Gradonačelnik: Da se trudnica vrati na posao

Gradonačelnik Miloš Vučević pozvao je direktora Centra za socijalni rad da sociologa Branku Mandić koja je u drugom stanju "hitno" vrati na posao, pošto je otpuštena jer joj je istekao ugovor.

Gradonačelnik Miloš Vučević pozvao je direktora Centra za socijalni rad da sociologa Branku Mandić koja je u drugom stanju "hitno" vrati na posao, pošto je otpuštena jer joj je istekao ugovor.

"Nedopustivo je da se ovakve stvari događaju u ustanovama Grada Novog Sada. Opadanje nataliteta je jedan od najvećih problema našeg grada i naše zemlje i ako ovako budemo postupali prema trudnicama sve pronatalitetne mere koje preduzimamo padaju u vodu", naveo je Vučević.

On je pozvao sve poslodavce da poštuju i zakone i ljudsko dostojanstvo i da trudnicama omoguće tretman kakav zaslužuju.

Prema pisanju medija, Branka Mandić dobila je u petom mesecu trudnoće otkaz u Centru za socijalni rad. Zbog stresa koji je doživela, ona je 2. januara primljena u bolnicu u kojoj je ležala dve nedelje, a njen muž Dušan kaže da su doktori uspeli da spreče da dođe do pobačaja zbog stresa, kako je i konstatovano u lekarskim nalazima.

Branka je otpuštena pošto joj je istekao ugovor o privremenim poslovima, a prethodno je više od godinu dana radila kao pripravnik u Centru, pri čemu joj je ustanova platila polaganje državnog ispita. Mandići kažu da sumnjaju da je radno mesto planirano za nekog iz direktorove stranke ili neke druge stranke koja je trenutno na vlasti u gradu.

Direktor Centra za socijalni rad Nenad Drašković izjavio je da smatra da je učinio sve što je u njegovoj ingerenciji da sačuva ovo radno mesto i dodao da je ovo problem sistema, jer "mi nismo uređeno društvo koje omogućava da trudnice budu zaposlene".

  • Bivša trudnica

    03.02.2013 17:35
    Meni je prošle godine istekao ugovor koji je produžavan prethodne tri godine. Bila sam tada u osmom mesecu trudnoće. Sve sam znala, sve mi je bilo jasno. Molim lepo, htela sam dete po cenu da ću izgubiti posao.Neke žene se zbog posla odreknu porodice.
    Dakle radila sam do kraja ugovora i u devetom mesecu ( kada bih trebala da odem na bolovanje) sa knjižicom otišla na SIZ. Sada primam njihovu nadoknadu za nezaposlene, koja mi je produžena na godinu dana zbog bebe.
    Ne vidim čemu drama. Zakon je jasan. I meni se čini da gospođa koristi priliku da izvuče neku korist.
  • ANTONIJA

    03.02.2013 10:20
    osoba koja se potpisala sa imenom Anonimus je potpuno u pravu i dokazala da zna zakon ,dokle više stranka odlučuje ko će raditi a ko ne ,i jedno pitanje šta će biti sa muškarcima kojima je takođe istekao ugovor na ODREĐENO,trebe izmisliti nači da i oni zatrudne,jasno je da je dotična gospođa nečija veza pa se zato i digla ova prašina
  • 03.02.2013 10:02
    NS
    Ugovor je istekao, možda nije dobro obavljala posao i isti nije obnovljen..ako je na pripravničkom stažu,zašto je ostajala trudna, što nije čuvala svoj posao..trudnoća je isključivo njen problem a ne problem poslodavca...degutantno je kako trudnice koriste medije za svoje interese, a svima je jasno da ih ne zanima radno mesto, već porodiljsko bolovanje u narednih godinu dana!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti