Prva berba svemirskog grožđa 2023. godine

​Kaberne i merlo sa sadnica koje su provele više od godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici biće pretvoren u eksperimentalno vino, a prva berba zakazana je za narednu godinu.
Prva berba svemirskog grožđa 2023. godine
Foto: Pixabay
Istraživači koji su svojevremeno poslali boce vina Petrus u kosmos kako bi istražili način na koji bestežinsko stanje deluje na vino, sa ovim bocama su poslali i sadnice vinove loze, merloa i kaberne sovinjona.
Naredna faza eksperimenta je berba grožđa sa sadnica koje su rasle u kosmosu, prenosi vinski magazin "Vino & Fino".
Ukupno 320 sadnica provelo je u svemiru više od godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici u okviru projekta "Wise mission" u koji je kompanija "Space Cargo Unlimited" uključila, pored drugih uglednih partnera, i Institut za vino Univerziteta u Bordou.
 
Cilj projekta je istraživanje uticaja mikrogravitacije i ekstremnih uslova na čokote vinove loze.
 
Rezultati polako pristižu, ali već u ovoj fazi postoje indicije da takva vinova loza ima veću otpornost na plesan i filokseru, kao i razlike u sadržaju polifenola u odnosu na sadnice sa Zemlje.
 
Za sledeću godinu zakazana je prva prava berba grožda sa svemirskih sadnica, uz pravljenje malih količina vina namenjenog istraživanju.
 
Slanje novih sadnica u kosmos očekuje se 2024. godine.
 
Glavni istraživač na projektu Mihael Lebert rekao je da je oduševljen mogućnošću da nam svemir pomogne u stvaranju sorti vinove loze koje su otpornije na klimatske promene.
 
"Naravno da je potrebno još mnogo posla, ali nas budućnost veoma uzbuđuje, naročito kada je u pitanju prva vinarska berba grožđa iz svemira", rekao je Lebert.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj

Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.