KCNS izlepljen plakatima "Bojkot" i "Otpor"

Grupa građana nezadovoljnih cenzurom u Kulturnom centru Novog Sada sinoć je izlepila stakla galerije te ustanove plakatima "Bojkot" i "Otpor".

Dvadesetak građana nezadovoljnih cenzurom u Kulturnom centru Novog Sada sinoć je izlepilo stakla galerije te ustanove plakatima "Bojkot" i "Otpor" i potpisalo se punim imenom i prezimenom.

Grupa je tim putem izrazila nezadovoljstvo zbog nedavne cenzure izložbe studenata Akademije umetnosti i zabrane izlaganja rada Danijele Tasić u galeriji KCNS.

Jedna od učesnica, Branislava Kostić objašnjava za 021 da je inicijativa za protestnu šetnju do Kulturnog centra izneta na prethodno održanoj tribini u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine pod nazivom "Građanski otpor kampanji straha". Nakon tribine, znatan broj učesnika se pridružio mladim ljudima koji su organizovali skup, a po dolasku pred Kulturni centar i nakon zajedničkog fotografisanja, izlepili su stakla te ustanove plakatima.

"Bila je to manifestacija građanskog otpora sve snažnijoj fašizaciji Novog Sada, sa jasnom porukom da smo se opredelili za bojkot svih programa i manifestacija Kulturnog centra, kao način da pokažemo otpor prema ponižavanju kulture u Novom Sadu i prema gospodinu Fajgelju, koji je postao simbol tog procesa", navodi ona za 021.

Učesnici kažu da je akcija trajala desetak minuta i da imovina KCNS nije oštećena. Nakon toga, mirno su se razišli.

Podsetimo, direktor Kulturnog centra Novog Sada odlučio je prošle nedelje da cenzuriše rad studentkinje Akademije umetnosti Danijele Tasić, smatrajući da njen prikaz raspeća sa novcem u rukama "vređa običan narod". Zbog te odluke, izložba je otkazana, a sa Danijelom su se solidarisali i drugi umetnici, koji su povukli svoje izložbe iz KCNS, kao i brojna umetnička udruženja. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

  • О мај гад

    26.10.2013 20:16
    Приказивати Исуса на разно разним верзијама распећа је отрцано. Зашто храбрица уметница није уместо распећа, једноставно, са парама у рукама приказала неког барона или баруницу из НВО сектора? То би била храброст.
  • 25.10.2013 23:10
    alloooo
    Alo bre 21. vek je!Sloboda pravu da mislimo svojom glavom!Cenzura nikad nije donela nista dobro!
  • 25.10.2013 16:23
    Gospodin Fajgelj - kulturni misija?
    Dugo se pitah da li da ono napišem ili ne, ali naprosto moram... jače je od mene.
    Taj isti Gospodin Fajgelj nije nikakav mesija kulture u Novom Sadu (i ne daj Bože šire) jer u sredu, na dan oslobođenja Novog Sada, nije znao da odgovori na prosto novinarsko pitanje šta to naš grad toga dana slavi. S prva je ćutao, a nakon toga opravdao svoje neznanje rečima "ja sam u inostranstvu, misli su mi na drugoj strani". Može li tako nešto sebi da dozvoli direktor Kulturnog centra i vaš "mesija"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.