Prodaja nemačkog piva ponovo porasla, ukupan izvoz i dalje smanjen

Prodaja nemačkog piva porasla je 2022. godine, pošto su nemačke pivare dve godine bile pogođene merama ograničenja uvedenim zbog kovida-19, ali je i dalje manja nego pre pandemije.
Prodaja nemačkog piva ponovo porasla, ukupan izvoz i dalje smanjen
Foto: Beta/AP
Federalna statistička kancelarija objavila je danas da su nemačke pivare i distributeri prošle godine prodali oko 8,8 milijardi litara piva, što je 2,7 odsto više nego 2021.
Prodaja piva u Nemačkoj, koja čini više od četiri petine ukupne prodaje, porasla je za četiri odsto na 7,2 milijarde litara. To je i dalje pet odsto manje nego pre pandemije, 2019. godine.
Ukupan izvoz piva je smanjen. Iako su nemačke pivare izvezle oko 806 miliona litara piva u druge zemlje Evropske unije, što je 7,8 odsto više nego godinu dana ranije, izvoz u ostale zemlje je opao za 12,4 odsto na oko 716 miliona litara.
 
Pivarama nije pomoglo ni Svetsko prvenstvo u fudbalu, tokom kojeg prodaja piva obično skoči. Ove godine se medjutim to nije desilo, pošto se Mundijal u Kataru održavao kada je u Evropi počela zima.
 
Iako je su se donekle oporavile posle zatvaranja restorana i barova tokom pandemijske krize 2020. i 2021, nemačke pivare se bore s dugoročnim trendom opadanja prodaje na koju utiču zdravstveni i drugi faktori.
 
Prema zvaničnim podacima, prodaja piva je tokom poslednje decenija opala za 7,4 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.