Pomoću ovih trikova sprečite lepljenje testenine za šerpu tokom kuvanja

Kuvanje testenine prilično je jednostavan proces, ali ako se propusti nekoliko detalja, možete se naći u problemima.
Pomoću ovih trikova sprečite lepljenje testenine za šerpu tokom kuvanja
Foto: Pixabay
Jedan od najčešćih je kada se rezanci zalepe za šerpu. Tada ćete dobiti manje testenine, ali ćete je i teško očistiti s dna šerpe u kojoj se kuvala. 

Takođe, postoji rizik da se testenina slepi. 

Ovo su saveti kako da do toga ne dođe, piše klix.ba.
 
Kuvajte testeninu u dovoljnoj količini vode
 
Jedan od razloga zašto se testenina tako lako lepi je taj što prilikom kuvanja u vodu ispušta skrob. Preporučeno je 1 litar vode na 100 grama testenine. Tako će koncentracija skroba biti dovoljno niska i rizik od lepljenja će se znatno smanjiti.
 
Testeninu treba često mešati
 
Mešanje je najbolja tehnika za sprečavanje lepljenja. Ubacite testeninu u ključalu vodu, a zatim smanjite vatru da lagano ključa. Ovako je lakše mešati bez opasnosti da se opečete od pare, a i voda se neće previše peniti. Dobro promešajte nekoliko puta na početku, u sredini i na kraju kuvanja.
 
Zaboravite na dodavanje ulja u vodu
 
Dodavanje ulja prilikom kuvanja definitivno neće sprečiti lepljenje testenine, ali ono što možete uraditi, pogotovo ako planirate da testeninu podgrevate kasnije, jeste da je prelijete maslinovim uljem nakon što ste je skuvali i procedili.
 
So
 
So ne sprečava lepljenje i neće pomoći da voda brže prokuva. Dodavanje soli pre nego što voda proključa zapravo snižava tačku vrenja, ali da bi se napravila primetna razlika, potrebna je zaista velika količina soli.

Teme

testo
  • sef

    07.11.2022 18:37
    praksa
    meni ni u tiganju kad ih kuvam ne zagore

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.