Ex-yu jela na poznatom portalu: Pogledajte ko su "predstavnici" Srbije

Gurmani iz celog sveta dali su svoje ocene na sajtu Taste Atlas.
Ex-yu jela na poznatom portalu: Pogledajte ko su "predstavnici" Srbije
Foto: Pixabay
Zemlje bivše Jugoslavije i dalje se svađaju oko toga može li burek biti s mesom i čiji je zapravo ajvar, međutim, za gurmane to i nije toliko bitno - možda se iznenadite kad krenete da vrtite "atlas ukusa" i vidite koja su najbolje ocenjena jela u našem kraju, piše Nova.rs.
Srbija
Od 59 jela koja treba probati u Srbiji, prvo mesto, s ocenom 4,8, dele ajvar i zlatiborska komplet lepinja. Ajvar je predstavljen kao "tradicionalni specijalitet od paprike i patlidžana koji je jedan od najpopularnijih priloga širom Balkana i Istočne Evrope", dok je komplet lepinja "razložena" na somun, pretop, kajmak i jaje.
 
"Iako je hranljivo i visoko kalorično, u jelu se obično uživa za doručak i najbolje se kombinuje sa čašom jogurta ili kiselog mleka. Za najautentičnije iskustvo, preporučuje se da ga jedete rukama", navedeno je. Na drugom mestu je burek sa sirom (4,6), a slede ga sarma, krofne, pljeskavica, bela čorba…
 
Hrvatska
 
Možda će nekima biti čudno, ali kao najbolje ocenjeno jelo u Hrvatskoj prvo izađe - burek sa sirom, mada ima istu ocenu (4,6) kao riba na gradele - tradicionalni način spremanja sveže ribe na roštilju na hrvatskoj obali Jadrana.
 
"Reč gradele se odnosi na jednostavnu metalnu rešetku, ali je takođe dalmatinska ideologija i stil života tokom leta… Važno je da se riba savršeno ispeče, a da istovremeno ostane sočna. Tokom pripreme, riba se obično premaže grančicom ruzmarina koja je umočena u maslinovo ulje".
 
S ocenom 4,5 prati ih istarski fuži (testenina koja se obično služi uz juneći gulaš), slavonski i baranjski kulen, zagorski mlinci…
 
Bosna i Hercegovina
 
Burek je, očekivano, prvi i kad su u pitanju jela BiH.
 
"Jelo je veoma popularno na celom Balkanu, iako je u Bosni i Hercegovini kulturni značaj ove svakodnevne namirnice neuporediv i najbolje je sažet u brojnim lokalnim poslovicama koje sugerišu da ako žena može da napravi dobar burek, ima pravo na brak", navodi se uz napomenu da "većina lokalaca tvrdi da se samo burek s mlevenim mesom može zvati burekom". Istu ocenu doduše imaju zeljanica i sirnica, ali i ćevapi, suvo meso, sarma i, posebno, travnički ćevapi, koji se prave od kombinacije goveđeg, telećeg, ovčijeg i jagnjećeg mesa.
 
Severna Makedonija
 
Na meniju Severne Makedonije ajvar je ocenjen sa 4,8, a ljutenica sa 4,5. Makedonski zelnik, "tradicionalna pita koja se može puniti raznim sastojcima kao što su sir, spanać, jaja, meso, praziluk ili kupus" dobila je preporuku s ocenom 4,4, čuvena ohridska pastrmka je na 4,3, a "gravče na tavče" 4,1.
Slovenija
 
Krofne drže apsolutno prvo mesto u slovenačkoj kuhinji po oceni sladokusaca s Taste Atlasa, a i u nastavku slatkiši dominiraju. Prekmurska gibanica je broj 2, tradicionalni dezert severoistočne regije Slovenije, koji u originalu ima osam slojeva - kore se filuju makom, slatkom pavlakom, mlevenim orasima i rendanim jabukama. Treća je bledska krempita, karakteristična po tome što je polovina krema od jaja zamenjena ulupanim šlagom.
 
Crna Gora
 
A kad su najbolja jela Crne Gore u pitanju, fokus je na - mezetluku. Prvi je pljevaljski sir koji, kako se navodi, karakteriše jak ukus i kremasta tekstura - "njegove jedinstvene arome su rezultat procesa sazrevanja koji se odvija u specijalno dizajniranim drvenim buradima". Njeguška pršuta je druga, ističe se kako se soli morskom solju, zatim dimi na bukovom drvetu i suši na hladnom planinskom vazduhu. Treći je njeguški sir, punomasni tvrdi sir proizveden od ovčijeg mleka.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Teme

HRANA
  • /

    25.11.2022 16:23
    /
    sta je minusari, tesko je prihvatiti istinu
    austrougarski su paprikasi, gulasi, kobasice, pohovana mesa, rinflajsi, sosevi, strudle, lenje pite, torte, gomboce, oblatne, taske, zestoka pica dobijena vrenjem...

  • /

    25.11.2022 12:06
    /
    @Goran
    nama u vojvodini su barem austrougari ostavili kuhinju
  • 021

    24.11.2022 13:47
    ja volim
    Oni dunavski skampi su meni zakon, i ona istarska malvazija sto neki ne vole jer su odrasli na sampanjcu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Da li je kafa dobra protiv mamurluka?

Bilo da se radi o jutru nakon nekoliko rundi pića previše ili ste usred zabave shvatili da se morate brzo otrezniti, verovatno ste već čuli da će pomoći kafa. Ali, da li je zaista?

Klasik turske kuhinje: "Imam se onesvestio"

Imam bayildi (imam se onesvestio) je jelo tradicionalne turske kuhinje. Njegov glavni sastojak je plavi patlidžan i pravi je jesenji gurmanluk koji krije vrlo zanimljivu priču.