Đokoviću namerno nameštaju težak žreb?

Međunarodna teniska Federacija (ITF) i određeni proizvođači sportske opreme optuženi su da su gurali klipove u šampionski pogon Novaka Đokovića u protekle četiri godine, jer su, navodno, nameštali žreb na grend slemovima i favorizovali da u finalu igraju Rafael Nadal i Rodžer Federer.

Međunarodna teniska Federacija (ITF) i određeni proizvođači sportske opreme optuženi su da su gurali klipove u šampionski pogon Novaka Đokovića u protekle četiri godine, jer su, navodno, nameštali žreb na grend slemovima i favorizovali da u finalu igraju Rafael Nadal i Rodžer Federer.

Predvodnik talasa onih koji smatraju da se na turnirima velike četvorke dešava nešto čudno, uključujući Australijan open, Vimbldon i Ju-Es open i Rolan Garos, je Katarina Pijetlović, profesor sportskog prava na univerzitetu u Talinu, koja je na nedavno održanom Antikorupcijskom simpozijumu u Kelnu podigla veliku prašinu, iznevši ozbiljne sumnje u regularnost ovih takmičenja.

Naime, ona je objavila podatak da su Novak i Rodžer od 2008. 12 puta na grend slemovima uvek bili u istom delu žreba, bez obzira na to da li su bili rangirani kao drugi i treći, ili kao prvi i treći na ATP listi, za šta je šansa da se desi - neverovatnih 0,02 odsto.

- To vam je kao da bacite novčić 12 puta i svaki put padne na onu stranu sa brojem. Žreb se pravi tako što se prvi na svetu stavi u vrh jednog dela „kostura“, a drugi na dno drugog. Treći se, potom, ubacuje u jedno od ta dva, kao i četvrti. U svim slučajevima, uvek se Đoković poklapao sa Federerom, a Marej sa Nadalom. To je rađeno, jer je vladao stav da Švajcarac lakše izlazi na kraj sa Srbinom, a Španac sa Škotom. Samim tim, verujem da su ovi žrebovi bili podložni manipulaciji i da je Novak bio u manje dobrom položaju u odnosu na druge, a sve zbog sticanja profita u svetu biznisa - oštro tvrdi Pijetlovićeva.

- Radili smo simulacije žreba i samo u tri od 1.000 slučajeva poklapali su se Federer i Đoković. Ne mislim da je to slučajnost - tvrdi Pijetlovićeva.

  • Svetlana

    20.10.2011 07:31
    I pored toga,prvi.Pokazao je ko je i šta je.
  • ns

    19.10.2011 21:32
    nažalost ovo nije tajna čak najveći turniri kao što je vimbldon imaju diskreciono pravo da rangiraju nosioce drugačije nego što su rangirani na atp listi u tom trenutku
  • sale novosadjanin

    19.10.2011 21:20
    jos jedna
    u nizu svetskih zavera protiv srba !?
    e stvarno ne znam sta jos nasi strucnjacu nece pronaci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Tenis

Francuzi osvojili Dejvis kup

Teniska reprezentacija Francuske 10. put osvojila je trofej Dejvis kupa pobedom nad Belgijom ukupnim rezultatom 3:2.

VIDEO: ATP se izvinio zbog provokativne ceremonije žreba

Organizacija ATP izvinila se teniskoj i sportskoj javnosti zbog provokativnog nastupa devojaka modela tokom žreba za premijerni turnir "Naredne generacije", na kojem će predstojeće nedelje u Milanu učestvovati osam najboljih igrača mlađih od 21 godine.

Aleksandra Krunić bez titule u Guangdžouu

Aleksandra Krunić nije uspela da osvoji titulu na turniru u kineskom Guangdžouu, pošto je danas u finalu izgubila od domaće igračice Šuai Žang u tri seta 6:2, 3:6, 6:2.