Ugostiteljske usluge u Srbiji još poskupele: Opet najviše salate

Ugostiteljske usluge u Srbiji poskupele su oko 15 odsto u novembru, u odnosu na isti period prošle godine.
Ugostiteljske usluge u Srbiji još poskupele: Opet najviše salate
Foto: Pixabay
Hrana u ugostiteljskim objektima je poskupela ukupno 15 odsto, od čega najveći rast cena beleže salate (19,4 odsto) i variva (18,9 odsto), prenosi Nova ekonomija.
Cene toplih i hladnih predjela veće su za 18,1 odsto u odnosu na novembar 2021. godine.
Gotova jela skuplja su za 10,2 odsto, a pečenja i jela po porudžbini 15,3 odsto.
 
Alkoholna pića u ugostiteljskim objektima su skuplja 13,9 odsto u odnosu na lane, vidi se iz izveštaja. Cene prenoćišta veće su za 17,2 odsto u odnosu na novembar prošle godine, navodi RZS.
 
Indeksi cena ugostiteljskih usluga predstavljaju meru promene opšteg nivoa cena usluga u ugostiteljskim objektima. Izveštajne jedinice su hoteli i restorani.
 
Za svaku vrstu jela i pića prepisuju se cene iz cenovnika (u vreme ručka) koji važi na dan snimanja. Cene prenoćišta se prepisuju iz cenovnika na recepciji.
 
Istraživanjem je obuhvaćeno oko 40 vrsta ugostiteljskih usluga, jela, pića i prenoćišta. Cene se prate u 96 ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije.
  • Mile

    19.12.2022 16:18
    Pokušavaju iskoristiti priliku
    Idem na kafu i kiselu, a neka deru one koji nisu radili za pare, nego su ih dobili od roditelja, jer svako ko radi nece im platiti pivo 300 din, kada je prodavnici 80, ili salatu 300 kada je na pijaci 100 i slično.
  • Zemlja čudesa

    10.12.2022 21:19
    Elementary, my dear Watson
    Ne mislite valjda da im namirnice koje koriste za spremanje obroka padaju sa nebesa? Hrana je najviše poskupela.
  • Vlada

    10.12.2022 18:05
    Je'te mesa, man'te se salate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.