Pola Vojvodine u štrajku na početku drugog polugodišta

U školama u Vojvodini danas počinje drugo polugodište.

U osnovnim i srednjim školama u Vojvodini danas počinje drugo polugodište, a prema tvrdnjama sindikata prosvetnih radnika, više od polovine obrazovnih ustanova u pokrajini nastavlja zakonski štrajk, sa skraćenim časovima na 30 minuta.

Ranko Hrnjaz, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV), koji je deo Sindikata radnika u prosveti Srbije, kaže da je u prvom polugodištu štrajkovalo oko 250 od oko 400 vojvođanskih škola.

- Ima najava da će se narednih dana taj broj povećati. U Vojvodini je ubedljivo najbolji odziv bio u Zrenjaninu, gde je štrajkovalo 95 odsto škola. Neke škole su tokom raspusta prekinule štrajk iz straha od sankcija, zbog čega su predsednici sindikalnih organizacija dobili instrukcije da ga ponovo najave direktorima, u skladu sa zakonom - kaže Hrnjaz, inače član Štrajkačkog odbora četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika.

U drugom vojvođanskom sindikatu, koji je takođe član SRPS-a, najavljuju pojačanu sindikalnu disciplinu. Predsednik Izvršnog odbora Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (SPRV) Milan Trbović pozvao je članove tog sindikata koji dosad nisu štrajkovali da poštuju statut i da se priključe protestu ili da se u suprotnom iščlane iz sindikata.

On za Danas navodi da je u prvom polugodištu štrajkovalo oko 75 odsto članova SPRV-a. Ako se posmatra samo Novi Sad, gde se očekuje masovniji protest, u štrajku je bilo 23, od 40 škola članica tog sindikata.

Pregovori sindikata obrazovanja i Ministarstva prosvete o posebnom kolektivnom ugovoru nastavljaju se sutra.

  • Sramota

    19.01.2015 13:16
    malo komentara
    Samo napred, mi ostali ćemo se valjda jednom probuditi.
  • Tina

    15.01.2015 20:38
    prosvetari
    neka opravdaju svoj strajk tako sto ce prvo poceti da promenom nastavnika i profesora koji ne rade svoj posao.Ocistite gospodo svoje skole od partijskih kadrova,radite svoj posao savesno pa onda trazite neka prava.Koristite decu za svoje ciljeve.Bezobrazluk i sram vas bilo.Radite u toplom i cistom.Imate slobodne praznime,vikende.Naplacujete dnevnice na ekskurzijama,vodite rodjake gratis.Sta vi hocete.Nemate ni stida ni obraza a ni nikog da vam podeli otkaze i zaposli one koji hoce da rade.
  • 15.01.2015 13:01
    A šta ste radili za vreme raspusta (jednog od...)?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.