Novosadski studenti se organizovali: Pokušaj da se Novom Sadu ne dogodi Beograd

STAV je neformalna inicijativa studenata i mladih u Novom Sadu koja ima za cilj da podigne političku svest mladih.
Novosadski studenti se organizovali: Pokušaj da se Novom Sadu ne dogodi Beograd
Foto: 021.rs
Prve proteste nakon decembarskih izbora obeležilo je prisustvo mladih, mahom studenata. Očekivali su da će "etablirana" opozicija ponuditi konkretniji plan građanima koji su se u Beogradu okupljali zbog, kako se tvrdilo, izborne krađe.
 
Ipak, konkretnog plana nije bilo, a razlika između mladalačkog bunta i političke bezidejne proračunatosti bila je više nego uočljiva. Mladima koji su protestovali pridružili su se i studenti iz Novog Sada. 
Novosadski studenti su se potom i organizovali u - STAV. Neformalna inicijativa javnosti je predstavljena 1. februara, na Dan Novog Sada.
 
"Imali smo niz protesta, ali je ideja bila da to ne bude jedini način spajanja i osvešćivanja mladih o društveno važnim temama, već da pokušamo kroz neka kulturna dešavanja, kao što projekcije filmova, izložbe i edukacije, poput radionica, tribina i panela, da podignemo svest, jer svaka osoba je bitna", kaže aktivistkinja Doroteja Antić.
Kako Novi Sad takođe očekuju izbori, iz STAV-a poručuju da su već putem dopisa kontaktirali nadležne institucije, pozvavši ih na odgovoran rad, a započeli su i pregledanje biračkih spiskova. Inicijativa apeluje na građane da i oni budu deo promene, tako što će sami proveriti svoje adrese i ko je tu prijavljen.
 
"Namerno je osmišljeno da Beograd ima izbore u decembru, a Novi Sad i Niš u junu. Pošto mi znamo šta se desilo u Beogradu i na koji način se ta krađa sprovela, pokušaćemo da je sprečimo u Novom Sadu, jer očekujemo da će se nešto slično dogoditi", dodaje aktivistkinja STAV-a Mila Pajić.
 
Plan im je da svoju organizaciju prošire i da se mirno umrežavaju sa svojim sugrađanima u svim starosnim grupama. Kroz svoj rad, edukacije i akcije koje u budućnosti žele da sprovedu, otvoreni su za svačije ideje, te da na taj način sve dobro i korisno implementiraju u svoj program. Podršku dobijaju i iz Beograda, od sličnih neformalnih organizacija poput Sviće i Borba.
 
Kako ističu, na zatvorena vrata naišli su kod mnogih, međutim to ih neće sprečiti u daljem sprovođenju tribina, edukacija i panela o kojima govore i koje ažurno najavljuju na društvenim mrežama. 
Aktivista Lazar Dinić naglašava važnost mladih u političkoj borbi.
 
"Jako je bitno da se pokaže da smo mi mladi tu. Ovo što se dešavalo u Beogradu, može se desiti i u Novom Sadu, a kako smo mi bili tamo tako će i oni biti ovde da pomažu nama", zaključuje Dinić.
 
Naredna akcija odnosi se na čišćenje železničkog parka koja će biti organizovana u subotu, 2. marta, u 13 časova.
  • @Iguman

    26.02.2024 21:48
    Politika na stranu ali KO je bre u ovoj državi gladan???
    -Preko milion ljudi letuje samo u Grškoj + još toliko u zbiru Crna Gora, Španija Bugarska, Francuska
    - Na zimskom raspustu je nemoguće naći slobodni ležaj na bilo kojoj planini u Srbiji a sve što ume da se skija je uveliko u Austriji, Francuskoj i Italiji zbog boljih uslova.
    - Novih kola na ulicama ima više nego ikada,
    - Nemoguće je naći slobodno mesto u restoranu za doručak a sve više i ručak u širem krugu centra grada
    - Iz kola se ne izlazi a na bicikl se seda isključivo radi rekracije.
    - Dostavljači gotove hrane ne mogu da postignu a nikada skuplja dostava nije bila.

    ma mogu ovako u nedogled....
    siromašnih ima naravno ali ništa manje nego u americi ili nekoj srugoj državi EU a za neke istočno od nas smo i dan danas misaona imenica.
    Okrenite se oko sebe malo umesto da padate na propagandu. Mi nismo gladni mi smo besni... e a to je već potpuno drugačiji problem i to je ono što treba rešavati.
  • SLK

    26.02.2024 15:14
    Radja
    se novi Ceda Jovanovic. Ko ce ga praviti, ne znam.
  • ex chapman

    26.02.2024 14:42
    @sa_limana
    ali student nije zapalio zito. on samo lepo peva. i svira :D
    jedan od zakona prirode: ko god predugo ostane u politici postane djubre i zver. zato podrzavam ove mlade ljude koji su jos puni ideala. ubrzo ce i oni odustati i otici u inostranstvo, osim onih koji ce nastaviti da se bave politikom i postati... politicari. ono sto me tu raduje je da vidim da godine ludila nisu potpuno unistile divine spark kod omladine u Srbiji.
    if you're not a liberal when you are young you have no heart
    and if you're not conservative by the time you're middle aged - you have no brain ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti