Da li će biljni burgeri uskoro potpuno zameniti one od mesa?

Prosečan Amerikanac pojede 27 kg govedine godišnje, što je ekvivalentno količini od nekoliko stotina burgera. Da li se nazire kraj vladavini burgera od mesa?
 Da li će biljni burgeri uskoro potpuno zameniti one od mesa?
Foto: Pixabay
Nova generacija burgera proizvedenih od "biljnog mesa" mogla bi u potpunosti promeniti mesnu industriju i naš današnji način ishrane, pri čemu se predviđa da će ljudi u ne tako dalekoj budućnosti većinu, ako ne i sve proteine, dobijati od biljaka, a ne životinja, analizira CNN. 
 
"Naš zadatak je jednostavan - u potpunosti zameniti životinje kao izvor industrijski dobijene hrane do 2035.", izjavio je dr Pat Braun, lekar i nekadašnji biohemičar koji je 2011. osnovao kompaniju "Impossible Foods". 
 
"Impossible Foods" se uz kompaniju "Beyond Meat" smatra predvodnikom revolucije kada je u pitanju svakodnevna ishrana ljudi. 
 
Glavni proizvodi ove dve kompanije prave se od soje i belančevina dobijenih iz graška, pri čemu se čak koriste sokom od cvekle i aditivima kako bi imitirali krv kao neizostavni deo mesne proizvodnje.
 
"Impossible Foods" tvrdi da se njegovi proizvodi mogu konzumirati na više od 10.000 lokacija, uključujući Burger King restorane u SAD-u i više lokacija u Aziji. 
 
Dr Braun je u potpunosti posvećen svom cilju - eliminaciji životinjskog mesa iz ljudske ishrane, pri čemu se njegova vizija uopšte ne čini nerealnom. Nedavni izveštaj konsultantske firme "A.T. Kearney" predviđa da će do 2040. većina mesa dolaziti iz biljnih izvora ili pak biti proizvedena alternativnim putem u laboratorijima. 
 
"Ljudi nisu fiksirani idejom da meso mora doći od životinja. Fiksirani su idejom da imaju meso", rekao je dr Braun. 
 
Isti ukus
 
Drugu veliku prekretnicu označio je izlazak kompanije "Beyond Meat" na tržište u maju ove godine, s tim da se vrednost tržišne razmene njihovih proizvoda s početnih 25 dolara povećala na 160 dolara. 
 
Kompanija je prethodno više od jedne decenije bila fokusirana na naučno istraživanje s ciljem dobijanja proizvoda biljnog porekla koji će imati proteine, hranjive sastojke i ukus mesa životinja. 
 
"Kada kažem meso, mislim na aminokiseline, lipide, minerale u tragovima, određene vitamine i prvenstveno vodu. Sve navedeno može se dobiti bez životinja", rekao je izvršni direktor "Beyond Meat" Itan Braun. "Koristimo se termodinamikom i pritiskom kako bi proizveli hranu koja bi u ustima ljudi ostavila isti ukus kao i meso životinja. Tada se postavlja pitanje, mora li se meso dobiti od krave ili svinje umesto od biljaka", dodao je i istakao da veruje kako će ljudi vremenom prihvatiti da meso može biti i neživotinjskog porekla. 
 
Problem s govedinom
 
Veliki problem u proizvodnji goveđeg mesa, naročito industrijskog tipa, predstavlja zagađenje životne sredine koje ono nosi sa sobom. Prema podacima UN-a, proizvodnja govedine sama je odgovorna za više od 41 odsto emisije štetnih gasova nastalih prilikom uzgoja životinja, koji pak čine 14,5 odsto svih emisija na planeti. 
 
"Moramo rešiti ovaj problem s belančevinama ako želimo imati održivu planetu i zdravo stanovništvo", rekao je Braun. 
 
Jan Dutkievic sa Džon Hopkins univerziteta, autor knjige "Kapitalističke svinje: stvaranje korporativne mesnate životinje" koja žestoko kritikuje američku mesnu industriju, veruje da je pojava mesa baziranog na biljkama došla u pravo vreme. 
 
"U toku je velika promena javnog mišljenja koja uzima u obzir sve, od etičnosti mesne ishrane do štete za životnu sredinu i klimatskih promena", rekao je dodajući kako to što će veliki broj ljudi možda probati biljne burgere neće nužno od njih napraviti vegetarijance ili vegane. 
 
Farmer Vil Heris, koji je na čelu organske farme s 3.000 goveda u Blaftonu u Džordžiji, ne smatra da je njegov posao ugrožen porastom popularnosti biljnog mesa. Takođe misli da nije reč o binarnom izboru i da će ljudi jesti meso dobijeno ili od biljaka ili od životinja, u zavisnosti od sopstvenih preferencija. 
 
Herisova porodica bavi se uzgojem stoke već 150 godina, s tim da on ističe veliku razliku između načina na koji on vodi svoju farmu i industrijskog uzgoja životinja radi dobijanja mesa, a koji znatno šteti životnoj sredini. 
 
"Nastojimo da oponašamo prirodu i zakoljemo 35 goveda svakog dana. Industrijska postrojenja zakolju ih 400 u jednom satu", izjavio je dodajući da smatra kako bi više pažnje trebalo posvetiti štetnosti za životnu sredinu i nehumanim uslovima u kojima se drže životinje, nego proizvodnji mesa od biljaka.  "I dalje smatram da je jedino pravo meso životinjskog porekla, ali s obzirom da je imitacija najiskreniji oblik laskanja, proizvođači biljnih burgera ih mogu nazivati mesom ako to žele", dodao je. 
 
Itan Braun na to odgovara: "Još uvek ne proizvodimo savršeno biljno meso. Imamo još mnogo posla i dug je put pred nama, ali isto tako imamo mnogo odličnih naučnika predanih radu". 
  • Orwell Vegan

    25.08.2019 20:36
    Istina
    Pozdrav za mesozdere koji ovde veoma uporno pisu gluposti.
  • Marko

    25.08.2019 11:55
    Skoro bila vest kako razvijaju vakcinu od koje ce krave manje da prde.
    Mozda da to razviju za politicare? Manje bi problema bilo na planeti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.