Studija: Ako bismo jeli insekte umesto mesa, zagađenje bi se smanjilo za 80 odsto

Zamenom stočarskih proizvoda proteinima od insekata posledice poljoprivrede na globalno zagrevanje i zagađivanje vode i zemlje bile bi smanjene za 80 odsto.
Studija: Ako bismo jeli insekte umesto mesa, zagađenje bi se smanjilo za 80 odsto
Foto: Pixabay
To je pokazala nova studija finskih stručnjaka.
Istraživači su koristili kompjuterske modele kako bi utvrdili optimalnu kombinaciju ishrane koja bi ispunjavala sve hranljive potrebe, a istovremeno što više umanjila uticaj na životnu sredinu, potrošnju vode i zagađivanje zemlje.
Došli su do zaključka da ukoliko bi ljudi u Evropi zamenili meso i mlečne proizvode sa drugim alternativnim izvorima hranljivih materija, došlo bi do značajnog smanjenja negativnih uticaja na prirodu.
 
Osim toga, stručnjaci Univerziteta u Helsinkiju kažu da su vegeterijanci i vegani pokazali kakve sve zdravstvene i ekološke dobrobiti mogu da proisteknu od smanjene konzumacije mesa.
 
Ne samo da bi prelazak na "hranu budućnosti", poput insekata i proteina iz gljiva mogao da podmiri potrebe, već bi doprineo boljem unosu esencijalnih hranljivih materija.
 
"Hrana budućnosti" je takođe mnogo efikasnija za uzgajanje, odnosno troši manje vode i zauzima manje prostora.
 
"Globalni sistem proizvodnje hrane suočava se sa obezbeđivanjem zdrave i adekvatne ishrane kroz što održivije načine, što je umnogome pogoršano klimatskim promenama i povećanom potražnjom za proteinima od strane sve veće svetske populacije", navode finski stručnjaci.
 
Zamenom hrane koja dolazi od stočarstva sa novim izvorima hranljivih materija negativni uticaj na životnu sredinu bio bi smanjen za 80 odsto, a istovremeno bi bile ispunjene sve ljudske potrebe.
  • Маки

    27.04.2022 19:30
    Кодекс Алиментариус
    УН је још 2006. године усвојила документ „Education for Sustainable Development Toolkit“ – такозвана Агенда 2030, која као свој циљ дефинише „образовање за одрживи развој“ целокупног становништва Земље. Измене у исхрани људи предвиђене су Правилником Агенде 2030 или како се у медијима назива „Кодекс Алиментариус“. Ради се о термину који се користи за прописе о храни који су написани и ратификовани 2009. године.
  • Paor

    27.04.2022 14:29
    To opet nije dugorocno resenje, tako da... Onda najbolje da jedemo - nista! Resice se i prenaseljavanje i zagrevanje. A mozda i nece.
  • Vukašin

    27.04.2022 10:54
    Apsolutno
    A kad bi jeli govna kao muve,učinak bi bio 100%. Ne moguće da milioni muva greše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.