Zašto je preko noći prepolovljena cena jagoda

Poslednjih dana jagode su postale pristupačnije mnogima u Srbiji.
Zašto je preko noći prepolovljena cena jagoda
Foto: 021.rs
Cene na gradskim i kvantaškim pijacama pale su sa 400 na 150 do 200 dinara. Da li je na pad cene uticala velika ponuda slatkog ploda, njime zasađene veće površine, korona virus ili zastoj u izvozu?
 
Porodica Starčević u Žiči nadomak Kraljeva neguje jagode na četiri hektara. Zadovoljni su ovogodišnjim rodom i kvalitetom i očekuju da će ubrati oko 50 tona jagode, izveštava RTS.
 
"Cena se kreće od evro do evro i trideset centi, videćemo na kraju koliko će biti. Mi u globalu smo uvek zadovoljni. Podigli smo zasad, radimo, trudimo se. Zasad je u fulu da bismo imali dobar rod", kaže Milinko Starčević, proizvođač jagoda u Žiči.
 
"Ljudi koji se bave ovom proizvodnjom su izuzetno zadovoljni i prinosom i kvalitetom i cenom. Juče i danas ona je u padu na veliko, ali i dalje je korektna cena", dodaje Boban Marković iz smederevske Poljoprivredne stručne službe.
 
Jagoda je na domaćim pijacama početkom berbe dostizala i 400 dinara, a u izvozu do i pet i po evra. Poslednjih dana cena je prepolovljena, a izvoz se usporio.
 
"Prirodno je da sa ponudom količina na tržištu dođe i do pada cena. Ako se pojavi nekakav problem sa jagodama, uključićemo se u rešavanje. Što se tiče izvoza, ide nesmetano za Rusiju. Problem se pojavio između izvoznika naših i Rusa u pogledu načina plaćanja. Svi su obazrivi na svakom tržištu i drugačije reaguju nego u prethodnom periodu", istakao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
 
Za kvalitetnu proizvodnju jagode u Srbiji obezbeđeni su svi potrebni uslovi i ulaganja. Država je dala i subvencije, a tržište, tj. odnos ponude i tražnje, diktira cenu.
 
Očigledno je da su ova godina i specifičan period sa korona virusom usporili i pooštrili procese trgovine i izvoza.
  • Džoni Vajsmiler

    22.05.2020 08:33
    KOLONIJALNA VLAST
    Cene su pale zato što braća AV nisu stavili svoje gangsterske šate na proizvodnju i prodaju jagoda.
  • @S

    21.05.2020 20:30
    Nista se ne brini, kupovali su ih za 400 ko da su 40. Najveci red kod onih lopurdi prekoputa limanske pijace kod kojih je kila 600 grama, isto ko prosle godine. I isto je opet neko dole sprejom napisao da su lopovi, a oni sprejom preko toga presarali da se ne vidi, i sad je trotoar opet svinjac. Alo, komunalna policija, dobar dan, jel se prodje nekad pored limanske, jel se vide preprodavci koju su uz to i lopurde?
  • Lubenicar

    21.05.2020 20:02
    Da bi unistili malinare hahahaha.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.