Ljubičasti hleb sve popularniji u svetu
Proteklih deset godina, hleb je bio pod konstantnim napadom od strane svih svetskih nutricionista. Zato je on rešio da se maskira, promeni boju i ponovo nam se uvuče u kuhinje - ovog puta u mnogo zdravijoj i zanimljivijoj varijanti.
Verovali ili ne, ljubičasti hleb je novi hit u svetu, a pored toga što izgleda zanimljivo, mnogo je zdraviji od svog mnogo starijeg, belog brata.
Profesor Zou Veibiao sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru rešio je da stane na kraj ovim hajkama na hleb i izumeo je ljubičaste veknice.
Naime, on je shvatio da je najveći problem standarnog hleba u glikemijskom indeksu. Hleb sadrži puno prostih šećera, koji veoma brzo ulaze u krvotok i brzo podižu nivo šećera u krvi. Pankreas odmah reaguje, luči insulin, pa onda dolazi do naglog pada šećera i - brze gladi.
I tako u krug. Dakle, najveći problem hleba nije u kalorijama (zapravo, uopšte nije mnogo kaloričan, na 100 grama ima oko 250 kalorija) nego u glikemijskom indeksu. Razmišljao je profesor kako to da sredi, a da hleb i dalje ima onu mekanu teksturu, divan miris i božanski ukus i smislio je - da ga ofarba u ljubičasto.
On je iz crnog pirinča izdvojio sastojak zvani antocijanin i dodao ga klasičnom hlebu. Na ovaj način vekna dobija ljubičastu boju - ali i, zahvaljujući delovanju ovog jedinjenja, šećer sporije ulazi u krv. Naime, ovakav hleb se vari 20 odsto sporije, a pritom nam donosi i još mnogo pogodnosti za zdravlje.
"Uprkos tome što je poznato da je jak antioksidant, antocijanin se retko koristi kao sastojak u pripremanju hrane", kaže naučnik, dodajući da je to prava šteta, jer može svaku namirnicu da učini zdravijom.
Svet je, naravno, odmah poludeo za ljubičastim hlebom, a neki od najuticajnijih svetskih medija, poput CNN-a, prenose da je reč o novoj supernamirnici.
Autor: Vesti online
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar