FOTO, VIDEO: Na Dan oslobođenja Novog Sada širom grada osvanuli neonacistički simboli

Desetine neonacističkih grafita pojavili su se širom Novog Sada, a nastali su uoči antifašističkog marša koji je održan povodom Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.
FOTO, VIDEO: Na Dan oslobođenja Novog Sada širom grada osvanuli neonacistički simboli
Foto: 021.rs
Keltski krstovi, svastike, oznake 14/88 i ostale neonacističke poruke, kao i grafiti protiv LGBT zajednice, pojavili su se na zidovima Katoličkog i Jevrejskog groblja u Novom Sadu, Kulturne stanice Eđšeg i brojnim stambenim zgradama na Grbavici.
Građani koji žive na Grbavici sa kojima je reporter 021.rs razgovarao kažu da su grafiti nastali u noći između 23. i 24. oktobra, a da su ih uočili tek ujutru.
Iz Građanskog pokreta Bravo osuđuju pojavu ovih grafita i ističu da je Novi Sad grad sa snažnom antifašističkom tradicijom.
 
"Pojavljivanje antisemitskih, fašističkih i nacističkih simbola u danima uoči marša, i u mraku, pokazuje da su ovakve grupe prisutne u Novom Sadu, i da mogu slobodno da deluju pod okriljem i patronatom pojedinih političkih aktera, ali i institucija koje ne reaguju na njihovo divljanje već mesecima, pa i godinama unazad", ističu iz ovog pokreta.
 
 
Oni od nadležnih traže da hitno reaguju i uklone grafite.
 
"Tražimo i da policija i pravosuđe preduzmu korake iz svoje nadležnosti, da pronađu i kazne počinioce koji su ispisivanjem ovih grafita počinili krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti", ističu oni.
 
 
Pozivaju građane i građanke Novog Sada da ovakve grafite prijave kada ih uoče u svom kvartu ili ulici.
Ovo je još jedan u nizu antisemitskih grafita koji se pojavljuju u Novom Sadu poslednjih meseci i godina.
 
Podsetimo i da je u ponedeljak, 23. oktobra, obeležen Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu.
 
Tokom dana su brojni zvaničnici i građani slavili oslobodioce grada, ali i odavali pomen žrtvama rata. Uveče je organizovan Antifašistički marš, a učestvovalo je nekoliko stotina Novosađana. 
  • Lala

    28.10.2023 18:33
    Crnjak
    1918-te se desila okupacija Vojvodine od strane susedne drzave Srbije. 1941 je grad oslobodjen od okupatora,a posle je opet okupiran i ta okupacija traje do dan danas.
  • ajme

    27.10.2023 07:54
    @anonimus
    27.10.2023 • 01:44
    PravoNAmišljenje

    Frontovcima smetaju pogrdni nazivi, sta sve necu videti majko mila hahaha.
  • anonimus

    27.10.2023 01:44
    PravoNAmišljenje.
    Ove grafite ispisali su ili sns-ovci ili ti neki liberalčići palčići. zasigurno ti koji furaju taj fazon o skinsima i anti afama ne koriste izraze kao što su "nazi" i tome slično jer je to liberalni i američki pogrdan naziv za one koji se ne slazu sa njima pa im odmah štampaju etikete fašisti itd...Ovo je naručen grafit po naređenju sns a ili njihovih koalicionih partnera takozvane komunalne koalicije lsv a i tzv antifašista, sve sa ciljem da se diže bura.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti