"Orlićima" cena skočila 7,7 miliona evra

Nastup na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu, gde su "orlići" briljirali i stigli do velikog finala sa Brazilom, podigao je cenu našoj reprezentaciji za 7,7 miliona evra.
Nastup na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu, gde su "orlići" briljirali i stigli do velikog finala sa Brazilom, podigao je cenu našoj reprezentaciji za 7,7 miliona evra.

Pre starta šampionata, 30. maja, kompletna omladinska selekcija vredela je 12,475 miliona evra prema podacima specijalizovanog sajta "Transfermarkt", a danas, tri nedelje kasnije, 20,175 (povećanje za 62 odsto).

Puleni selektora Veljka Paunovića su tako osim slave, na ovom takmičenju stekli i mnogo veću tržišnu vrednost, koja ide u prilog kako njima tako i njihovim klubovima. Od sjajnih igara na prvenstvu, u tom pogledu, najbolje su profitirali krilo Partizana Andrija Živković, golman Crvene zvezde Predrag Rajković i vezista belgijskog Genka Sergej Milinković-Savić, kojima je cena za dvadesetak dana skočila za celih milion evra.

Sledeći na rang-listi naših igrača koji su najviše "napredovali" su Srđan Babić i Ivan Šaponjić, čiji plus je 550.000 evra. Do odlaska na "kraj sveta", štoper Vojvodine je vredeo 700.000 evra (sada 1,25 miliona), a centarfor crno-belih iz Humske, koji će u avgustu napuniti 18 godina, sa 200.000, skočio je na 750.000 evra.

Ogroman pomak je zabeležen i u slučaju Marka Grujića, koji je očigledno pravo otkrovenje za stručnjake čiji je posao određivanje cena na fudbalskom tržištu. Uz vezistu Crvene zvezde je do novozelandske bajke "orlića" stajala skromna cifra od 25.000 evra, koja je čak 20 puta uvećana, i sada iznosi pola miliona.

U ovom momentu se jasno vidi kolika je šteta za još dvojicu crveno-belih talenata, Luku Jovića i Mihaila Ristića, što nisu mogli da otputuju na šampionat sa svojim drugovima. Pre početka šampionata na Novom Zelandu, među "orlićima" su bila četvorica članova "kluba milionera", kada je u pitanju vrednost na tržištu, a sada su tu šestorica.

Rajkoviću, Sergeju Milinković-Saviću, Gaćinoviću i Živkoviću, pridružili su se defanzivci Babić i Antonov, koji su do prvenstva vredeli 700.000 evra, odnosno 600.000.

Interesantno je da je vrednost porasla i pojedinim članovima reprezentacije Srbije, koji uopšte nisu ulazili u igru na takmičenju. Tako je defanzivcu Vojvodine Radovanu Pankovu uvećana cena za 300.000 evra, a napadaču subotičkog Spartaka Stefanu Iliću za 200.000. S druge strane, čudno je da Nemanji Maksimoviću, Milošu Veljkoviću i Saši Zdjelaru, koji su konstantno pružali dobre partije i bili izuzetno važni šrafovi tima, nije uvećana "brojka", već su ostali na istom.

Jedini "orlić" kome su "akcije" opale je igrač sredine terena Filip Janković. Bivši ofanzivni vezista Crvene zvezde, koji je proteklu sezonu proveo u Kataniji kao pozajmljen fudbaler Parme, spustio se sa 400 na 350.000 evra.

Kada je u pitanju rangiranje članova srpskog nacionalnog tima po vrednosti, tu nema nikakve promene u odnosu na period pre Mundijalita. Živković je bio i ostao najskuplji, drugi je Sergej Milinković-Savić, dok je treći Rajković.

Mala razlika je u tome što je Mijat Gaćinović bio izjednačen sa odličnim golmanom do SP (po milion evra), a sada je sam na četvrtoj poziciji i "košta" 1,75 milion. Ovaj kvartet, inače, zajedno vredi 10,25 miliona, što je više od 50 odsto cene kompletne reprezentacije (20,175).

  • Nije tacno!

    19.06.2015 23:32
    Istrazivacko novinarstvo :)
    Transfermarkt je glupost od sajta i nema tezinu u ozbiljnim fudbalskim krugovima. Cena je tacno onoliko koliko je neko spreman da plati! Uvek bilo u svakoj trgovini!!! Navijaci mogu da mastaju o basnoslovnim transferima, ali je cinjenica da nasi fudbaleri niti vrede mnogo kada izlaze iz ove nase raspale lige niti se u Evropi bacaju pare. Svi rezu troskove i smanjuju budzete.
  • Debeli

    19.06.2015 21:11
    Baš ste uboli momenat
    Kad pre ključne utakmice počnu priče o parama, tu 'leba nema od dobrog rezultata... Voleo bih da me demantuju klinci oko 8.50 ujutro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Fudbal

Mažić sudi večiti derbi

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić sudiće sutrašnji "večiti" derbi između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

Ronaldu peta Zlatna lopta

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, saopštio je magazin Frans fudbal.

RTS bez prava prenosa mečeva fudbalske reprezentacije

Radio-televizija Srbije (RTS) ostala je bez prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, samog kontinentalnog šampionata i utakmica Lige nacija, objavila je Evropska fudbalska unija.

Italija posle 60 godina bez Mundijala

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta, neće igrati na Mundijalu u Rusiji, pošto je u revanš meču baraža u Milanu odigrala 0:0 sa Švedskom.

Piksi ponovo glavni kandidat za selektora

Dragan Stojković Piksi, uprkos tome što je u sredu produžio ugovor sa kineskim klubom Guangdžou RF do 2021. godine, dobio je dozvolu kluba da pregovara oko preuzimanja reprezentacije Srbije.

Debituje Milinković-Savić, u timu i Grujić

Vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić saopštio je spisak igrača za mečeve protiv Kine i Južne Koreje na kojem je i Sergej Milinković-Savić iz Lacija.