmotriće i podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih. Ipak, na mogućem protestu u sredu, neće učestvovati zbog, kako kažu, pritiska na taksiste, koje policija zastrašuje slanjem prekršajnih prijava zbog učešća na prethodno organizovanom protestu, te loše i neblagovremene organizacije. (D.S.)

  • Stručnjak

    09.11.2011 20:37
    Pohvala za tekstove Ekotaksi
    Odlični tekstovi, pravo u srž problema, ali svi gledaju površno na problem, a problem je VELIKI.
  • Joco

    09.11.2011 15:04
    Nije to protekcija,nego buna... Zato nam se i desava sve ovo u drustvu sto se niko ne buni,nego svi cekamo da nam se samo resi. Npr.tvoja izjava:"Ne bih rekao nista nego ako mogu, promenio bih posao, ako ne, onda bih nastavio da radim".
  • S.

    09.11.2011 11:01
    Ne bih rekao nista nego ako mogu, promenio bih posao, ako ne, onda bih nastavio da radim.
    Svakako ne bih trazio da mi drzava stvara protekciju. A taj taksista ne mora da radi za SOS ako mu ne odgovara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.