Zašto prva palačinka retko kad uspe?

Zašto prva palačinka retko ispadne dobro kao ostale? Čak i profesionalni kuvari kažu da je ta prva kao ukleta, ali nekoliko trikova moglo bi da pomogne da se to događa što ređe.
Zašto prva palačinka retko kad uspe?
Foto: Pixabay
S obzirom da se i kulinarski stručnjaci slažu da prva palačinka retko uspe, kako bi onda amateri mogli da izbegnu ovaj problem?
 
Naravno, najlakše se pomiriti s činjenicom da će prva jednostavno biti zgužvana i pojedena usput dok se peku ostale. S druge strane, postoji i nekoliko trikova koji bi mogli da pomognu da se to ni ne dogodi.
 
Kuvarica Henrijeta Inman iz Londona, specijalizovana za poslastice, kaže da nije upoznata s fizikom koja objašnjava čitav proces, ali zna da je tajna u dobro umešanoj smesi, tiganju koji se "navikao" na tu smesu i dobrom zagrevanju.
 
"Smesu ne treba predugo mešati, ali svi sastojci moraju biti sjedinjeni. Uvek koristite isti tiganj za pečenje palačinki, dobro ga zagrejte i počnite", rekla je Inman za "Gardijan".
 
Ugostitelj i kritičar Bil Grejndžer slaže se da testo za palačinke ne treba previše mešati.
 
"Ako i ostane koja grudvica brašna u smesi, ne paničite, to je dobar znak. Palačinka će biti nežnija, neće biti gumena", objašnjava on.
 
Savetuje i da smesa odstoji neko vreme pre pečenja.
 
"Pustite neka stoji dvadesetak minuta, da se gluten opusti. Što duže mešate smesu, to duže treba da odstoji."
 
Naravno, veliku ulogu igra i tiganj.
 
"Stavite tiganj na umereno jaku vatru da se zagreje pre nego što dodate masnoću. Neka se tiganj dobro i ravnomerno zagreje. Zamastite celu površinu puterom, a onda višak uklonite kuhinjskom salvetom, ali ne previše. Masnoće mora biti. U restoranima se tiganji toliko mnogo koriste da su uvek dobro namašćeni, a to kod kuće često nije slučaj", kaže Grejndžer.
 
Pečenje palačinki je, na kraju kao i sve drugo, veština koju treba vežbati.
 
"Stvar je prakse i nekoliko propalih pokušaja. To se događa svima i zove se iskustvo", napominje Inman.
  • tiganj

    08.02.2020 09:26
    sve navedeno u tekstu je apsolutno tacno .
    puno vremena mi je trebalo dok nisam usao u "stos".
    mislim da ih sada dobro pravim .
  • Novosađanka

    07.02.2020 14:47
    Ta nemojte kasti
    To se samo tako kaže jer domaćica prvu pojede krišom, za slučaj da ostale planu pre nego što opere suđe.
  • I

    06.02.2020 11:51
    Meni uvek uspe. Fora je dobro zagrejati tiganj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.