FIFA doživotno suspendovala Blejzera

Bivšem članu Izvršnog komiteta Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Čaku Blejzeru izrečena je kazna doživotne zabrane obavljanja svih fudbalskih aktivnosti zbog umešanosti u korupciju.
Bivšem članu Izvršnog komiteta Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Čaku Blejzeru izrečena je kazna doživotne zabrane obavljanja svih fudbalskih aktivnosti zbog umešanosti u korupciju.

"Blejzer je bio ključni igrač u planovima vezanim za ponudu, prihvatanje, isplatu i prijem neobjavljenih i nezakonitih isplata", navodi se u saopštenju Etičkog komiteta FIFA. Komitet je svoju odluku doneo koristeći dokaze iz američke istrage o korupciji u toj organiziciji.

Blejzer je pred federalnim sudom u Njujorku priznao da je primio mito prilikom glasanja za domaćine svetskih prvenstava 1998. godine u Francuskoj i 2010. u Južnoj Africi. Tužilaštvo u SAD je početkom juna otpečatilo 40 stranica transkripta sa saslušanja obavljenom u Okružnom sudu 25. novembra 2013. godine, kada je Blejzer priznao krivicu za reketiranje i ostale optužbe.

"Počev od 2004. pa do 2011. godine, ja i ostali članovi Izvršnog kometa FIFA pristali smo da primimo mito u vezi sa izborom Južne Afrike za domaćina Svetskog prvenstva 2010. godine", rekao je Blejzer američkom okružnom tužiocu Rejmondu Džej Diriju. U trci za domaćina Mundijala 2010. godine, Južna Afrika pobedila je Maroko u glasanju sa 14:10.

Blejzer je, takođe, priznao i da je "oko 1992. godine" primio mito prilikom glasanja za domaćina Svetskog prvenstva 1998. godine, kada je Francuska pobedila Maroko sa 12:7, ali i umešanost u korupciju vezanu za regionalno takmičenje "CONCACAF Gold kup". "Početkom 1993. godine pa sve do 2000. godine, ja i ostali smo se složili da prihvatimo mito u vezi sa pravima televizijskih prenosa, ali i drugim pravima za turnire na Gold kupu 1996, 1998, 2000, 2002 i 2003. godine", rekao je Blejzer.

Blejzer (70) je bio drugi po rangu čelnik federacije Severne, Centralne Amerike i Kariba (CONCACAF) od 1990. do 2011. godine, a član Izvršnog komiteta FIFA bio je od 1997. do 2013. godine.

SAD su optužile 14 visokih zvaničnika FIFA i biznismene za prevaru i korupciju u svetskom fudbalu, a u sklopu istrage u Cirihu je krajem maja uhapšeno sedam osoba. Predsednik FIFA Sep Blater je dva dana nakon hapšenja dobio peti mandat, ali je potom podneo ostavku i najavio nove izbore.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Fudbal

Mažić sudi večiti derbi

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić sudiće sutrašnji "večiti" derbi između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

Ronaldu peta Zlatna lopta

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, saopštio je magazin Frans fudbal.

RTS bez prava prenosa mečeva fudbalske reprezentacije

Radio-televizija Srbije (RTS) ostala je bez prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, samog kontinentalnog šampionata i utakmica Lige nacija, objavila je Evropska fudbalska unija.

Italija posle 60 godina bez Mundijala

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta, neće igrati na Mundijalu u Rusiji, pošto je u revanš meču baraža u Milanu odigrala 0:0 sa Švedskom.

Piksi ponovo glavni kandidat za selektora

Dragan Stojković Piksi, uprkos tome što je u sredu produžio ugovor sa kineskim klubom Guangdžou RF do 2021. godine, dobio je dozvolu kluba da pregovara oko preuzimanja reprezentacije Srbije.

Debituje Milinković-Savić, u timu i Grujić

Vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić saopštio je spisak igrača za mečeve protiv Kine i Južne Koreje na kojem je i Sergej Milinković-Savić iz Lacija.