Autonomni ženski front uputio podršku članicama univerzitetskog odbora koje su podnele ostavke

Autonomni ženski front ispred Zeleno-levog fronta uputio je podršku članicama Odbora za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Novom Sadu koje su istupile iz ovog tela.
Autonomni ženski front uputio podršku članicama univerzitetskog odbora koje su podnele ostavke
Foto: 021.rs
Odbor su, podsećamo, napustile prof. dr Vladislava Gordić Petković i prof. dr Gordana Lalić Krstin sa Filozofskog fakulteta, kao i dr Zorana Antonijević koja je bila spoljna članica Odbora za rodnu ravnopravnost.
 
Autonomni ženski front uputio je podršku i profesorki Filozofskog fakulteta Sabini Halupka Rešetar, koja je prethodno podnela ostavku na mesto Prorektorke za međunarodnu saradnju. 
Podsećaju da su kao razlozi za ovakve postupke istaknuti odsustvo adekvatne reakcije na blokadu Filozofskog fakulteta, ignorisanje i omalovažavanje profesorki i saradnica univerziteta, kao i izostanak podrške dvema dekanicama koje su stale u odbranu autonomije univerziteta.
 
Podsećaju i da su prof. dr Ivana Živančević-Sekeruš i prof. dr Milica Pavkov Hrvojević zbog toga bile izložene napadima i pretnjama u tabloidima i na društvenim mrežama. 
"AŽF najoštrije osuđuje postupke Rektorata koji su doprineli ugrožavanju bezbednosti dekanica Filozofskog i Prirodno-matematičkog fakulteta i posebno skreće pažnju javnosti na zaključak članica Odbora o urušavanju osnovnih vrednosti slobode i rodne ravnopravnosti na Univerzitetu. Ova dešavanja potvrđuju širi trend reakcionarnih desnih politika, kao i odbacivanja načela rodne ravnopravnosti", navodi AŽF u saopštenju.
 
Ističu da je "nedopustivo ovakvo postupanje u okvirima akademske zajednice, naročito u svetlu pojačanih napada kako na integritet izbornog procesa na univerzitetima, tako i na Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji garantuje prava i ostvarivanje ravnopravnosti svih žena u Srbiji".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti