VIDEO: Koja je razlika između domaćih i kupovnih jaja?

Testo i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivniju žutu boju od proizvoda za čiju su izradu korišćena jaja kupljena u prodavnici. Boja žumanca itekako govori o poreklu jaja i kokoške koja ga je snela.
Domaća i kupovna jaja sadrže gotovo jednaku količinu hranljivih materija, pa se i jedna i druga mogu koristiti za sve vrste kuvanja i pečenja.
 
Ipak, razlike se mogu opaziti golim okom. Što je boja žumanaca intenzivnija, odnosno ima tamniju narandžastu boju, to su veće šanse da su ih snele kokoške kojima je dopušteno slobodno kretanje.
 
Konzumna jaja u prodavnicama obično se dobijaju od kokoški iz masovnog uzgoja, od kokoški koje čitav život provedu u pretrpanim kavezima. U slobodnom uzgoju na manjim domaćinstvima kokoške daju manje jaja, ali jedu više i imaju veću slobodu kretanja, što utiče i na izgled jaja.
 
Ranija istraživanja pokazala su da su jaja iz slobodnog uzgoja nešto teža od konzumnih jaja iz prodavnica i da imaju deblju ljusku što smanjuje mogućnost od uništavanja tokom transporta. U priloženom videu možete da proverite i druge načine da prepoznate jaja iz slobodnog uzgoja.  

Autor: Dnevnik.hr

Teme

jaja

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima