Zašto prva palačinka retko kad uspe?

Zašto prva palačinka retko ispadne dobro kao ostale? Čak i profesionalni kuvari kažu da je ta prva kao ukleta, ali nekoliko trikova moglo bi da pomogne da se to događa što ređe.
Zašto prva palačinka retko kad uspe?
Foto: Pixabay
S obzirom da se i kulinarski stručnjaci slažu da prva palačinka retko uspe, kako bi onda amateri mogli da izbegnu ovaj problem?
 
Naravno, najlakše se pomiriti s činjenicom da će prva jednostavno biti zgužvana i pojedena usput dok se peku ostale. S druge strane, postoji i nekoliko trikova koji bi mogli da pomognu da se to ni ne dogodi.
 
Kuvarica Henrijeta Inman iz Londona, specijalizovana za poslastice, kaže da nije upoznata s fizikom koja objašnjava čitav proces, ali zna da je tajna u dobro umešanoj smesi, tiganju koji se "navikao" na tu smesu i dobrom zagrevanju.
 
"Smesu ne treba predugo mešati, ali svi sastojci moraju biti sjedinjeni. Uvek koristite isti tiganj za pečenje palačinki, dobro ga zagrejte i počnite", rekla je Inman za "Gardijan".
 
Ugostitelj i kritičar Bil Grejndžer slaže se da testo za palačinke ne treba previše mešati.
 
"Ako i ostane koja grudvica brašna u smesi, ne paničite, to je dobar znak. Palačinka će biti nežnija, neće biti gumena", objašnjava on.
 
Savetuje i da smesa odstoji neko vreme pre pečenja.
 
"Pustite neka stoji dvadesetak minuta, da se gluten opusti. Što duže mešate smesu, to duže treba da odstoji."
 
Naravno, veliku ulogu igra i tiganj.
 
"Stavite tiganj na umereno jaku vatru da se zagreje pre nego što dodate masnoću. Neka se tiganj dobro i ravnomerno zagreje. Zamastite celu površinu puterom, a onda višak uklonite kuhinjskom salvetom, ali ne previše. Masnoće mora biti. U restoranima se tiganji toliko mnogo koriste da su uvek dobro namašćeni, a to kod kuće često nije slučaj", kaže Grejndžer.
 
Pečenje palačinki je, na kraju kao i sve drugo, veština koju treba vežbati.
 
"Stvar je prakse i nekoliko propalih pokušaja. To se događa svima i zove se iskustvo", napominje Inman.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • tiganj

    08.02.2020 09:26
    sve navedeno u tekstu je apsolutno tacno .
    puno vremena mi je trebalo dok nisam usao u "stos".
    mislim da ih sada dobro pravim .
  • Novosađanka

    07.02.2020 14:47
    Ta nemojte kasti
    To se samo tako kaže jer domaćica prvu pojede krišom, za slučaj da ostale planu pre nego što opere suđe.
  • I

    06.02.2020 11:51
    Meni uvek uspe. Fora je dobro zagrejati tiganj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.

Moguće poskupljenje Nutele

Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.