Korak do vize za Rio, dva do "Lijamovog šampanjca" - napred, "Orlovi"!

Košarkaši Srbije sutra igraju protiv selekcije Litvanije u polufinalnoj utakmici Evrobasketa.

Košarkaši Srbije sutra igraju protiv selekcije Litvanije u polufinalnoj utakmici Evrobasketa.

Do sada su se Srbija i Litvanija sastajale mnogo puta, a nadamo se da će ovaj susret izmamiti osmehe na lica naših momaka.

Međusobni dueli:

Evropsko prvenstvo Atina 1995. - Sigurno najznačajnija pobeda naše reprezentacije odigrala se u Atini 1995. godine na Evropskom prvenstvu. Rezultat je bio 96:90, Aleksandar Đorđević je na toj utakmici zabeležio 41 poen, a Danilović je "posterizovao" Sabonisa.

Olimpijske igre Atlanta 1996. - Nije se dugo čekalo na još jednu veliku utakmicu, protiv velikog protivnika. Već sledeće godine u polufinalu Olimpijskih igara u Atlanti, Jugoslavija je još jednom pobedila Litvance sa 66:58 i ostvarila plasman u finale. Tamo je našu ekipu sačekala selekcija Amerike koja je ubedljivo slavila sa 26 poena razlike.

Evropsko prvenstvo Španija 1997. - U četvrtfinalnom duelu Evropskog prvenstva u Španiji nastavljen je pobednički niz nad Litvancima. Jugoslavija je slavila sa 75:60, a sadašnji selektor Đorđević bio je najbolji igrač na turniru. U polufinalu je preskočena Grčka, a u finalu je savladana Italija rezultatom 61:49.

Olimpijske igre Sidnej 2000. - U četvrtfinalu u Sidneju Jugoslavija je doživela prvi poraz od Litvanaca rezultatom 63:76. Pre ovih igara povukli su se Divac i Đorđević, a vođa i kapiten ekipe bio je Predrag Danilović. Tada su se iskristalisale nove vođe naredne generacije, Bodiroga i Peđa Stojaković.

Evropsko prvenstvo Švedska 2003. - Litvanci su preokrenuli pobednički niz i ovoga puta su slavili u četvrtfinalnoj utakmici rezultatom 98:82. Oni su na ovom turniru osvojili prvo zlato nakon raspada Sovjetskog saveza.

Evropsko prvenstvo Poljska 2009. - Nova pobeda reprezentacije Srbije rezultatom 89:79 u drugoj fazi Evrobasketa. Sadašnji kapiten naše ekipe Miloš Teodosić ubacio je 20 poena i asistirao 12 puta. Utakmicu je igrao i Nemanja Bjelica. Na ovom prvenstvu Srbija je osvojila drugo mesto.

Svetsko prvenstvo Turska 2010. - Na ovom prvenstvu ekipu je predvodio Dušan Ivković. Nakon kontroverzne polufinalne utakmice protiv domaćina i očigledne sudijske krađe, usledio je poraz od Litvanije u borbi za treće mesto. Nepremostiva prepreka za naše momke bio je Linas Kleiza koji je zabeležio 33 poena i 7 skokova.

Evropsko prvenstvo Litvanija 2011. - Litvanci su na domaćem terenu nakon izuzetne šuterske partije pobedili našu reprezentaciju sa 100:90. Srbija se nije proslavila na ovom takmičenju, u četvrtfinalu smo poraženi od Rusije, a kasnije je usledio poraz i od selekcije Slovenije za sedmo mesto.

Evropsko prvenstvo Slovenija 2013. - Naši momci su se sastali sa Litvancima već u prvom kolu. U Jasenicama je Srbija pobedila rezultatom 63:56. Zanimljivo je da su Litvanci stigli do finala, dok je naša ekipa izgubila u četvrtfinalnom duelu od Španije.

Predstojeći duel je veliki ispit za našu selekciju. Prošlo je skoro 20 godina od kada je Saša Đorđević izbacio upravo Litvaniju na svom putu do evropskog zlata. Tada je direktno učestvovao, upravljao je samo sobom, a danas upravlja sa 12 potpuno različitih momaka koje treba da uklopi u jednu celinu.

Neki bi rekli da mu je to već pošlo za rukom, s druge strane kritičari smatraju da je još u procesu uklapanja tima, a pesimisti mu jednostavno ne veruju. Jedno je sigurno, Đorđevićev tim govori na parketu.

I sam selektor je izjavio da očekuje veoma tešku utakmicu i da se etiketa "favorita" pravda isključivo na parketu.

- Mi imamo svoje kvalitete, igru, znanje i gledaćemo da najbolje iskoristimo prednosti u utakmici koja neće biti laka. Breme favorita nije nam pomoglo u osmini i u četvrtfinalu, posmatrano kroz tečnost igre, mirnoću i staloženost. To se videlo. Međutim, imamo karakter i mentalnu snagu kao ekipa. Sve četiri ekipe su zaslužile da se nađu u finalu - rekao je Đorđević.

Najveća opasnost po našu ekipu sigurno je igrač Toronto Raptorsa Jonas Valančiunas. On na ovom prvenstvu u proseku beleži 17,2 poena, 9,2 skoka i 0,5 asistencija. Tu je takođe i Mantas Kalnietis koji ostvaruje 10 poena, 2,9 skokova i 7,9 asistencija po utakmici. Košarkaš Real Madrida Jonas Mačiulis je još jedan igrač u Kazlauskasovom sastavu koji može da iznenadi. U proseku beleži 15,3 poena, 6,7 skokova i dve asistencije po utakmici.

Koliko reprezentacija Srbije ima lidera u timu videli smo u prethodnom delu šampionata. Standardno dobre partije pružaju Teodosić, Bjelica, Raduljica.

Na prošloj utakmici odličnu partiju pružio je Zoran Erceg. U bitnim trenucima pogađali su Simonović i Nedović. Još uvek se čeka na onog starog Bogdana Bogdanovića i na njegove dalekometne šuteve za tri poena.

Nadamo se da će "srpski snajper" proraditi kada bude bilo najpotrebnije.

Ukoliko naša reprezentacija pobedi, ostvariće direktan plasman na Olimpijske igre u Riju 2016. godine.

Utakmica se igra sutra od 21 čas. "Orlovi", srećno! (Dejan Đolović)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Košarka

Dušan Ivković ličnost godine

Legendarni srpski i jugoslovenski košarkaški trener Dušan Ivković izabran je za ličnost godine Nedeljnika i godišnjaka Njujork tajmsa Turning Points.

Štimac se oprostio od reprezentacije

Vladimir Štimac, doskorašnji reprezentativac Srbije, oprostio se od nacionalnog dresa, poručivši da je malo teško utakmicu posmatrati sa strane.

Slovenija u finalu Evrobasketa

Košarkaška reprezentacija Slovenije plasirala se u finale Evropskog prvenstva, pošto je večeras u polufinalu pobedila Španiju sa ubedljivih 92:72 (25:19, 24:26, 24:12, 19:15).