U gotovo svakoj kesici čaja se nalazi DNK stotina vrsta insekata

Kad bi listići iz kesice čaja mogli da ispričaju svoju priču, opisali bi hiljade raznih interakcija.
U gotovo svakoj kesici čaja se nalazi DNK stotina vrsta insekata
Foto: Pixabay
Na njih su sletale pčele dok su oprašivale cveće, žvakale su ih gusenice, a pauci po njima pleli svoje mreže. Henrik Krehenvinkel, ekološki genetičar sa Univerziteta u Triru, vodio je tim naučnika koji je otkrio novi način za otkrivanje interakcija biljaka i životinja.
Kupili su čajeve i lekovito bilje u prodavnici i testirali ih na male ostatke DNK metodom koja se naziva ekološka analiza DNK ili eDNK. U nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu "Biology Letters" tim je objavio rezultate istraživanja kojim su analizirali osušeno lišće kamilice, nane, čaja i peršuna.
Istraživači su za svoju eDNK studiju odabrali komercijalne proizvode koji sadrže smrvljene i osušene čajeve i biljke i na njima su pronašli tragove više od 1.200 različitih vrsta zglavkara. 
 
Čajevi nisu puni pesticida
 
Naučnici su pretražili police lokalnih prodavnica u potrazi za začinskim biljem i čajevima, a kupovali su više verzija istog proizvoda od različitih proizvođača, kako bi sakupili uzorke koji potiču iz raznih delova sveta. Tim je morao da razvije metode za izdvajanje i umnožavanje DNK zglavkara iz dostupnog biljnog materijala, a u objavljenoj studiji navode kako je otprilike 99.999 odsto pronađenog DNK materija, biljna DNK, a samo mali deo koji je ostao DNK insekata. 
 
To je, naravno, dobra vest za sve one koji piju čaj jer verovatno žele da piju samo čaj, a ne i osušene insekte, ali tim smatra kako nam čak i najmanja prisutnost DNK zglavkara govori da čajevi nisu prepuni pesticida.
 
Sprečavanje širenja štetnih insekata
 
Analiza DNK zglavkara iz lišća čaja i drugog osušenog biljnog materijala mogla bi pomoći naučnicima u praćenju širenja insekata koji se smatraju štetočinama. Insketi često, vozeći se teretnim brodovima, nenamerno putuju širom sveta, a iako ih većina ne preživi putovanje, neke se vrste uspešno presele i počnu da pustoše šume ili useve.
 
Mogućnost otkrivanja štetnih vrsta ubrzo nakon što se pojave na novom području mogla bi pomoći u pokretanju procesa upravljanja njihovim populacijama, pre nego što naglo porastu i počnu da uzrokuju veliku štetu.

Teme

čaj
  • Vox populi

    21.11.2022 08:59
    Neke stvari je bolje ne znati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.