Kikiriki puter (u malim količinama): Zdrava namirnica bogata proteinima, nutrijentima, vlaknima

Uključivanje putera od kikirikija u ishranu može biti izuzetno dobro po zdravlje, jer ova namirnica pruža niz prednosti za telo.
Kikiriki puter (u malim količinama): Zdrava namirnica bogata proteinima, nutrijentima, vlaknima
Foto: Pixabay
Bogat ukus i miris ima zato što se u njemu ne nalaze samo masnoće iz kikirikija, već kikiriki u celini, pišu Nezavisne.com
Naime, kikiriki puter se dobija od prženog kikirikija, koji se melje sve dok se ne dobije pasta.
Izvor proteina
 
Dve kašike kikiriki putera su dovoljne ako želite da ostanete zdravi i da ga umereno jedete. Ove dve kašike imaju oko sedam grama proteina. 
 
Zato je ovaj puter s hlebom dobar izbor za doručak ili užinu. Zbog toga što je bogat proteinima, duže ćete se osećati sitim. Ako vežbate, ova namirnica će vam odlično doći jer proteini učestvuju u izgradnji mišića, a kikiriki puter ga ima dosta.
 
Dobar za srce
 
Kikiriki puter čuva zdravlje srca. Kao i maslinovo ulje, iako ima dosta zasićenih masnih kiselina, ima i veliki procenat nezasićenih masti koje su dobre za srce i njegov rad, naravno, ako se jede u malim količinama.
 
Sadrži zdrave masti
 
Iako sadrži malo više masnoća, on pored zasićenih ima veći broj nezasićenih masnih kiselina. Ovo znači da je u stvari dobar izvor zdravih masti. 
 
Telu je potrebno dobro snabdevanje zdravim mastima i on je kao maslinovo ulje i avokado njihov dobar izvor.
 
Bogat vlaknima
 
Dve kašike ovog ukusnog putera ne samo da sadrže dosta proteina, već sadrže i dva grama vlakana. Adekvatno uzimanje vlakana je važno za zdravo funkcionisanje tela. Iako vlakna dobijamo i iz drugih obroka, kikiriki puterom možemo samo da dopunimo njihovo unošenje.
 
Pun dobrih nutrijenata
 
Kikiriki puter sadrži proteine, vlakna, zdrave masti, kalijum, antioksidante, magnezijum i još neke nutrijente. 
 
Jedna porcija putera sadrži tri miligrama vitamina E. Pored toga ima i oko 49 grama magnezijuma - što je odlično za građenje mišića i jačanje kostiju, kao i malo vitamina B6. Takođe se u njemu može pronaći i cink, koji jača organizam i imunitet.
Recept
 
Od sastojaka vam je potrebno 400 grama pečenog kikirikija, prstohvat soli i kašika ulja (nerafinisanog).
 
Priprema:
 
Stavite sve sastojke u multipraktik ili seckalicu i meljite ih dok ne dobijete glatku smesu, a dobijeni puter čuvajte u sterilisanim teglicama u frižideru.
 
Ukoliko sami pečete kikiriki, neka to bude u rerni na temperaturi od 175 stepeni oko 10 minuta. Kad se malo prohladi, oljuštite ga pre mlevenja.
  • bibabiba

    12.04.2024 23:27
    Super je. Moze da se jede kao umak za stapice od sargarepe sveze.
  • čudan naslov,

    29.12.2022 15:51
    ćovek bi pomislio da
    je u velikim količinama nezdrav pa i štetan? Jedino nigde vam ne piše šta je to "mala" a šta "velika" količina? Meni je najbolji u kombinaciji sa mileramom sa pijace. Ondak sigurno pojedem zdravo veleeliiku količinu. Sa naglaskom na zdravo
  • rale

    29.12.2022 12:54
    Ja ne znam kako ovo neko moze da jede? Meni se bukvalno po celim ustima i zubima razmaze i zalepi kao lepak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.