Ljubičasti hleb sve popularniji u svetu

Najveći problem hleba nije u kalorijama nego u glikemijskom indeksu. Dodavanje antocijanina rešava ovaj problem tvrde naučnici.

Proteklih deset godina, hleb je bio pod konstantnim napadom od strane svih svetskih nutricionista. Zato je on rešio da se maskira, promeni boju i ponovo nam se uvuče u kuhinje - ovog puta u mnogo zdravijoj i zanimljivijoj varijanti.

Verovali ili ne, ljubičasti hleb je novi hit u svetu, a pored toga što izgleda zanimljivo, mnogo je zdraviji od svog mnogo starijeg, belog brata.

Profesor Zou Veibiao sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru rešio je da stane na kraj ovim hajkama na hleb i izumeo je  ljubičaste veknice.

Naime, on je shvatio da je najveći problem standarnog hleba u glikemijskom indeksu. Hleb sadrži puno prostih šećera, koji veoma brzo ulaze u krvotok i brzo podižu nivo šećera u krvi. Pankreas odmah reaguje, luči insulin, pa onda dolazi do naglog pada šećera i - brze gladi.

I tako u krug. Dakle, najveći problem hleba nije u kalorijama (zapravo, uopšte nije mnogo kaloričan, na 100 grama ima oko 250 kalorija) nego u glikemijskom indeksu. Razmišljao je profesor kako to da sredi, a da hleb i dalje ima onu mekanu teksturu, divan miris i božanski ukus i smislio je - da ga ofarba u ljubičasto.

On je iz crnog pirinča izdvojio sastojak zvani antocijanin i dodao ga klasičnom hlebu. Na ovaj način vekna dobija ljubičastu boju - ali i, zahvaljujući delovanju ovog jedinjenja, šećer sporije ulazi u krv. Naime, ovakav hleb se vari 20 odsto sporije, a pritom nam donosi i još mnogo pogodnosti za zdravlje.

"Uprkos tome što je poznato da je jak antioksidant, antocijanin se retko koristi kao sastojak u pripremanju hrane", kaže naučnik, dodajući da je to prava šteta, jer može svaku namirnicu da učini zdravijom.

Svet je, naravno, odmah poludeo za ljubičastim hlebom, a neki od najuticajnijih svetskih medija, poput CNN-a, prenose da je reč o novoj supernamirnici.

Autor: Vesti online

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima